01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, August 26, 2010

The ONLY thing I HATE about Wedding!



Hey cantikss sekalian,

*Mode: Sentitip lebey.sila click EXIT kalo rasa entry ni cam gamxxxx*

Lately ni Ann cam emo lebey + a bit sensitive..maybe stress kot. Dgn biz lain, wedding thingy lagi...i rasa jadi stress bila fikir psl wedding stuff..actually kalo cakap psl preparation utk my own wedding..honestly I memang ENJOY every second of it!!~ :) mmg takde problem.AT ALL. 
BUT yang jadi stress and the only thing i HATE about wedding is-bila melibatkan orang lain.senang cite, melibatkan ramai sgt orang lain..vendors, families, friends,neighbours etc u name it. I know wedding lagi meriah kalo melibatkan ramai orang..lagi2 kalau orang2 tu semua yg mmg close ngan kita..kan?? tapi kalo ada di kalangan orang2 tu yang menyusahkan kita yang nak kawen ni..yg pandai cakap,komen je..membantunya..hmm jauh sekali la kan..then nak buat hape ada orang2 camtu????! *kalo dia tu sponsor wedding kite takpe la jugak*

I BET wedding mana yang takde cacat cela..sure ada terpalit yg tak best even sikit. sebab? melibatkan byk pihak lain..betul..kita hanya mampu merancang tapi Tuhan yang menentukan..but my point is: kawen ni sekali je kot..insyaAllah..or ni 1st time kawen kot..HARUSLAH kita buat yang terbaik..selebihnya baru betul kita berserah kepada Allah. the problem is, orang2 yang kita engaged ni, tak kisah la siapa, crew2 ke pengapit ke fotographer ke fashion designer ke pelamin ke caterer ke etc..ada di kalangan mereka ni yang ambil sambil lewa tentang wedding kita..and tak meet our satisfaction..kalo yang vendors tu, eh..kita ni BAYAR dorang kot. kalo yg crew2 tu, kita SPONSOR kain/baju dorang kot. and juga mulut2 yang pandai nak komen je.. tak kisah la dorang tu sape..maybe dorang fikir bukan dorang yang kawen kot. nak2 kalo orang tu belom kahwin / blom plan nak kawen. diaorang ni tak faham tau ape perasaan bride2b cam kita ni yang nak everything sume ok..not perfect. or at least nampak effort dorang. agaknya nak tunggu bride2b tu jadik bridezilla kot baru nak paham?

Byk wedding dah I pergi..byk wedding dah I involved..i perasan, kalau dalam 50 orang..susah nak jumpe 49/50 orang yang nak cakap, ok.boleh tak saya nak tlg buat ini itu.ada apa2 tak yang saya buat? oh tolong la tolong sgt2 bagi saya job ape2 kalo tak saya malu dtg sini tak buat ape2.hahaha.tak ramai ok. nak kena tunggu ada orang cakap, eh boleh tak awak tlg buat kerja itu ini.kita tak cukup orang nak buat itu ini. boleh kan?? awak,sudi tak nak tlg group yang belah sana tu?buat tag2..tinggal tu je blom buat..

ramai2 dtg..setakat nak cantik2 duduk bersimpuh..tepek2 bedak,lipstick, bergossip..kipas2 muka,makan..ada lagi tak malu,siap tapau bawak balik juadah utk orang2 yg datang tlg. senang la kot.ko tak payah masak untuk family kat umah. dem! i memang menyirap tol la orang2 camtu.

in my case plak, it's very hard to please everybody...nak jaga hati org ni takut org tu akan terasa, kdg2 fikir sape plak yg nak kawen ni? and bila vendor2 tu melibatkan kawan2 kita sendiri.. lagi la tak tau camne nak cakap... :( 

and PALING I BENGANG skrg.. baju2 i..semua sekali from khatam to bertandang outfit.. i tak dapat lagi..i mean yang dah siap punya.. and to me they work as unprofessional designer..sebab i yg always call/msg tanya update baju kite..siap boleh kata tak ingat date fitting bla bla. WTH? imagine eh..baju2 family both side yang sekali hantar byk to 2 tailors pon dah siap! and workmanship tiptop! kalo camni baik i hantar kat tailor je.murah pon murah.service and PR tiptop. I tak boleh tido mlm tadi sebab bengang! at least ko call/msg la update aku. ni sape yg client weh? kita ni byk lagi keja nak fikir.bila benda2 remeh camni kite nak kena fikirkan jugak..at the end of the day merugikan masa,tenaga & duit kita. betul tak? so far, yg buat 1 rasa calm down: jb reception baju dah 2nd fitting..tinggal dia nak tambah sikit swarozki cystal katanya..and i puas hati. eventhough dia cam tak work professional, at least dia siap & i nampak effort dia. 

