01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, April 4, 2014

CALLING Tie Dye Lovers & Rockefellar Parents!

Salam Jumaat.
Hey ho aweseome readers! 
*waving sambil nyayi lagu ANGKAT TANGAN..ANGKAT TANGAN sambil buat muka se macam cantik je macam comel mungkin* kah kah kah

Quick shout out.

*pls ignore salah A tu*

Ads 1
IG swagkiddos
FB Swag Kiddos

Ada BERITA THORbaekkk, BEST, MELETOP POM POM nak kabo kat mummy daddy sekalian.
FIND US at KL VINTAGE FESTIVAL/360 BAZAAR KUALA LUMPUR this weekend!
One of the big event we waiting for every year.
We will bring our new arrival & restock designs for rock kids t shirts & teasers for our new line products coming soon (crocs, accessories & tie dye apparels for kids & baby) 
*which will be release next month*




Come join the heaps at #swagkiddos booth and you will get FREE GIFT* for kids, DISCOUNT for all #swagkiddos stuffs. Oh fret not. Kiddos! Snap & strike your best pose with our props at Swag Kiddos's awesome booth. Find us at HUDA by Tie Dye Kingdom booth.
See you there kiddos! *hugs &kisses*

Ads 2

IG huda_tiedye
FB HUDA

As salam & hello #hudacrew!
Looking for something to do this weekend? AHAH!
You're invited!
Come join us at 360 Bazaar Kuala Lumpur this weekend!
Check out our HANDMADE TIE DYE apparels from our artisan team. From hijab, women,men,kids, and even baby apparels too!




We offers FREE GIFTS, DISCOUNTS,awesome PACKAGING, PHOTOBOOTH corner & many more! 

Come experience vintage stuff,great foods & lots of local fashion brands under 1 roof!

Sounds interesting kan kan kan?!
Apa lagi tunggu?
Jom la korang datang our booth. 
Kita borak2 gossip2 amik gamba selfie duafie tigapulohratusfie sampai nak patah tangan mahupon monopod kita HAHAHAHA
Ada banyak props di booth kita boleh amik untuk bergambo.
Tapi bio le sekali shopping kat kite. 
Mau meratap sendu akak dan team dek kalau kita kemain amik gambo beli nya idok walau RM5.
Hewhewhew
Ya dek. Memang tak tipu. Hari Jumaat mulia ni tak kan nak nipu bagai.
Macam2 barang kita ada. Start from RM5-RM100 je dek. 
Cuma untuk event ni weekend ni je tau. 
WAR WAR kan sampai sampai kan virus event ni sampai jadi wabak ya kepada kengkawan sedara mara jiran tetangga uolas. Hehe

SAVE THE DATE!

Pls find BOOTH : HUDA by Tie Dye Kingdom

Date :  Saturday & Sunday 5/6 April 2014
Time : 10am - 9pm 
Venue : MATIC Lanai Jln Ampang KL
(Landmark : Near KLCC, ekau waze cari je ZOUK)
*p/s : jgn risau dek, kakak,ibu cantik manis,papa kacak bergaya. Ini bukan parti cucuk langit siap ada yg overdose drug bagai. Event ni very CLEAN pure suci murni halalan toyyiban ;p*
Boleh tengok macam2 fashion decor vintage etc & boleh tanya personally kat Wak Doyok cemana ko bela & sikat jaga misai & janggut rare ko tu mihmihmih.

See you all there!

Much Love,
ANN

Tuesday, March 4, 2014

SPA muslimah di Shah Alam for bride to be!

Assalammualaikum & hello gorgeous readers! :)

Ha, hari ni tetibe Ann mood nak cite pasal spa. 
Especially to bride to be :)
Dulu, masa anak dara, Ann suka gila pergi spa. Masa pregnant si RR tu pon :)
Especially bila tengah time STRESSSS. 
Kalau boleh kat merata KL Selangor nak try pergi. Tapi sebab schedule yang pack, Ann selalu prefer Shah Alam area. Banyak dek non spa kat SA ni, ko tinggal pilih & bawak RM jek. 
Rasa nya Ann dulu2 ada banyak gak review dlm blog ni tentang spa yang Ann pernah pergi kat Shah Alam.
Baik yang konsep modern, balinese, thai, malay sampai lah ke konsep asal sedap mata memandang asalkan rupa macam spa. HAHA Semua jenis konsep Ann suka hihi
Antara criteria spa yang Ann akan pilih kalau nak pergi :
1) Masseuse HARUS eh WAJIB urut best.
2) ID spa tenang & bila tgh buat treatment, x dengar mcm2 bunyi annoying from premis atas bawah kiri kanan spa. 
3) Staff best,ramah,polite. Kalau owner ada time tu & also humble, double bonus aku suka tempat kau. PR is very important to me hehe
4) Seharusnya package dia worth it every single penny dengan apa yang kita bayar. 

