01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, June 25, 2010

HIV Test : Bukan +ve bukan -ve

Hye ladies :)

Setelah tertangguh berkali2, akhirnya semalam pergi. Tak plan pon. Konsepnya kalo plan lagi, confirm tak nikah2 la I. haha. Asyik post pone je kan. Tis time Ann nak share experience Ann ngan korang..experience masing2 maybe different kan..hehe

Memandangkan kitorg kat Shah Alam, haruslah pergi kat Klinik Kesihatan Seksyen 7 sajoh.. dekat. Tapi i tak berapa suka service dorang. I call more than 5 times utk buat appointment, either x angkat / engaged..pagi semalam call, ada 1 lady ni picked up the phone and jawab cepat gila, tak jawab pon soalan i pasal CBC & Talasemia test..terus letak!??? WTh?? ok F-I-N-E~

Now, sape plak yang nak jawab soalan I? Kalo I buat kat private clinic / hospital boleh kan?? Bkn compulsory kan? :) Oh. Di mana geng2 doc ku. huhu.

So to bride2b yg plan nak buat HIV Test kat SA, let me share my experience :)

1. Sampai, terus ke kaunter amik no dan isi borang Ujian Saringan HIV Pra Perkahwinan.


2. Ke kaunter 3 bagi borang + original IC. Duduk dulu borak2 atau berangan atau tgk orang2 keliling..buat la pape yg patut. hehe sampai nama kita kena panggil. ;p


3. After nama kena panggil, BAYAR BORANG RM1.00 amik borang gi tunggu kat depan bilik no 13 pulak. Tunggu lagi -__-

4. Sampai turn, masuk..i berdebar2..DAMN! Didn't I tell u guys yang I TAKUT tgk darah? mak boleh PITAM hokeh. haha. since i standard 4 tak silap. ada kes trauma. hehe. oh except darah period sendiri la. kalo ingat balik semalam, klakar weh. i siap cakap kat 'abang nurse' tu, chop!i nak pejam mata. kahkah. abang tu boleh pulak jawab dan senyum 'hah.dah.setel. awak boleh la simpan resit2 tu frame kan buat kenangan time amik hiv test..FINE~~ perli ke bang? hmmmph ;p

5. Tunggu lagi..... sampai nama kena panggil, amik borang....ni Positive ke Negative ni? takde tulis pape pon? Siap ada 1 guy ni cakap, hah? camni je ke? takde keluar cert ke ape? oh senang je nak kawen. haha. Dah la handsome..ooops!

Konsepnya if borang kita tu dia sign & chop, NEGATIVE la tu maksudnya. I Hampa....
sebab?
i saje nak tgk sendiri line2 tu..positive ke negative ke..baru puas hati. hehe. *motiff?? ingat pregnancy test la? ;p*

*Ada korang tau I dok tekan je jari camtu sampai umah? haha*

Experience orang lain ada yg 30 min dah settle..kitorg.....1 hour ++ ok. Ramai gila orang. sigh.

Nih info for sape2 yg nak buat HIV Test kat KK Shah Alam :

Klinik Kesihatan Seksyen 7 Shah Alam
No. 2 Persiaran Kayangan Seksyen 7 40000 Shah Alam Selangor Darul Ehsan
Monday - Thursday
2.00pm - 4.00pm
03-5518 6531

*byk kali call sampai I dah hafal no dia ok. selamat mendail dgn penuh kesabaran la ye korang ;p*
*KK Shah Alam tak payah buat appoinment. datang je terus*
*Tempoh sah laku keputusan ujian HIV adalah 6 bulan dari tarikh ujian HIV di lakukan*

Senarai Klinik & Pusat Kesihatan di KL & Selangor untuk HIV Test :

Now, I tgh dok fikir..semalam kan i TERdengar...TER ok..TER kan tak sengaja ;p i terdengar orang2 sebelah I *bride to be I guess* masa kat klinik dok sibuk ckp nak amik Acid Folic 3 months before kahwin untuk mencegah kecacatan pra kehamilan??? Apakah?? *pose2 muka blurr tapi TETAP maintain senyum ;p*

Ikut hati I, mau je I interrupt..or inter-friend-tion SATC *LOL* and tanya dengan gaya elegant si Carrie or perhaps Samantha dengan gaya keluarkan 'cik dom' yg berlambak dari purse. muahaha, apakah yang mereka maksudkan tu.

oh tidak faham. yg Ann pasti ini bukan bab2 tekan calculator or kira2 duit untung atau rugi mahu pon mengira currency. ;p

Ape betul ke I dengar tu?