Susah bila kite mengharapkan orang..that's y kalo benda tu i boleh settlekan sendiri..i settlekan sendiri..walaupon susah..at least,i takde buat org terasa, tak meyusahkan org..i buat sendiri, puas hati! 

ok. now i dah set mind: i dah tak meletakkan apa2 harapan kat wedding i. PASRAH. lantak la korang sume wahai org2 yg terlibat. now i bykkan b'doa je semoga semuanya bjalan ngan lancar. and cari duit utk kawen & after kawen. hehe

*i feel relieved now ;p* Bye.

22 comments:

syanaim said...

::dear..nasya pun mcm tu..sedih sgt..mula2 nangis now dah x peduli lankkan org mcm tu..:)..::

hana yoriee said...

huhu..mmg tak suke org yg dtg melepak tak buat ape pastu main tapau2 bwk balik makanan..huissh..org len penat2 tlg..dia plak lelebeyh..

*teremo plak*

Diyana Saadon said...

anne, once again tq for coming to my wedding!anyway,
Memang geram sgt dgn org2 yg suka sibuk masuk campur for our wedding kan..kdg2 relatives pon can give statement yg buat kita bengang.betul u ckp, we expect the best for our wedding, kita plan sebaik boleh..but when the day comes, its out of ur control..like u said , mesti ada silap skit sana sini in a wedding..tapi please remember to enjoy it k.mula2 i tak expect pun i would like my wedding, but bila kita tak expect tu yg everything turns out better than we ever imagined.tapi flaws dlm majlis tu memang ada!.so dont think about it too much..
enjoy your preparations and ur wedding day..i know i miss all the preparations so much already n i really enjoyed being the bride..good luck darling!!remember to enjoy every bit of ur wedding k

idayusof said...

heee. bab nk jaga hati orang tu mmg susah. macam i, dari awal i set i akan buat semua sampai the very last minute br i bagi kat orang2 yang i rasa mmg boleh tolong. just keep them updated from date to date on our plan.

tapi problem nye kecik hati plak bile kite x libatkan die. haihhh.. mmg susah kan? sabar bebanyak okei

Syaida said...

i feel u dear. mmg susah bila byk sgt org yg involve..smpai gado gado kadang2...mmg smua b2b pun akan lalui...

psal baju tu...same thing happened to me. langung xde update..kita yg sibuk2 call...but i dont care, call je smpai ati puas...

pe2 pun dun stress urself k..
tc!

dialicious said...

agree w diyana...preparation part paling best ok..jgn stress...kalo dorg komen2 ckp je
"ada aku kesahhhh"
hhahaha..cu later ptg ni k

Nina said...

huhu... i feel you.... ;(((

-cHenta- said...

haihh,...susah kan???? i pon sama..kadg2 rasa cam xnk kawen. xpe dear..len kali u ckp je ngn diorg yg nk kawen nie sape...korang ke haku. haa.... ahahhahaha kasar ker??? xpun wat xtau je... okep!!!

cik senah said...

ermmm.. cian ann.. sama arr ngan kes cik senah.. bertunang baghu 8 bln.. tp, org keliling sebok nak tanya bila cik senah nak kawenn.. ewah2..!! depa ingat kenduri kawen ni macam birthday party ka..? panggil org/tetamu dalam jumlah yg terhad..? 10-20 org pun dah leh buat birthday party kan..?

masalahnya.. kenduri kawen nie.. mana leh jemput takat 10-20 org ( cik senah 9 beradik.. campuq mak ayah dah 11 org.. itu baghu family cik senah..en. tunang pulak ada 10 beradik..9 dah kawen dan beranak pinak..) see! baghu belah family kami berdua ja..dah ramai laghu nie dahh :( )

huishhh..! byk pihak akan terasa hati satg.. maka, sebab itu arr cik senah tak kawen cepat..tgh himpun duit arr niee( kami berdua bkn kerja hebat mana.. gaji bkn 6 atau 7 angka sebulan..) dan 1 lagik..duit bkn jatuh dari langit..atau buleh korek kat dalam tanah.. kena usaha sendiri..kan..?

macam ni ann.. calm down.. tarik nafas dalam2..na..? insyaallah, semua akan berakhir dengan baik.. meskipun akan terdapat cacat cela di celah2 mana.. (adat arr kan..?). sabaq byk2 tauu.. :)

ms syaz said...

ann dear..itular.. susahkan nk jaga hati org.. tp org pernah ker jaga hati kita.. yg nk kahwin kita..yg nk rasa kita.. xper darling..
i akan doakan ur wedding akan berjalan dgn lancar..

ps:kim salam kt saper2 yg pg buka puasa ptg nie.. :))

A W E E N N Y E said...
This comment has been removed by the author.
A W E E N N Y E said...

dear...u pekakkan telinga u.pasti u bahagia...sampai bila org takkan pernah ebrhenti bercakap..ibarat pepatah tak kahwin salah, nak kahwn pun salah....