Tapi sejak dah berhijab, Ann agak selektif dalam memilih spa. 
Tak tau macam mana nak explain perasaan dia kenapa haha 
 Ok. Antara spa muslimah kat Shah Alam yang Ann suka, nama nya
SPA AISHAH RADHIAH di Seksyen 9 Shah Alam.

Senang je uols nak cari spa ni. Landmark dia shoplot opposite Plaza Masalam. Spa dia 1 deret ngan kedai lampu Trust lighting tak silap.   
Nak tau sape owner dia senang je. Terpampang beso2 kau muka dia kat banner/bunting depan spa hehe Sorry Ann lupa nak snap pix dari depan.
I've met with her. A humble lady I must say. Muda lagi dari Ann tapi anak dah masuk 3 *harus Ann kejo ni hehe* Sempat jugak lah we all duduk sharing spa business talk after habis treatment. Tambah sorang lagi kawan business Ann hihi

Entrance to lift (Naik tingkat 3A)

Harga dia very affordable!

 Ok y'all boleh tengok brochure dia. 
And pilih la nak package mana. 

Ann haritu pilih package Bidadari. 
Kalau bride to be, Ann suggest amik package Ratu.

Ok before nak start tukar baju, kita selfie dulu sepam. HAHA
My 1st time selfie ok so agak mcm tak bley blah HAHA *tutup muka*
Ni staff dia. Ada 2 orang. Both muda lagi :)

 Kat spa ni ada 3 treatment room kalau tak silap. Ann di beri bilik ni. Ada 2 bed & 1 sauna room.
Tapi Ann sorang je kat bilik tu time tu. So ok la :)  

 I choose this bed. Dekat ngan meja. Senang nak letak segala brg beg jam pin tudung etc uols. 

Ignore je lah ya the puffy face mak jemah Ann tu. Haha
As usual lah, dapat kain batik & disposable panty.

 1st treatment, kita buat herbal sauna dulu ya adik2 kakak2.
Dalam 20min camtu. Memang best bau wap herba dia & berkepuk peluh la uols dalam tu. Takyah susah2 nak detox gi operate pecah lemak bagai, ko buat je sauna2 hari ni, pecah la lemak tu sume. Hihi
Sambil layan magazines dlm sauna tu, menitik2 ahkak punya mekap sume luntur dekk. Kahkah


Pastu, kite buat pulak aromatheraphy massage, full body scrub & body mask.
Yang ni lama & relax time bebeh. 
As usual lah, dapat pulak masseuse pandai massage huiii harus sampai tertido haha 
Sorrylah sah2 takdo pix scrub & mask nya tihihi 
Then da settle, masa di tunggu2. 

Jeng3x.
Milk bath! I loiikee :)
Ni pix before dia isi air + candles etc. 

Lama jugak Ann berendam dalam tu. Bila dah keluar, rasa segar sangat! :)
After bilas badan sume, Ann sempat snap few pix spa ni untuk tatapan uols hehe
Jom usha.

Toilet / Washroom

 ID dia not bad la. Tenang je tengok :)


Ada 1 bilik tu ada 2 bath tub. 
Ha, kalau bride to be, uols boleh bawak your maid of honor / bridesmaid ke spa ni utk teman you as a gift to her hehe
Or maybe a gift from a best friend/MOH/bridesmaid to bride to be.
Just an idea la to u guys :)
Sambil relax2 layan spa & milk bath kat private room ni, ko bolehla dek bergosip secara berjemaah si retis HS rampas laki orang. Dulu pakai kancil agaknya sekarang pakai panamera,ko gila sape tanak? Orang gila pon pandai ada taste nak dekkk.
KAHKAH

 Loker utk simpan handbag kunci kereta y'all etc

Facial room pon ada uols :) Ko tinggal tadah je muka ko, tau la beautician tu nak buat apa.
Tau2 je terus flawless muka uols hehe

