01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, June 3, 2010

Kami nak 'tunang'!

Hye pretty ladies!~

Memandangkan ni bulan org kahwin / tunang..tetiba Ann rasa nak buat entry pasal TUNANG. 'Kami bertunang.' huhu.

Saya sangat jealous ngan gadis2 yang bertunang. :)
Melihat preparation mereka yg nak bertunang..meriahnya.bertunang je dah meriah, kalo kawen nanti mesti lagi meriah..bestnya*
Melihat mereka memakai baju yang cantik, mini pelamin yg SGT cantik, make-up pon cantik, ahhhh..alangkah bestnya.
Melihat pula gambar2 yg menarik tertarik from their OP,oh jantungku..sangatttt cantik & bestnya kalo tunang kan..

Ann nak TUNANG gak!! Tapi.................................dpt tunang dalam blog je la kot -_-

2 years back, dlm August '08, suppose kitorg plan nak tunang, but mcm2 halangan yg tiba. So last2 turn out jadi merisik sahaja. & both of us agreed there's no engagement n such. Oh our merisik SGT2 DISASTER ok. Kalau lah masa boleh berputar kembali & Ann dah ada blog time tu sure I GOT lotttsss of ideas from other bloggers yg boleh di jadikan rujukan. Plus at that time, sume org turut sama bersedih atas kehilangan my grandma 3 days before our merisik. *last year's entry* Tapi my FMIL cam nak tunang gak. So I cakap ngan parents I,no need to membazir, if nak tunang jugak, I think sekali kan je time nak nikah nanti. Sonang cite. maybe 10-30 mins b4 nikah. Kat masjid je trus,& no need to change baju. huhu. Everybody setuju. DEAL. ^_~

Di sebalik kejadian hari merisik..

.:TITLE
So,selepas merisik till today, bile situasi camni dtg, contoh:

'Eh korang dah tunang eh?Bile?Tak jemput pon?' I tgk Ash, Ash tgk i balik.
'Eh ni sapa Ann?' I tgk Ash, Ash tgk i balik.

Bahaha. coz I tak tau camne nak introduce / answer / explain En.Ash tu BOYFRIEND or FIANCE Ann. Serious rasa cam akward nak cakap 'oh dia TUNANG i'..sebab tak bertunang kan..hehe.

So, kami sgt bijak bila & di mana nak menggunakan title tunang itu. hahaha. Sbg contoh: bab2 nak amik hati org tua, beli brg2 kahwin haruslah kata tunang. senang sikit dpt disc. huhu. begitu juga hal2 our private life. Contoh kalo ada jantan2 miang tak sedar diri tu kacau2, i terus cakap Ash tu husband i,bukan tunang. anak i dah 2, kembar lagi ok. bahaha.

.:CINCIN
FMIL nak ikut adat Perak,coz Ash's parents asal from Perak..so kitorg kena jugak beli cincin emas belah rotan. Dah la me & him tak tau pape psl GOLD2 ni. Dah la minggu depan nya nak merisik, minggu ni baru nak beli cincin,so what do u expect kan..masuk kedai ke-10 kat Mid Valley baru ada size i. hahaha. criteria cincin yg di cari -
1st:cincin belah rotan
2nd:size
3rd:kedai mana

mmg bukan idaman hati la kan sbb choose kedai yg ada size & bukan choose design. So lesson yg I dapat: Wedding rings kena hantar CUSTOM at least 1 month before.
and now cincin tu simpan je tak guna. Got permission from Ash. Special occasion je baru guna.
sebab: dah 2 kali incident cincin tu boleh jatuh dengan sendirinya! camne ntah bleh loose ok. sekali time kat ofis dulu, baling kertas buang dlm dustbin,cincin tu pon ikut sekali. bahaha. sekali lagi time dating kat Mid/OU, cincin tu boleh jatuh bergolek2,can u imagine i & Ash berlari2 kejar cincin tu.. bahahahahaa~

Hai laaaa cincin hikmat. ;p

.:BARANG HANTARAN
Kalau bertunang, i tau la ada brg hantaran..merisik? ada ke? again, mak dia nak ikut adat Perak, dulang nak 5, mesti rotan2 gak..dulang dari kecik ke besar..i tak tau pon ash bawak dulang bagai..dia dah nak sampai baru la i gi beli..instant ok.hamper sajoh. hahaha.

oh cukup lah.....buat malu je cite kat korang. huhu
kalo boleh putar balik, i teringinnn nak tunang kaler HOT PINK & LILAC. doorgift comel kaler pink, mini pelamin penuh ngan flowers kaler pink & lilac, baju I purple2 touch of pink...oh mesti BESTkan?

