01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, July 9, 2013

Tips & petua untuk Chicken Pox from RR

*Warning comel : Super LONG entry tapi banyak petua tau. Tak kuasa makk nak buat part 1,part 2. Haha Enjoy reading!*

Assalam & hello semua! :)
How's your mood today?
Ann happy gila sebab anak Ann si boboi RR tu dah fully recovered from chicken pox.
Alhamdulillah :)
Seminggu beb Ann quarantine kan si RR kat rumah. 
Kesian la hai kat RR tu last week. 24hrs main, makan, mandi, semua ngan mummy jek.
Ann tak bagi RR main2 ngan orang lain. Takut jangkit. Sobs.
Tak pasal2 last week mummy dah start bina badan macam hulk. *tunjuk muscle. heh ;p*
Mana tak nya. kalau dah BOY, nak main mesti macam BOY. Ganassss.
Dah sudahhhh mummy yg keding ni *keding ke?! LOL* la kena main horse riding, main tembak2, main lari2 kejar2, peek a boo version ganas, main car, main fly2, campak2 dia etc. 
*macam nak patahhhhh pinggang, punggung, bahu mummy tahu?!*
Tu pasal mummy terpaksa bertuko style kejap daripada vintage, dah jadi hipster skrg. Supaya senang berlari berkejar ngan RR. Anywhere anytime. LOL *eh tetibe*

Dan RR juga learn a lot too from mummy last week ok.
Nampak mummy kemas her make up bags, amik bedak, buat bulat2 letak kat pipi. 
 Amik lipstick, nak bukak, pakai kat pipi?!
Paling lawak, tengah Ann syok main color2 book ngan RR, tetibe RR bangun amik pencil kaler hitam, pergi depan cermin, nak letak kat mata. Eye liner kekdahnya uols! BAHAHAHA
Mati laaaaa mummy kalau daddy nampak. 
Sumpah dy, mummy tak ngajo anak kita benda2 girl cenggini daddy.
Dia yang tiru ngendap mummy. Dia lah silent stalker tu daddy!
HAHAHAHA

Ok2. Serius. Bukan blog serius tu ok. ;p
Ann nak share with all of you,esp mommies out there,
IF anak y'all terkena virus durjana si chicken pox atau cacar air ni.
Esp kalau anak kita kecil lagi macam RR, 1st time kena, pastu tak tau nak buat apa.
Macam Ann. Ann tak prepare mentally RR nak kena time umur dia 1yr 10mth ni. Huhu
Actually dia jangkit from his cousins. Ann dah boleh agak RR mesti kena next ni. Tapi tak sangka secepat tu. Within few days cousins dia kena. Padahal tak main2 sama. Tapi Ann ok je. Redha je :)
Masa 2 cousins dia kena, Ann dah start google everything pasal CP ni *Gila ko. Google kemain* pastu Ann perasan ada yg kata boleh amik antivirus CP jab *ke ape ke namanya ntah* kat private clinic. Sekali kebetulan BIL no 4 kata, yes memang ada. His FIL gi buat. RM80 1 suntikan kat private clinic. For kids pon boleh. Untuk menghalang la virus CP ni kekdahnya. 
So malam tu 30/6/13 Ann discuss ngan Ash nak buat tak for RR. Ann ok je nak buat or tak.
Ash disagree. Dia kata ala, kalau nak kena, kena jugak. Lagi pon jab tu untuk menghalang, bukan tak boleh kena lagsung. Cuma lambat atau cepat je. Ikut antibody/immune badan kita jugak.
 OK.