 Last but not least, ID kat bahagian depan spa. Kemain kau fountain dia. Terus rasa macam nak ajak Ash beli fountain cenggitu letak kat rumah. Stress je, dengar bunyi air dari fountain tu, terus imagine buat yoga tepi air terjun. *motifff??* HAHA


 Oh ya. Actually spa yang kat Shah Alam ni branch kedua dia. Dia ada 1 lagi spa di Bangi. 
So, to those yang berminat boleh lah try pergi spa ni ok!
Ann suggest you all call buat appointment before datang. 
Here you go the contact details for y'all :

Aishah Radhiah Beauty & Spa

Shah Alam branch : NO 31-D, Jalan Tengku Ampuan Zabedah F 9/F, Seksyen 9, Shah Alam
03-5880695
Bangi branch : No1-11, Jalan 8/35, Seri Bangi Seksyen 8, Bandar Baru Bangi
03-89221598
Opening hour : Monday - Sunday 10am-6pm

 Keluar spa, terus stress-free hehe
Bulan ni macam nak pergi spa lagi~!

Till then guys, take care all! :)

xoxo,
Ann the spaholic ^________^
IG : ann_ash
FB : ash ann wedding gallery

  



Monday, January 13, 2014

I LOVE you JO Frost!

Ok Ann.
Ko standby la sesiap malam kang Ash balik hempuk ko.
Sikit sikit Jo ya. *sinsing lengan mulut ketap ;p*

Heh.
Ann?
 Siap tunggu depan pintu, tunggu Ash balik,
siap ajak sama2 Ash jumpa Jo weh.
Ash cool jek.
Ada ko pernah jumpa laki bini sporting camtu?
Agagaga *Mati lah iols statement panassss*

Mommy's crashhhhhh
RR, please jadi handsome dan kacak seperti Ryan Guzman ni ok!
Or at least, u can dance like him. 
Or badan 6 pack ketak macam dia
Hihi

Ok tu bukan Jo. Haha
Ini dia kekasih gelap eh terang Ann sebab terang2 Ash tau. LOL

JO FROST !!!!!
 Ok pic ni nampak cam pelesu fake beno. 

Ok.
Ni more real Jo.
I lap u Jo.

Ahahaha.
Jo ni pompuan kekdahnya ok.

Siapa Jo Frost ni? 
For those, especially parents yang tak tau tak kenal Jo ni,
Jo ni actually asal nya nanny kat Britain & US, 22yrs experience beb dalam dunia childcare ni.
Ha 1 benda yang interesting tentang Jo, 
dia & her partner *not sure now dah married ke tak* tak ada anak.
Ann selalu perasan, orang yang selalunya belum ada rezeki di kurnia kan anak especially married women, 
orang nya memang sangat penyayang & kalau dengan baby/toddlers, 
SERIUS macam ada chemistry gitu. Superb pandai handle kids. 
And kadang, jauh lebih pandai dari parents yang punya anak.

JO.
Start famous ngan her television series, Supernanny. 
Pastu ada terbit kan few books and my personal favourite tv show,
Jo Frost : Extreme Parental Guidance.
More info psl Jo > Jo Frost wiki

Honestly,
Ann sebagai 1st time parents, ada banyakkkkk benda baru yang Ann kena belajar.
Yes. Thanks to RR.
Setiap hari Ann belajar benda baru tentang parenthood.
Sometimes terkial jugak. 
Ok tipu.
Selalu terkial jugak kalau benda2 pelik jadik. HAHAHA

Sebab seingat Ann, Ann takde experience jaga budak2 sangat.
Sepanjang masa kecik, ada lah jaga adik2 but most of the times, bibik yang jaga.
Macam2 jenis perangai bibik ni.
Seingat Ann ada la belas2 bibik bertuko tuko jaga kitorang.
Bila bibik lari/buat hal, sementara nak tunggu bibik baru datang, ha Ann jaga lah adik2.