17 comments:

hana yoriee said...

yup..kalo sape2 yg nak amek pre-cautions step sbb mmg nak conceive direct after kahwen kan, better amek folic acid. ni bagi mengelakkan kejadian spt 'spina bifida'.check kat google ye kalo nak tau lebih lanjut ttg spina bifida ni..hihi..nak terang kang panjang sgt. requirementnya adalah 400microgram for women and for pregnant mother=600microgram..

MyRule said...

No la ann... x wajib. Cuma digalakkan. boleh juga amik betul2 lepas kawen kalau nak conceive la kan. Tapi semestinyer kalau dah pregnant kena la amik..:)

Amalina said...

owh dearr..thanks for sharing..
im going to do the test at the same clinic this monday! harap2 tak ramai sgt

btw..i pon ade call klinik tu a few times..kadang2 mmg susah nak dapat, tp once dah dapat, mmg makcik yg angkat tepon tu ckp punye le laju..as if dia dah hafal gile ayat yg harus dikuarkan if ade b2b call tanye psl hiv test..hihihihi

Meey@ said...

ann, i penah dgr, 2-3 months before getting married boleh amik acd folic. boleh bantu u utk cepat dpt baby juge.haha.bunting pelamin la u.haha.

@ty_farEd said...

oowwhh.. i amik hiv test kat sek 7 shah alam jugak last month.. but alhamdulillah.. that time may be rezeki i.. tak ramai orang.. i tak wat appmnt pon.. terus redah dan redho...datang jer..amik half day waktu tu.. n walau tak sempurna tapi.. alhamdulillah..selesai.. n yet..yeah.. orang tu agak hemsem ley tahan... :p hahaha..

.:ANN512:. said...

hana yorie: WOW! GOOD explaination..thanks hana! :) dah paham dah..hehe

my rule: hehe.. thanks mai..tgh fikir nak ke tak? huhu

amalina: kan?? huhu. sabar je la. anyway all the best for the HIV Test :)

ty-fared: bst kan takyah nak tunggu reramai.. hehe..takyah app pon kalo kat shah alam + err.. u maksudkan abg nurse ke? i pulak ckp yg hensem tu abg yg amik hiv test gak.. groom to b i guess..hiks

Squarecut Ring said...

I pon ade terbaca kat blog sape ntah pasal folic acid ni. n I cm x sabar2 nak amek folic acid sbb I nak baby cepat2. Hahaha XD

kay kamal said...

im really glad people are now very much aware about pre-conception folic acid intake. many moms siap tak mkn watever we gv them sbb mls or lupe or dga ckp org lain kata tak pyh makan

so if u preggie...pls pls..makan la pill 4 jinis yang kami bagi itu

*this is a community service msg*

faRhaNa said...

Ann, bukan ke KK selalu mmg cm tuh lamanyer kena tggu..huhuhu..i penah demam n g KK, adalah tggu almost 1hour br jumpe doktor..ayoo, demam pun dh kebah cam gitu..:)

jihan musfirah musa said...

wah...i xwat lagi ujian saringan hiv ni...huh...kener wat cpt2 ney...btl ckp u kalo plan memang xjd kener redah jer...hik3..;p

Leonora Halim said...

ann... positive disease Bridezilla! ahahahha....

.:ANN512:. said...

SCR: BAGUS2! planning u baikkk punya hehe :)

Kay: really? owh..thank you DOC! :)

Farhana: oh ye ke? i tatau..1st time i gi KK SA. mmg lama eh? haha. takpe la u, kalo senang dapat MC i sanggup je tunggu 1 hour tu ;p

jihan: ha tu la..haha..redah je jihan :)

leo: absolutely! hahahaha~

Dita Lolita said...

i suke blog u..sbb i bride to be johorian, bertandang kat KL & duk shah alam..winnk wink!!besh2!!!!

Manusia Kerdil said...

ann...nak tanya, kalau nak nikah di Johor, tak payah buat hiv test di Johor ye?...sebab masalah la nak buat hiv test di Johor,nak cuti lagi...risau plak...

siezan said...

saya baru wat hiv test td..risau gak..x dpt kputusan pun..just cop jer..bile tnye membe2 sume ckp ade kputusan.panik skjp.dah bace kat sini rase lega skit..mmg ade cop je kan..

din said...

salam..nak wat hiv test ni kena pergi kursus kawen dulu ke?atau boleh buat hiv test dulu,sebelum g kursus..?

aneerza said...

esok nak main redah je kat kk tu.. hope result -ve la. huhuhuhu. doakan yer :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space