Sekali pagi esoknya 1/7/13, belum sempat mummy prepare apa2,
dah nampak 1 biji blister kat badan RR. 
DAMNNNNN. SAH kena CP budak ni.
Yang pelik, like his cousins, ALL demam panas before keluar chicken pox ni.
RR tak demam langsung. AT ALL. Tau2 je keluar blister ni.
Ann mula2 confuse bila orang tegur. 'Ni campak ni Ann'. 'Eh ni cicken pox ni Ann'.
ANN? 'Eh bukan sama ke chicken pox ngan campak?'
TIDAK SAMA ye demam campak dengan chicken pox.
Apa beza demam campak vs chicken pox?
Demam campak /Rubeola : Macam ruam merah seluruh badan. Macam gegata sekali tengok.
Cacar air / Chicken pox : Macam ruam melepuh (blister). Macam buble sekali tengok.
Pix & credit to : Cik Tom
Petang, dah start banyak keluar. Tapi tak demam jugak. Main semua macam biasa.
Cuma tak mau makan. Nak minum je.
Ann start bagi minum air kelapa muda. 
Tujuan : Kata nya untuk mempercepatkan keluar biji2 CP tu.
Gigih daddy gi beli kelapa muda sampai 10 bijik kau.
Kupas, bagi minum fresh *without add sugar + ice* camtu kat RR.
Dia tak nak langsung! Macam2 cara Ann buat.
Bagi direct, bagi sejuk, bagi air je, bagi kelapa je, bagi dalam cawan, bagi straw, bagi guna stringe etc.
SADIS :(
Last2, mummy yang minum dengan harapan, RR dapat melalui air susu mummy. Hehe
Bagi jugak air kelapa pandan muda
BIL no 2 beli kan for him.
1 tandan lagi kau. BEST! WANGI + LEMAK + MANIS! sedapppppp :)
Again, mummy yang belasah all. HAHAHA
Read : mummy yang minum dengan harapan, RR dapat melalui air susu mummy. Hehe

Ann tau calamine lotion selalu nya bagus ubat sapu CP ni.
And bila goole orang kata traditionally, daun semambu/neem leaves paling elok untuk merawat chicken pox ni. Mana pulakkk nak cari/jumpa daun semambu di tengah2 kotaraya ni kan?!
Ann google pastu terjumpa this blog Credit 
Pastu Ann gi farmasi then Ann try. Here my own testimony. Cececeh.

1) Calamine Lotion 
Yes. Bagus. Bila Ann sapu lotion tu, RR tak menggaru2. Relax je main2 sume. Bila RR start berpeluh sikit/nak hilang lotion, or nampak RR macam nak garu, Ann sapu balik 1 badan. Gigihhhh tak seorang ibu ni? Hehe
2) Mandian herba Pinetarsol
 Superb! Memang bagus. Bau dia macam pelikk sikit. maybe sebab herba kannn. Hihi TAPI, memang it helps la. Tak payah susah2 nak jenuh cari daun semambu bagai. Awak beli je cik kak oi kat farmasi. Mandian herba ni from daun semambu. Kata nyaaa. Ann spray, lumur kan 1 badan RR. Biar 2 3 minit camtu, bilas balik air. DONE. p/s: Jangan mandi kan anak dengan ANY SOAP/SHOWER GEL sebab nanti tambah gatal! Kira nya anggap je pinetarsol ni shower gel anak time kena chicken pox. Cepat kering, tak gatal. Thumbs up!

Pastu hari ke 2 tak silap, BIL no 1 pulak bagi daun semambu 1 plastik kau. Hah amik! HAHA
Apa lagi? TERUJA beb dapat benda2 tradisional ni. Vintage sangat. HEHE

Pix from google.
1) Letak daun semambu tu, dengan batang2 sekali masuk dalam baldi, tuang air.
Mandi kan budak tu ngan air semambu tu. Sejuk! RR suka. Siap lekat2 kan daun kat badan sendiri.
Bajet nak jadik tarzan badan ketak la tewww :) 
Pastu sapu pinetarsol. Balance air biar je dalam baldi. Nanti tinggal top up je air masa nak mandi.

2) Ann amik 2-3 batang daun semambu yang lain, letak terus kat katil, area RR nak tido. Pastu alas kan dengan kain pelikat sembahyang daddy kaler hijau yang lembut tu. Konon mood RR tido lena atas daun2 segar semambu. MOTIFF???? HAHAHA
 Pastu mummy kena marah sebab amik kain sembahyang dia, macam takde kain lain. Pftfttft ;p
RR? YA BETUL!
SUKA SANGATTTT *mata ke atas* sampai mummy lupa yang dia kalau tido, boleh berpusing 360 darjah. No point letak daun tu. Pftftfftt
Mula2 tido, betul2 sebelah mummy. Tau2 bila bangun kat kaki mummy dah. Mummy? Mummy yang tido atas daun semambu kamu nak oi! BAHAHAHA

 Hari ke 3 letak daun tu, Ann menyirap. Terus buang ALL dedauns tu. HAHA
Ash dah malap kan lampu konon nak bagi dia tido. Dah bagi dia susu pastu kitorang buat2 tido. Pastu dia tetibe bangun, duduk sorang2. Tau2 tangan korek2 bawak kain pelikat, dapat 1 batang, patah2 kan daun tu tabur 1 katil sambil joget2 gangnam tengah2 malam! Grrrr.