Sumpah Ann dulu garang gila macam singa. AHAHA
Jenis semua benda nak teratur & disiplin. 
Cth: dah makan, ok beratur ya adik2, bawak pinggan gi sinki, Ann ajar basuh. 
Jangan sedap nak taruk je, nak Ann yang basuh kan. Hahaha 
Kalau sume ok, dengar kata, petang Ann upah beli kan eskrim ke gula2 ke sambil tengok cite 
Suria perkasa hitam ke cite Kluang Man ke Doraemon ke etc.
Tak pon baca buku Kawan, Doraemon, Ujang, komik siri penyiasat etc.
Tak pon kita main cikgu2 ke, polis2 ke, masak2 ke, game lubang tikus ke,
polis sentri one to jaga ke main kad old maid. HAHA *vintage sangat!*

Tapi kalau ngan budak2 yang start pandai cakap, Ann ingat Ann memang suka melayan.
Kalau bab BERTANYA, *kids baya camtu kan suka sangat ngan mcm2 soklan*
Lagi budak tu tanya macam2 question, lagi Ann pandai nak jawab balik.
Ha lagi merepek tahap kena makan siku, kakak Ann bagi jawapan Ahahaha
 Nasib ko la dik HAHA

Sometimes Ann jeles sangat ngan kakak2,abanag2 yang pandai, ada je idea2 best bila bab melayan kids especially toddlers. Hihi 
Kadang idea tu simple je, sampai Ann tak terfikir, eh budak ni, benda ni pon boleh suka? 
Contoh: koyak kertas, budak tu ketawa macam rak. Haha

TAPI 
part baby, memang Ann surrender awal2.
Memang tak reti hape pon.
Yang Ann ingat, part2 tips/petua simple2 macam baby hiccup letak sikit tisu basah letak kat dahi etc.
Tapi kalau bab cium2 all baby body parts, macam palm, tapak kaki, ketiak baby, serah kat Ann.
Huii sedap betul bau dia.
Bau syurga kann Hihihi

So bila baby RR keluar je, Ann totally blurrrr.
Banyak benda Ann tak tau.
Ha surprisingly, Ash sangat banyak membantu.
Kalau ingat balik, OMG OMG Ash superb pandai gila handle baby.
*Salute!*
I know I know.
Ni memang kes terbalik. 
Selalu mak yang ajo bapak camne nak handle baby. HIHI
He knows everything psl baby. 
Maybe sebab masa dia kecik, selalu jaga anak buah dia kot. Hehe
Kalau tengok dia handle, macam tak caya. 
Sebab dia very manly type, stok kerja hari2 dalam environment automotive,
bukan stok yang pegang pen kat ofis. Tulisan pon kalah doktor HAHA *ampunnnn dy!;p*
Ann ingat lagi, masa discharged hospital, 1st day balik rumah, from hospital to rumah, 
Ash terlupa bawak baby car seat, dia x bagi Ann pegang baby, sebelah tangan dia drive sebelah tangan lagi dia pegang baby. 
Scary mula2 tengok, but dia pegang dengan very confident & bawak keta pon slow.
Ash lah yang ajar nak mandi kan baby, nak bedung baby, nak tidur kan baby, tips tu la tips ni lah.
Hehe
Petua/tips hal pompuan pantang je dia tak tau. Hihi
So bila Ash busy, Ann akan tanya families, mak & mak mertua lah of coz, anything yang Ann tak tau pasal baby. 
And as usual, Cik Google always always membantu.

Bila baby RR dah jadi toddler ni,
stage bebudak nak explore macam2 benda baru, 
sometimes Ann & Ash clueless. 
Contoh : Bila dia cranky/tantrum,
Kita cuba anything,everything untuk calm down kan dia.
At one point,
Tak tau apa dia nak.
Tak faham apa dia cuba sampai kan.
  So Ann selalu jugak google.
But sometimes, blur jugak nak search key word apa.
Kadang nak cepat, camne pulekk nak cari how to solve kan problem yang sebijik sepotong camtu.
Kadang, lembab jugak nak faham kan ape yang cuba di sampai kan tru words ni. HAHA

SO, 
bila Ann terjumpa channel tv Jo ni, 
memang sangat sangat mebantu la.
At least, to me, to Ash. To us, a first time parents :)
And real kan depan mata camne Jo solve kan problem tu.
Tak payah nak maham kan all words dalam google, 
tak payah nak baca dalam buku tebal,
ops.
Bukan lah maksud Ann tak payah gali ilmu tru pembacaan,
perlu jugak membaca buat ilmu kita jugak as parents,
cuma, macam situation Ann, 
Ann belum dapat lagi curi masa untuk baca buku tentang parenthood, selalu nya buku yang baca Ann. AGAGAGA

So, macam2 ilmu Ann dapat from cite Extreme Parental Guidance ni.
Ada sekali tu, REAL 1 problem Jo solve kan tu SEBIJIK kes macam RR.
Ann macam tengok seolah2 Ann & RR dalam problem tu.
That boy ada problem temper tantrum.
Tapi that boy extreme sikit la tantrum dia. HAHA
Ann follow macam Jo bagi tips kat mak that boy.
Antara nya yang boleh Ann share & ingat,
Bila budak tgh tantrum, kita yang calm down dulu, tarik deep breath,
control voice nak keluar, DON'T ever ever shouting/ tinggi kan suara kat dia,
duduk separas/selevel ngan budak tu berdiri, 
eye contact, tengok biji mata dia straight depan kita, 
guna slow voice and try to hug budak tu dengan ikhlas & kasih sayang then baru psycho dia.