Buat semua LOVELY readers & bloggers yg berkahwin / bertunang this month, Ann nak wish selamat PENGANTIN BARU & selamat BERTUNANG~ Am happy for u! ^_^ *hugs*

27 comments:

fikaryna said...

12 jun anny majlis tunang ryna n en.fika..dah kawen pun mau celebrate jugak..huhu..

buat ann..tunang masa sblm akad nikah pun okeh..merasa jugak kan..nanti rangkum anny utk tunang n nikah hari yg sama..lagi best double happiness kan..

Cik Belle said...

ann, dulu pernah berangan nak tunang before akad nikah je.. but, what to do, both parents nak ikut adat, dari merisik, tunang lepas tuh baru akad. hmm.. tell you, banyak boleh save if tak buat majlis tunang tau. =))

ellfazira© said...

tunang ke xtunang ke same je..yg penting hati dan rasa yg ada tetap sama for each other. nway, thx 4 d wish :)

kay kamal said...

i tunang sbb ada cerita buruk gak disebalik risik.

tunang was to secure his place (as my future hubby2b) n date..sounds sadistic..kinda la jugak.

cz the kejadian buruk tu my fam trus flare up and carikkan pengganti for him suh i g jumpe and at least kenal them thn choose! omg, how la to randomly choose a guy from a bunch dat i never knew,kan?

harzharun said...

dear...xpe la...u ada kenangan tersendri sal merisik kan....

hana yoriee said...

huhu..ann..kite guna taktik yg sama..even blom kawen ckp je dah kawen kalo ada org duk sibuk2 tnye status dah berpunya ke belom..agagaga..

Yanie said...

Hai Ann. i love reading your blog... Tapi ye la, i setuju dengan u, sekarang orang bertunang memang meriah... Suka sangat tengok. I pun ada my own stories behind merisik and bertunang ni. Macam2 cerita...tapi x pela what past is past... Tapi bila ingat2 balik, nak tergelak pun ada. Hahah. And u know what i tak ingat pun langsung bila i merisik. Sebab masa tuh just a very simple and small ceremony.... :)

But anyway, i sangat tak sabar tengok u and ur ash kahwin... coz u guys are just sweet and look so compatible together. And good luck with the wed preps. ;)

ElyaElmo said...

ann...oowh ash org perak yeh..
member elya kata org perak nye majlis tunang meriahhh....dulang hantaran mmg banyakk..
mesti cantik if u pun buat majlis tunangg gakkk :D

PurPLe LaDy AiFA said...

my cincin risik pon sgt besar saiznye smpai kalo i berjalan boley jatuh guling2 gak. his mum yg beli, so i xtaw ape2. i punya risik dulu keluarga i dtg umah die, then berlaku la majlis risik..and that time both of us xda di tmpt kejadian..

and my engagement lak.. hurmmm.. byk citer disebaliknye..tp redha je. arap2 my wedding nnti semua berjalan lancar..