*sila ignore background 'artwork' RR ;p*
p/s: ni dah surut sikit. masa gelembung2 tu besar & belum pecah, kesian tengok RR. Siap kat 'bebird' pon kena huhu

Oh ada lagi. Ann dapat from blog mana entah *x ingat*, Sambil Ann guna all ubat chicken pox (masa mandi/sapu) Ann baca 3 doa ni : Al-Fatihah 1x, selawat syifa 1x + ayat 21-23 surah Al-Hasyr.
Doa dalam hati. Doa seorang ibu insyaAllah makbul :)
LAWAK.
Ann siap doa : Ya Allah, aku redha kalau RR kena sekarang, moga dah besar sok tak kena lagi.
Kalau kena pon now, biar lah cepat sembuh, takde tanda2 lagi. Raya nak dekat ni. Biar la badan semua kena takpe. Jangan la kat muka. Abis la dah tak comel nanti camne? kesiannn RR.
*LOL*

Pastu, jauhkan lah penyakit ni daripada aku & Ash. Kuatkan la semangat kami nak jaga RR siang dan malam ni.
*tak lawak.bagus ok!*

Aku dah pernah kena. Moga kuat la antibodi aku, supaya tak kena lagi. Ash tak pernah kena. Jangan la dia kena. Kalau kena at this age, kena pulak kat muka. Tak tau la cemana ghupe berlobang suami ku. No more la Adam AF/Zed Zaidi lagi. Orang yang kata, bukan aku yang kata. *Erk?!* Macam mana nak berhadapan ngan customer dia hari2? Kasihan la kat suami ku ya Allah.
*OK part artis tu serius tak bley blah ;p*

    Ok sambung.
Hari ke 3, alhamdulillah sangat bubles tu semua dah start merah2 nak kecut. Malam nya dah start kering. Cepat kan?! :)
Pastu Ann google camne nak hilang kan parut atau bagi gugur cepat yang dah kering tu.
Kebetulan calamine lotion pon dah habis.

Cousin RR sorang yang kena tu my SIL bagi lotion Hazeline Snow. Ok kat skin dia :) Ann saje bagi kat RR hari ke 4 sebab dah takde lotion. Hehe
Pastu Ann siap gigihhh pergi PKNS cari bedak sejuk, konon nak bagi cepat kecut kat muka RR & Ann nak pakai. Kot2 kalau terkena lagi sekali, konon tak kena kat muka sebab dah pakai bedak sejuk awal2.
MOTIFFF??? HAHAHA
Testimony : TAK PAYAH la nak pakai bedak sejuk. Habis katil kena serbuk2 dia bila dah kering. Dah 1 kerja Ann nak kena bersih kan habuk2 bedak tu bila pagi. RR x suka. Habis dia garu2 muka, agaknya kan tegang kulit muka. Hihihi

Hari ke 5/6 Ann gi beli Shaklee Herbal Blend kat HQ Shaklee.
Tq to dear rini. (IG-riniborhan) Sebab dia bgtau ann kat my instagram. Hee
Even kite google pon keluar banyak suggest psl herbal blend ni. Ok nak try!
Banyak lagi Ann kena learn psl Shaklee ni. But so far,
Ann memang suka ngan Shaklee products. Shaklee ni 1st time &1st product yang Ann try
& It's AH-MAZING y'all!
Serius tak tipu. Punya suka, it's work for me alhamdulillah, Ann share my own experiences with clients & families, and alhamdulillah works too kat dorang, asal nya buat pakai sendiri je, sampai Ann terbabit2 buat 1 blog khas for Shaklee. Hehe
Go check this out!   
Ann The Petite Mom Blog
 Ann The Petite Mom FB
Later kita cerita k :)