WHICH honestly I TELL U,
SUSAH GILA Ann nak practice nak buat for the 1ST TIME.
Ahahaha
Maybe sebab Ann bukan penyabar orang nya. 
Wedding planner selalu nya memang camtu. Sume benda nak cepat. HAHA 
Alhamdulillah it works!

Sejak tu, Ann follow cite ni. 
Ha ada satu lagi episode yang Ann ingat till now.
Jo buat 1 real session nak kaji behaviour bebudak ni psl game.
Jenis2 game yang akan effect to kids behaviour.  
Dia divide 50 boys to 2 group. 
Group 1 - 25 boys main football game.
Group 2 - 25 boys main war game.

Tengah bebudak tu syok main game kat PC, Jo&his friend, akan panggil setiap seorang budak laki tu untuk di interview.
Interview nya sama je. Simple je.
The interviewer, konon nak tanya soalan pasal game yang dorang main, 
pastu masa interviewer nak amik pen dalam bekas pen atas meja, bekas tu terjatuh.
So pen2 sume pon terjatuh berterabur.
Dia nak tengok, the boy akan terus bangun TOLONG ambik kan pen2 tu ke 
OR
buat bodoh buat tak tau je.

So, overall 80% boys yang main football game, belum sempat dia nak jawab question interviewer, automatic dia terus bangun tak perlu di beritahu, dia sendiri ambil tolong kutip pen2 tu.
sadly
only 40% boys yang main war game willing to help kutip all pen2 tu, 60% lagi buat bodoh tak tau je, siap ada tu boy tu tengok pen2 tu jatuh, pastu sambung excited cerita game2 war yang dia suka main. Ada sorang tu, lagi annoying, siap bila nampak pen2 tu jatuh, buat face expresssion macam 'oops,sorry,not my fault,so what?' AHAHAHA
p/s: Exact % tu tak ingat sangat, tapi camtu lah lebih kurang hihi
 
So yes.
Ann perasan dulu RR suka tengok Upin Ipin. 
And sekali pon dia tak pernah buat aksi hiyah hiyah ke nak debik Ann ke.
Pastu, dia pernah tengok Bola Kampung, and Ann tak sure dia tau & tengok kat mana, 
Ok je. Main football dalam rumah.
Kalau tengok disney / any english channels, macam Jake& Neverland Pirates etc ok je.
 Dia suka dance2. Tak de pon pukul2 ke apa2.
Tapi sejak2 ni dia suka Boboi boy, dia sendiri yang nampak kat iklan and nak tengok,
pastu tak pasal Ann tetiba kena jadi bad guy bukan Yaya ke Ying ke dlm Boboi Boy hahaha  
Bila Ann try slow2 kurang kan cerita boboboi, 
alhamdulillah dia dah kurang sgt la gusti kan mak dia ni hah. HAHA

Same jugak episode psl gadjet.
Tu betul2 terkena batang hidung sendiri.
Mak bapak balik rumah after keja, sibuk ngan handphone.
Tv bukak, tapi sume leka ngan hp.
Anak2 di bagi jugak ngan gadjet macam Ipad/Tab etc.
So anak takde communication ngan parents & bila budak dah pandai cakap, dia rebel la ikut cara dia.
So Ann & Ash follow her tips.
Simpan / letak hp & segala gadjet jauh2 from the kids, jangan bagi dia nampak. 
Kalau boleh bila kat rumah, no need gadjet etc supaya kita ada bonding time as a family.
Kitorang letak phone kat tangga supaya tak berapa nak dengar, sayup2 je dengo bunyi. HAHA
And tengok TV sama2. Main sama2. Baca buku sama2. Tulis2 sama.
Tapi tu lah. Orang bekerja sendiri mcm kami, kerja pon 24 jam.
So bila ada phone call, nak tak nak kena lah angkat. 
But we tried our best la utk luangkan masa ngan RR :)

