AAWG's Comeback! Ash & Ann's 9th Wedding Anniversary

by - 10:59 AM

Assalammualaikum & hello all!

Haaa terkejut tak? HAHA
WOW. After 5 years... Ann menulis kembali.
Macam-macam perasaan ada masa tengah menaip ni hah. HELLO BLOG! I'M BACK! Gittuuuuu haha
Ok tak layout baru blog kita? Tak berapa siap lagi, banyak lagi nak kena outer blog & website ni sebab dah lama tinggal kan, coding jadah bagai ni lupa dah haha tapi bedal je lah dulu labuuuuu HAHA

INTRO
Actually Ann dah rasa nak menulis balik since last year. Tapi macam impossible sebab takde masa, yelah dengan kerja, kids etc lagi. And I don't know sama ada blog ni masih releven lagi ke di zaman sekarang yang macam2 jenis social media platform ado. And ada ke lagi orang nak membaca?
LINE BY LINE. Haha 
Ann rasa jaman sekarang ni semua orang nak tengok gambar & video cecantik je cepat sikit scroll kan haha
TAPI kerana kejadian baru baru ni bila di mana AA kena chicken pox masa kitorang kat Genting Highland (will blog about this very soon), kitorang menggelupur oi apa nak buat ni and google la apa lagi. Surprisingly, first post yang keluar kat google masa tu adalah post pasal RR kena chicken pox. (Ann totally LUPA dah pernah post pasal ni dulu) and the funny thing was, Ann baca balik weh my own post tu kat tengah2 jalan depan hotel and cari solution.

And from that chicken pox punya post, Ann bukak balik blog & FB AAWG (i infact dah tak ingat password segala at first) and I just realized betapa ramai nya orang baca post ni and ramai nya orang PM Ann kat FB & email pon ado from 2014 till now ok (Ann serious x tahu, ampunnnn kan Ann pls), kata thanks for sharing pasal ni and ada gak yang share experience dorang etc. So happy bila baca balik semua tu. Yang hakak tak faham ni, kenapa AAWG FB PAGE ni tiap bulan ada orang like till now walau tak hupdate? Serius takleh nak brain haha Apa2 pon TQ sbb sudi follow makk ya.

Hanya orang yang sejenis suka baca blog dan kalau nak google apa2 nak tahu honest review baca kat blog orang je paham perasaan tu. Maybe yang sezaman dengan hakak je la lah kot yang baca especially zaman bride2 nak kawen dulu yang tak banyak platform lain nak cari info selain blog time tu haha Tak sama dikk dengan bila baca twitter ke IG ke mahupon tiktok bigo bagai tu dgn baca blog LOL

Kiranya, bila ada masa terluang, Ann nak menulis utk my own reference, buat personal online diary, macam dulu, so mana tahu bebila nanti Ann nak refer balik senang, and at the same time kalau secebis sharing Ann tu dapat memberi manfaat pada orang lain, alhamdulillah.

So yeah, I think I need & I love to share on anything everything I want to share. Tak kisah la ada orang nak baca ke tak, yang penting aku happy. Hahaha Gituuuu jah!


9TH WEDDING ANNIVERSARY PLAN

Super last minute plan. HAHA Kerja biz sendiri macam kami, susah sikit nak plan. And plus this year jatuh hari Selasa. So Ann ajak Ash kita celebrate awal.
Criteria : Short trip 2 days 1 night je, nak yang dekat2 and nak drive car je, max 2 hours drive either PD / Melaka / Ipoh. So Ash choose celebrate wedding anniversary di Melaka.
HOTEL
Criteria :  Nak hotel (taknak apartment or resort) , nak hotel yang romantic (tapi kids and family friendly, acane tu?HAHA), mesti ada kids swimming pool or kids club. (pool ni paling PENTING ya bila kau nak romantic hotel bagai tapi nak kena bawak anak LOL) Pastu nak ada surprise decor yang cantik letop. (Teringin gak sesekali nak orang lain buat kan, boleh la kita rasa gak ajet2 surprise excited tengok HAHA)

TIPS Booking hotel last minute - check trivago, agoda, booking.com and website hotel tu and buat comparison ikut apa criteria apa kita nak, choose net price yang paling berkenan di hati hehehe DONE.
Actually banyak je hotel yang romantik kat Melaka, contoh macam Casa Del Rio tapi bila tengok macam creepy la pulakk kan seram makk haha and takda kids pool so cancel hehe Then I saw kat website Swiss Garden Hotel Melaka dia ada offer Romantic Retreat Package katanyaaa. So Ann tengok macam interesting and customer service dia bila tanya online pon cepat je reply so yeah Ann booked terus. DONE. Harga, apa packages yang ada, you all boleh check kat sini

Pergi Melaka on Sunday 29.09.2019 balik on Monday 30.09.2019. Kejap gila hahaha Drive 1 hr 45min sampai dah Melaka Jahhh. Best nya sebab pergi bukan time cuti sekolah or public holiday so jalan clear je huiii seghonok!
 Tol Shah Alam - Melaka less than RM20 (tak ingat berapa sebab guna guna Smart Tag so tag je lah kan haha)

SWISS GARDEN HOTEL MELAKA REVIEW
(Disclaimer : Ni bukan paid review ya.)