NahWaL said...

kadang2 its not up to us kan y ang. really doesnt matter whether u get engaged or not. me, we planned to not get engaged but then PIL wanted to get engaged.

but i know, u rasa kena bertunang tu call him ur fiance, but really, once u plan to get married, he's already your fiance :)

[ Hanie ] said...

bile nanti dah lame2...kenangan2 tu akan jadi kelakar pun ade tau :) Tak semua org akan lalui benda2 mcm tu :) take positif je ann, insyaallah, nanti ade la yg indah tu :)

BuTtErFlyInFraMe said...

eh same lah...my MIL pun org perak, dia dtg bwk hntaran merisik pon 5, semua rotan2 gak..hahaha.. pelik kan? ke mmg mcm tu?atatu sekdar kbtulan? :)

.:ANN512:. said...

fikaryna: wah?! ye ke?then, ann kena wish happy anniversary jugak la kot kan...hehe kamu sgt romantik...cumil :)

cik belle: emmm..i fikir2 balik betul gak tu..can save more $$$$..huhu..tapi takpe la belle, family nak kan..ok la tu :)

elfazira: kan kan??yg penting love each other..hehe oh ya!~ congrats dear :)

kaykamal:really??!OMG..this is the BEST thing i ever heard..syabas kay!bak kata umie aida,bercinta lepas kahwin itu indah :)

harzharun: yeah~ kenangan yg tak dapat di lupakan..huu

hana yorie: kan?? senang cite. huiii..dugaan sgt hebat ok b4 kawen.huhu

.:ANN512:. said...

yanie: heyya!~ thanks yanie sebab dtg blog ann :) kan??bile i ingat2 balik,i pon gelak..tapi ash still sentap ok ngan i.sebab i tak tgk langsung all the hantaran. huhu..

oh my..really??!thanks yanie for that compliment..*blush* u pon ape kurangnya.. :)

elya: bukan..parents dia..dia anak jati shah alam..which i cakap ngan dia..rugi. haha..negeri2 lain suma ada adat la pe la kan..hehe

bab hantaran..oh ye ke??i didnt know dat. oh harus tunang..haha

purple lady-aifa: oh really?? wah..lagi BEST cite u..hehe..u pakai ke yang cincin tu?i kan try pakai gak,sumbat2 tisu x jalan ok.haha.still longgar. huhu..

takpe2..hopefully majlis kawen kite akan menjadi lebih baik..insyaAllah. :)

.:ANN512:. said...

nahwal: eh ok la tu tunang. heee..yup,agreed wit u. but sumtimes..i just.....can't. hahaha. tunang ke? baiklah nawal. haha.

hanie: kan kan??mmg klako pon hanie..huhu..campur sadis la kot kan..haha..yup,hopefully yg indah2 saja tentang kawen nanti..insyaAllah :)

butterfly in frame: O-M-G!~ serius ke alena??*speechlesssss* i tot my FMIL je yg buat camtu, rupenya mmg org lain pon buat camtu ke?hohohoho..i mmg tak pnah dgar la sume ni..pelik kan?? hahahaha. kita serupa..lalala

fana said...
This comment has been removed by the author.
Fathiyah said...

tak tunang pon takpe ann
yg penting akad =) kan kan

cik senah said...

cik senah punya majlis merisik..sempoi gila.. abg2 encik tunang ( 3 org ) & en. tunang... lepas isyak.. family en. tunang mai ngan abg2 dia.. bincang ngan ayah & adik2 lelaki cik senah).. sembang punya sembang.. tetapkan bln 12/2009 bertunang! ( pdhal.. time merisik nie berlaku pd bln 11/2009 !)

bayangkan bertapa kalutnya persiapan cik senah utk menjadi tunangan org..! jenuh ketaq pala nak pikiaq hat tu.. hat nie.. but.. alhamdulillah.. majlis pertunangan cik senah berjalan lancar 19/12/2009 yg lepas.. ( hasil kerjaaaasama ala wonder pet oleh kesemua ahli keluargaku.. huhu )

pada pndpt cik senah, kalau nak gak merasa title "tunangan org ".. maka.. buat sekali harung masa hari nikah.. ( tak salah punn.. malah save budget lagik tauu!) - cik senah teringin nak buat sekali harung ( tunang sat .. then nikah.. ) tp, family lak tak setuju.. nak buat step by step.. maka.. kami berdua ( cik senah & en. tunang pun.. ikut sajalah apa org tua kata.. heheh )

ann pikiaq lah hat mana elok.. kalau nak jimat & kurang rasa penat utk melalui proses preparation yg pelbagai.. buat sekali harung..!