So, guys, parents & single parents sekalian.
Jom kite tengok Jo Frost sesama secara berjemaah. Hihi

Jo Frost : Extreme Parental Guidance
Channel Lifetime 709 Astro
Wednesday 8pm
Ulangan : Thursday 10am / 2pm
Saturday 5pm

Nak lagi senang, ha subscribe je terus kat youtube. 
Habis cite haha

Last kopek,
Nak jugakkk tepek gambo semalam.
1st family photo 2014 gituu hakhak *puiiih*

At RR's cousin birthday party
Denim Blue Theme :)
RR, kalau dapat 1 pix dia pose diam, hui memang epic la weh! HAHA
Mau mummy daddy frame beso gambo dia posing. Haha

Ok bai.
 

Tuesday, January 7, 2014

MARHABA, The Yemeni Cuisine

Hello 2014!
Assalam & hi all :)

Kejap je masa berlalu, dah pon masuk 2014. 
Azam tahun baru? Hmmm Tiap tahun pon sama je Ann rasa. HAHA
Cuma tiap2 hari Ann pesan diri sendiri, 
The clock is running Ann. Show up. Do the work. Amaze yourself. See RR's most cute photo. DO IT AGAIN' ^____^

  Cuma 1 thing, hope 2014 ni Ann nak cuba aktif berblog macam few years back.
Rasa relieve sgt bila berbual kepochi tru alam maya ni. HAHA
Thank you so much to all beloved readers, families & friends yang bagi continous support kat Ann soh jangan stop blogging even dah tak pemes macam dulu *pemes ke kau?! lempang sedas kat diri sendiri* Mak sedo diri uols hehe

1st review 2014

FOOD
 Ann nak share cerita pasal Yemeni Cuisine. Middle East Cuisine giteww.
Honestly, Ann bukan peminat makanan Arab2 ni. Big portion, lamb2, bau2 rempah ratus.
Memang sah la bukan tekak minah Arab. Haha
Tapi bab Arab2 punya decor, hui jangan beb, 
 memang Ann suka. Mau ada yang tanak balik kang. Hehe
 Tu psl kawen pon overrr nakkk jugak Moroccan kemain kann *Puihh*
 Kalau client Ann mintak Moroccan/Arabic wedding/shower/bday etc theme,
 huii memang Ann suka la hai. Client pon suka. Sebab? dorang berparty habis kan all
flavour shisha hookah set Ann bagi. HAHA #imissmyAMP 
Ok sambung.

Tapi di sebab kan Ash suka makanan Arab, so Ann plan cari Arabic fine dining restaurant sempena nak celebrate birthday dia end of November 2013 haritu.

VENUE
Venue : Ann pilih Publika. 
*RR - Ni dia ni dia aunty uncle, sambil tunjuk guna jam dia ;p*

Why Publika?
Kalau boleh Ann nak cari tempat yang tak jauh sangat sampai ke KL sebab I HATE jem jem jemm.
Pastu Ann & Ash suka gils lepak2 makan kat sana especially on Sundays. 
Chillin' at Chawan Cafe *kids nowadays hmm hmm*

Takde la crowded with peoples, arts & decors pulak awesome. Memang thumbs up la. #ibujarimatabulatmulutkemam
 Kebetulan tau ada Arabic restaurant kat sana from few bloggers, lagi awesome la kan. Hihi
Even tempat nya  moden urban havoc kemain, tapi surau tetapp ada dan cantik comel. Tihihi
Continue.
Ann pergi sana 1 day before sebab nak booking.
Nama restaurantnya

MARHABA RESTAURANT

Sampai2, tengok dari luar, gulp! ID letop uols! Cantik, looks elegant & mewah.
Very exclusive, bling2, I loikeee :p
Ok. Tak payah nak loikkeee sangattt.
Mati la aku. Ok confirm nak kena standby dlm RM5xx+ ni. Betul ke bloggers ni review kata tak mahal ni?
Ha nak sangat fine dining kan hambikkk haha.
Niat hati da nak patah balik, tapi boleh pulak staff dia bukak kan pintu. 
RR pulak bantai tido, takde idea mak Jemah Ann nak berlakon bagai. HAHA
Dengan senyum bajet cantek dan confident kaya, Datin Ann terus masuk dan buat booking.