Kebetulan sepanjang cuti last weeek, banyak gila orang order Shaklee kat Ann untuk stok bulan puasa ni kan, so Ann beli sekali herbal blend tu.
Sabtu malam Ahad, Ann apply sekali je. Tu pon sikit je. Tak seluruh badan. Sebab RR dah tido.
Esok pagi nya nak mandi kan RR, Ann kata kat Ash. 'Eh? Macam nak tanggal eh daddy?' 
Ann apply lotion ni kat 1 badan RR. Lembut. Sedap bau dia. RR? Dia kan metrosexual uols. Hehe HARUSS suka. Amik letak sendiri kat muka. Muka mummy pon dia sibuk letak. Hehe
Petang Ann nak mandi kan RR.
WOW.
OMG!
Dah luruh/tanggal 80% beb parut2 tu!!!!
SERIUOS tak tipu. Cepat ok!
Macam tak percaya. Betul lah lotion ni.
Pagi tadi, macam dah takde kat muka RR.
Dalam this week, insyaAllah mungkin terus tanggal semua kesan2 parut.
2 cousin RR kena lagi teruk from him. Sorang dah form 2. So lagi berlubang2 parut muka dia.
Kesian sangat :( Ann bagi pakai lotion ni sabtu-ahad kelmarin. Alhamdulillah, Ahad dah
terkopek sendiri/tanggal parut2 hitam tu :)
Semalam dah pergi school dah.
Ann terus start pakai kat tangan & kaki sendiri dengan harapan lembut kaki Ann yang dah pecah2 start buat keje wedding2 ni. *tetibe*

Semalam, dia dah pergi nursery, main ngan kawan2 :)
The only pose & pix yang clear yang dapat mummy snap.
2yrs sok, mummy ingat nak ngajo camne nak soh dia dok diam & pose pose pose.
Pose version MAN ok.
Read : Metrosexual. Macam daddy. HAKHAK *bluwekk!*

Tq for reading this super long entry.
Hope dapat la sikit sebanyak info & tips berguna for you all :)

Take care darlings!
Oh lupa, pada yang email tanya Ann. Here u go :
Instagram : ann_ash
FB : Ann Nurul Huda
FB Ash Ann Wedding Gallery
Tq for follow & add friends :)

TO ALL MUSLIM FRIENDS OUT THERE,
SELAMAT BERPUASA ESOK SEMUA!!! :)
Motto Ann bulan ni :
EAT LESS PRAY MORE 
hehe :)

hugs,
Supermak Ann!

16 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great sharing

Jan@Afzan said...

wahhh...super long entry! tapi Jan baca dengan tekun setiap ayat! Syabas! kikiki

Nak jadikan pengalaman sok2 lusa (kita tak minta) tapi kot2 terjadi kat baby chicken pox, Jan boleh apply petua2 Jan.

Oh, ann pun guna shaklee ek.. Baiklah, dah jenguk blog..dah LIKE FB (dah lama dah..). Best baca pengalaman ann kat blog pasal shaklee!

Nadia said...

really useful reference!

.:Cik Puan Ann:. said...

nurzakiah : thanks dear :)

.:Cik Puan Ann:. said...

jan : tak sangka jan pon guna shaklee! bagus kan?! hehe thanks jan support ann dari dulu till now :)
awak take care ya dear!

.:Cik Puan Ann:. said...

nadia : thanks dear :)

rini.borhan said...

owh tq ann..best kan herbal blend tu lagi die berangin2 skit sure sedap je RR bila ann sapu. Owh ann SID gak ke?? hehe.. should try sume produk shaklee..best!

Rini Borhan
Shaklee Idipendent Distributor (919511)
FB Page: Lil Rizq's Cube
FB: rinie borhan.

Amsyahril Syahril said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


M@m@ Mand@ said...

thanks dear. memang sgt2 berguna info ni.. anak sy br sembuh dri chicken pox.sgt berguna pinetarsol solution tu,puas duk cri kat farmasi. skrg dh gi taska mcm biase.. lega hati mama. anak kita sebaye rupenye. hehe Amanda Imani 2Y 7M. Tq sekali lg unt entry ni.

Zue said...

Assalam, sy nak tanya kat farmasi mana ada jual mandian herba pinetarsol tue? Tq...

Hudaibah Hanim Julani said...

just nk tnye blh ke bg ubt demam klu baby demam time kne CP?

Seri Nian said...

saya guna utk gigitan nyamuk
alhamdullilah best sgt
di sebabkan produk2 dia best saya jd sid skrg

0127805727

maria said...

saya kena masa darjah 3. sampai sekarang ada jugak bekas kat muka.
Nak wat canner...masa tu mana tau nak cantik2 lagi.
Nila dah tua camni, memang xde harapan dah la...

Cara Hilangkan Parut Chicken Pox Yang Hodoh Dalam Tempoh Sebulan. Anda Wajib Cuba!

Dr Akbar Abdullah said...


Artikel yang menarik mengenai rawatan cacar air

Dr Akbar Abdullah said...


Artikel yang menarik mengenai rawatan cacar air

Norsafira Saidi said...

Gd info.. anak sy tgah dilanda CP dah 2 hari. Nnt boleh try smua petua2 kat atas.. tq ya ��

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space