all da best to u..! ( hai.. bg komen mcm blog nie cik senah yg punya lah pulak.. hehehe )

syaz said...

hie ann.. xper.. wut is more important and meaningful is the akad.. tunang is only adat.. eventhough time i tunang dl tue pun juz sbb it is adat since my family mostly from perak.. hehe.. lagipun i folo my dad.. sbb dia ckp masa my mum dl.. my mum x dpt rs jd tunang org.. so dia nk anak dia rs jd tunang org.. pikir2 blk btl jgk.. hehe.. tp byk jgk lar $$$ yg kuar that time.. hahaha.. moral of the story aper yg kiter buat have pro&con.. :))

i dpt imagine how u n ash berlari kejar cincin tue.. sbb i pernah berlari time my ring jatuh dlm saluran air masa i nk amik wuduk.. nasib baik x masuk trus dlm lobang.. kalau x... mau i meraung.. hahahahah.. *kelakar okeyh bl diingat kembali*

Squarecut Ring said...

dah 19 comments kat entry ni baru la I tehegeh2 nak comment. sorry ann. I bz sikit this few weeks. hehe

I pon memula tak nak tunang. I beriya-iya pujuk my fiance tak nak tunang sebab membazir la etc etc. Then tetiba bila jumpa my MIL nak diskas pasal merisik, dia suruh tunang je terus. Dalam hati I ngan fiance nangis je. huhu. Tapi Alhamdulillah everythign went well.

If dapat putar balik masa, I nak tempah je hantaran yang I DIY untuk tunang hari tu. sangat buruk. haha. XD

.:ANN512:. said...

fathiyah: huks..betul3x..thanks wak :)

cik senah: erk?mana pix muka kamu cik senah oii la hai...ni cik senah lain kaaa?cheq dah pikiaq masak2 dah..cheq takmau tunang..tak dann la. boley sep duwet..hehe..thanks la ye cik senah :)

syaz: really?! hehehe..kalo masuk dlm lobang tu..i ikut sekali kot meraung ngan u..huhu..oh org perak ye..msti meriah kan tunang haritu syaz..hehe

SCR: hye u..oh takpe..thanks jugak memeriahkan comment box ni..hehe..oh ye ke?ala, sentimental tau.u buat sendiri. hehe..brg hantaran i lagi disaster ok.hamper?! tu je la yg mampu i lakukan..hhuhuhu.

Zainur said...

xpela ann, i doakan majlis kawin u meriah n paling penting jodoh u berdua berkekalan selamanya :)

psst: I pon tunang simple aje, cincin belah rotan juga tapi takda tergolek2 mcm kes u...hehehehe

anil lutaze said...

yang penting kaweeenn jugak kannn... weeee..i know meriah for sure...

Lisa Johari said...

hi ann.since i just bertunang 5 june baru ni, i was blog hopping n nk drop comment ek.its ok la..tak tunang pun takpe.haha.betul kata bloggers lain.as long as love to each other masih ada, its ok.hihi.dh nk kawin pun kan.i am sure ur wedding akan meriah n best ;) amin.

.:ANN512:. said...

zainur: thanks zainur..insyaAllah amin.

anil: ya betul!~ oh harap2nya meriah..heee

lisa: hey lisa :) thanks coz mengoment..hee i suke je..oh harap2 begitu lah hendaknya..tihihi.oh ya..congrats dah tunang~ :)

aDieyZa said...

ann, lain kisahnya dgn zana..

zana & tunang mmg plan xnak tunang.. nak tunang be4 majlis nikah mcm yg ann ckp tu..

but both family suruh tunang jugak.. fmly zana kata adk brdk lain semua tunang, xkan zana xtunang..

so kitaorg ikutkan jer lah.. tp buat majlis pun simple jer..

xpelah kalau ann x tunang.. yg pntg majlis perkahwinan nnti meriah dgn kehadiran insan2 tersayang..

.:ANN512:. said...

adieyza: oh ye ke?betul3x..hehe..oh my..ur date nak dekat sgt kan?? congrats in advance zana. hiks :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space