Kaunter & bar

Booking tanak kalah kau. Terus booking VIP/Private Room time lunch hour 24/11/13 for 4 pax.
Bilik yang kanan, utk dlm 8 person camtu. Bilik kiri besar lagi sikit, siap ada toilet x silap.
Datin Ann booking bilik kanan ye adik kakak. Again, confident okkk. HUAHUA.

Maaf awal2 cakap, Ann tak se detail bab amik gambar, sebab at that time, tak terfikir nak share review dlm blog ke hape, so amik pix pon asal adoo buat kenangan. HAHA

The manager dah amik my contact no etc, Ann siap tanya nak letak depo tak? Overrrrr
Orang tak tanya kau offer pulekkk nak letak duit. Datinnn kan? Ops! HAHA
NO deposit etc. FOC sajohhh. Hihi

The next day, I invite Ash's bro & his wife join our lunch sebab macam rasa sadis je makan bertiga. 
The more the merrier. Tak gitu?
Plan dalam kepala, macam best je kalau invite all Ash's sibling since dorang memang rapat adik beradik. Tapi ko bayang kan, kalau dah adik beradik je dah boleh buat family day, bape banyak Ann kena bergolok bergadai bayo bil? *dan2 pergi cash converter bawak segala reta LOL*
Ko ghase? HAHAHAHA 

Masuk2, Ann dah bengang berasappp je kepala. Sebab?
Orang yang amik booking Ann semalam tu takde. Ok fine. 
Pastu dorang check dalam buku booking tu takde my name? WTH? 
Padahal semalam sah2 Ann datng situ, tulis nama sume bagai. 
Pastu kata oh ada, birthday celebration bla bla.
Supervisor ke manager ke sape ntah, kata kat Ann paling2 pon kena buat booking 2 days earlier, manager semalam tu salah bagi info bla bla.  
Mood dah hilang dah time ni :(
To make it worst, ada pulak orang guna bilik tu. Dan bilik sebelah nya.
Ok fine~~ 
Malas nak bising2, Ann tanya, ada tak tempat kosong for 4 pax sebab dorang da berdiri kat luar agak lama plus RR tak leh dok diam.
Kat luar sume meja kosong time tu tapi kitorang taknak sebab agak panas hari tu. Lunch hour kot.
Kat dalam, meja sume full.
But alhamdulillah, managed to get tempat duduk bersila. Cantik jugak :) 
Dah bisik2 ngan manager tu *hint* terus duduk.
And bagus jugak la tempat duduk bersila ni hah. 
Especially to all parents yang ada anak super active stok tak reti diam kecuali waktu tido. HAHA
Ada 3 area utk tempat duduk bersila. 
Yang paling besar, rasanya boleh muat dalam 10-15person camtu.
Mine dalam 4-6person ok rasanya.

    Staff dia bentang siap2 'saprah'
plastik panjang marhaba



Tak sempat mummy snap full pix staff setting pinggan cantik sume, 
zassss RR 'tolong' decor kata nya. 

Daddy the bday boy pon susun la balik semula. Halahai.

Sebelum food sampai, moh le tepek gambo 1 dulu. Hihi

RR with his Ucu & Mokcu :)

MENU

Complimentary starter.

Arabic Tea. Rasa macam ada mint2. 
Rasa macam payau2 kelat. Sorang pon tak minum haha
Sup kambing. Bau kambing. haha Kalau hirup panas2, memang sedap!


 Ni pon complimentary starter. Tapi tak ingat dah apo kobondo eh jang.
Yang penting Ann cicah2 sume, sedap!

 Di sebab kan awal2 dah tau tak bley blah tekak kami ngan tea tu, sume order air lain. 
Sume order fresh juices, habis cite Haha

Strawberry juice

Cucumber/Lime Juice

 Mulauwah Bread
The Fresh Yemeni Bread

Saltah Fahsah
Sizzling Lambcooked in stone pot

Roti tu cicah ngan Saltah, macam kuah kambing. 
Pergh! Sumpah sedap bak hang! 
RR pon suka :)
Suppose besar lagi size roti dia, tapi takut tak habis, so mintak dia buat kecik je.
Ada Ann nampak table depan tu ha kau beso gila roti dia size RR. *ibujarikasinaik*
Sekali sampai, ha kau, sekejap licin.
Serius sedap kuah tu. Lembut gila kambing nya.
Ann honestly, tak makan kambing. Tapi kambing dia memang sedap, tak muak langsung :)
And now, rasa macam nak pergi sana semata beli ni *telan air liuq*

Ha ni dia.
Marhaba's Signature Dish
Lamb Hanith

Must try!
Portion for 2 person.
Tapi memang worth it la. Sebab daging dia memang lembut, again tak muak.
Sedap!