Hotel ni terletak di Melaka Tengah. Ko jangan tanya aku landmark bagai. Ann bukan orang Melaka. Ko follow je waze / google maps tu, kang tau2 kau sampai terus depan hotel haha  Hotel ni dia sekali dengan The Shore (ada mall & hotel) and Swiss Garden Residence.


Kat opposite hotel ni siap macam ada bridge sebab depan tu Melaka River tak silap. So boleh jalan2 kat situ. Malam2 siap ada lampu cantik and boleh naik cruise. Boleh berpegangan tangan jalan di bawah kerlipan lampu dan bersuasana romantik. CEH. Tapi dah dua2 kefenatan sebab Sabtu both of us bz with works, kem salam je lah angan2 romantik nak berjalan tadi tu puiii haha

Kitorang check in pukul 5pm. Ann bagi masa kat hotel & surprise planner to do the room decoration for 2 hours. Biasanya dlm 1 jam mcm tu siap dah. Kita tengok jap lagi cantik ke tidakkk hehe

Dapat complimentary welcome drinks, buffet breakfast, voucher kalau nak pergi few entertainment places kat The Shore (ada Oceanarium, Toy Museum, Sky Tower, 3D Interative Park) ada 20-30% discounts.

Lobby

Ni pintu nak menuju ke The Shore

Lift pulak, ok lah, takde lambat tunggu.

Tadaaa. Ni lah rupa room kami. Awww!


Cantik! Thank youuu Swiss Garden Hotel & to our Surprise Planner for our beautiful room decoration. 
I can't wait to share details pasal surprise planner nan sorang ni. Tungguuu 
Thanks Abg RR ambil kan pix mommy & daddy! Walaupon muka kitorang tak berapa nak ready haha

Room facilities review - Ok lah, nice lah jugak, ada balcony, aircon temperature control ok, toilet ok very clean (Ann kalau pilih hotel mesti nak tengok rupa toilet dulu LOL), katil ok sedap la jugak cuma pilllow x berapa nak gebu haha, carpet ok takde rasa gatal2 (penting sebab AA ada mild eczema), towel ok clean and wangi hehe

Tapi yang tak best nya, tak berapa sound proof ya bilik hotel ni. Ko tak terkejut tiba2 dengar orang flush toilet tengah2 malam buta? Blom lagi bunyi2 yang lain adeh haha Tapi ok lah tak serious sangat. Maybe sebab tak ramai orang kan. Kalau serious, mau aku tukar hotel malam tu jugak haha

Ok next. Jom kita tengok apa facilities hotel ni yang best.


Yahhhh. Harus lah swimming pool apa lagi kan? Ada kids pool gak. Dah jadik parents camni lah ya anak di dahulu kan romantik di ketepi kan, plg belakang haha

Budak mana tak teruja tengok pool sebegini rupa? HAHA and tak ramai orang sebab hari ni budak sekolah kan kahkah. Double seghonok!

TIPS : Untuk anak2 yang picky eater, susah nak makan mcam anak2 Ann. Nampak pool memang taknak makan la dulu cite dia kan. Bagi bebudak ni mandi sampai puas sampai kejung. HAHA pastu kita standby siap tapau makanan. Sebab keluar pool je sah2 kelaparan tak boleh sabar seminit, sanggup tibai apa sahaja makanan depan mata HAHA

Nampak tak gym tu? Fuhh macam memanggil2 gym tu. Kau sabar japppp.
After kids dah penat mandi, kitorang pergi. TIADA orang lain langsung dalam gym, fuhh seghonok! hahaha

Cantik view yang kat belakang tu. Tak sempat nak jalan2 ke situ



Yay! Ada SAUNA Room! Sama jugak kat sini. Takde orang lain.
So mommy guna bilik sauna berdua je dengan AA sampai pueh hati! Ahaha
Bagus assistant I ni eh buat kerja LOL

Buffet breakfast review pulak, Ann cerita dalam next post bab2 makan ni.

OH YA. Dalam package yang Ann amik ni, memang dah inclusive romantic dinner set kat Sky Garden Restaurant at Swiss Garden Hotel tau. Restaurant ni terletak kat level 30.
Ada EXPERIENCE YANG TAK BERAPA BEST berlaku di sini ya u all.
And I tak berapa recommend la to couple yang nak buat romantic dinner whatsoever kat sini. Huhu
Kalau tahu, memang tak lahhh kitorang dinner kat sini :(
Will share my honest review psl dinner at sky garden melaka ni on next post.

NEXT POST : SKY GARDEN REVIEW + SURPRISE PLANNER MELAKA + PORT MAKAN BEST DI MELAKA + TEMPAT MENARIK DI MELAKA (yang kitorang tak pernah pegi before ni) + 9TH WEDDING ANNIVERSARY WISHES

Till then, take care & thanks for reading guys!

Love,
ANN

You May Also Like

2 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...