Chicken Mandi
Portion ni katanya untuk 2 orang. Sedap chicken dia. Beras pon di import from Yemen ya uols. 

Ok. First2 Ann order 4 dish different menu for 4 person. 
Then dorang bertiga ni kata takyah la sampai 4.
Sure x habis sebab portion Arabic food kan selalu byk.

 And YES!
Order cuma 2 main course pon, ada banyak lagi tak habis.
Siap tapau beb.
Ingat nak order dessert, tapi sume dah tersadai kekenyangan haha

Oh btw, bagus nya staff kat sini, if kita makan duduk bersila, dia susun kan lah kasut2 tu hah.
Kalau 3 kali kau keluar masuk, 3 kali jugak la staff tu susun kan kasut haha

Ha ni dia tapau beg. Kelas kau jah. Cantik :)

Ok. Pastu surprise utk Ash.
Yang best kat sini, if kita booking awal utk birthday party, dia akan bagi complimentary birthday cake.
Best kan kan kan?
Ash tak tau langsung pasal ni. 
My bro in law & wife pon x tau apa2 pasal ni.
Ann nak surprise sume orang.
Konon nya. Haha
So sementara staff clear kan all pinggan mangkuk segala kat atas 'saprah' tu, 
si RR dah tak boleh duduk diam. 
So Ann bawak dia ke luar kejap.


Tadaaaaa~ 
Sesuai utk family yang ada kids esp kids yang tak reti dok diam macam RR.
Ada cute playground kat luar restaurant.  

Depan playground ada meja2 kalau those yang nak smoke / ambil udara luar. 
Cantik!  
I bet kalau malam, pergh. 
Serius lagi cantik deco luar dan dalam restaurant ni :)

Ok fine~~~~~~
Ann dah ter miss acara paling di tunggu2.
SADIS. T______________T
Rupanya tak lama Ann keluar tu, dorang dah datang ke table.
WAAAAA
1 girl staff berpakaian macam penari gelek Arab/pakaian traditional dorang bawak cake, 
and few boy staffs macam menjerit 1 resturant boleh dengar nyanyi happy birthday utk Ash depan table kitorang.
HAHAHA
And Ann takde kat situ.
PURRRRRFECTTT! *@%&*^*

Ann cakap why korang, sorang pon tak call/panggil Ann  kat luar?
Dorang cakap, sebab terkejut sangat, terkedu, dan segala ter sebab tetibe muncul penari & reramai nyanyi
HAHAHA
Dah blah penari and the boys baru Ash call I soh masuk.
So no pix or video :(

RR pulak meragam tak nak masuk.
Dah 1 keja angkut pulak mummy dok bawak basketball pool hoop tu masuk dalam hahaha
 Ala comelll nya la hai cake tu hihi 
Ok la kan, comlimentary cake for 4 pax.


Pastu ada wall of frame, ada gambar2 artists & VVIPs pernah makan kat sini.

Part paling di tunggu. 
Bape Ann punya total damage hihi
Ann dah bajet dlm RM5** la camtu.
Tak silap Ann, total inclusive GST sume tak sampai RM320.
Exact total tak ingat sebab 2 bulan lepas punya cerita haha

Worth it la kot to me if u nak experience fine dining restaurant, 
ibarat tempat exclusive tapi suasana santai gituuu.
Takde la formal sangat kan. Hihi
Recommended la pada Ann if those yang nak cari place utk special occasion,
untuk birthday party / family gathering / anniversary etc.
Ann rasa if ada private function macam engagement / small wedding luch/dinner reception pon ok.
No need deco & such. Perfect dah. 
Tinggal plan for the entertainment je :)

How to go here?
If tak familiar ngan this place, uols tengok je landmark batu2 kaler ni.

Dari tepi jalan, nampak dah Marhaba ni.

Marhaba Restaurant
D1-G4-1, Publika Solaris Dutamas
No. 1 Jalan Dutamas
50480 Kuala Lumpur
Tel: 03-62078222 / 9222

For more details :


Nak lebih terliur dengan all the foods dan gambar2 yang lebih mantap, 
korang boleh tengok few reviews dari blogger2 ni :

Selamat makan tengah hari semua!

xoxo,
Ann
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space