ElyaElmo said...

ann..btol ann..elya pun tension bilee ramai sgttt org nak bg pendapatt...i mean...family2 and kawan2 rapat laa...bg pendapat ok...yg peningnye..idea kiet rterus dirijek...hu3

Anonymous said...

dear..the same thing also happened to me..i mmg stress gile last 2 weeks..my wedding on 25 sept..mmg boley kate 80% sume i buat sendri..can u imagine? mmg i penah denga org ckp, wedding nih kte kne byk tolerate ngn others..kekdg pendapat kte diketepikan..now i rse mmg btol..sgt ssh..tambah plak i punye wedding combine dgn sebelah laki..lagi gile..i thought condition i lg truk..mmg i stress gile..even finance pon i terpaksa support for laki coz tight budget..sian kat I kan..

Yanie said...

Betul Ann. Pekak kan telinga je... Just pick mana yang relevant je. Yang menyakitkan telinga and hati, campak jauh2.... And pasal vendor tu, haish, evry B2B, have things to say about their vendor nowadays kan? i also wonder nape camtuh... Haish... But anyway dear, kalau ur wed preps banyak cacat cela. tell ya, mine also banyak... But hopefully, it will turn out good and blissful... Kan? InshaAllah.

Elly Anaille said...

ann.. fitting i tu 30hb. 1st fitting, mcm i je yg kna slalu update dgn die. i hrp die bkn ckp2 je kang last min kansel. haruslah aku xnk byr nnt! haha!

.:ANN512:. said...

syanaim: i dah tak kuasa dah..lantakla org2 lain tu..huhu..i pk camni je:i kawen bukan dia kawen.hehe

hana:tu la..ntah hape2 ntah org camtu.. menyakitkan hati kan?huhu..dlm hati i, eh dia ni tak malu ke?ada jugak org camni dlm dunia.huhu

diyana:hye darling! :) oh thanks..yeah..like i said..i enjoy every second of it kalo bab preparation wedding..i cuma BENCI & sakit hati bila melibatkan other peoples yg terlibat scr langsung ngan wedding i..tau ckp buatnye tak/ lambat,drag2 time last2 tak siap pon etc..nak sound..tak sampai hati..kang terasa..ha camtu la. huhu..

.:ANN512:. said...

idayu: EXACTLY!~ i pon idayu..i buat sume sendiri..then ada la yg terasa sbb tak bgtau etc..eh? patotnya dia impressive la bride2be ni tak nyusahkan org lain. kang kalo kite pass keja kang. lambatla,tak siap la,lupa la..tu yg i geram tu.oh i pon.nanti very last min baru i nak hand over kat sape2.. hehe

syaida: i pulak tak mcm tu..to me, dorang patot tau,patut faham..this is their business..dorangnye periuk nasi.suppose dia jaga client dia cam kite sume ni..eh,kite bukan nak di sponsor..leh demand itu ini.kite sume ni BAYAR ok.betul tak? i stress la syaida..takbley tak stress psl baju.hehe

diah: prep i tak stress langsung.i suka!~ i tak suka org2 lain yang lg melambatkan wed prep i. they work x professional..which is unacceptable. btol u cakap standard baju siap lambat but in my case,baju khatam,nikah bersanding utk i kawen kat JB bukan KL. yg KL tu tu i tak kisah lambat..tak kan 1/2 days before i kawen i dtg ke kl amik baju?ape kehjadahnya? haha.

nina: kan?kan?hukhuk

.:ANN512:. said...

chenta: from ur blog,i can see u jenis takkan amik port ape org cakap psl u. hehe. how i wish i can fikir camtu..i tak boleh.kang terngiang2 kat telinga org tu cakap..pastu i emo sensorang..huhu

cik senah:bestnya u & fiance ramai siblings!~ konpem meriah kawen.hehe..but betol..lagi la byk org dok sibuk2..lagi stress..haha i tgh cuba utk calm down ni.tihihi

syaz:kan??? susah ok. btol tu.sape nak jaga hati kite? kite sendiri la kot dear..haha

aween:betul tu!110% setuju.kawen salah..tak kawen salah..hish ntah la..huhu..thanks dear :)

elya: ha itu betul!haha..last2 i ikut ape yg i nak. tapi ada certain part yg i regret kata ok,proceed sebab hati i sebenarnya tanak camtu..for the sake of friends,relatives..huhu

anonymous:ok.u lagi sgt hebat dlm buat prep wedding!comgrats dear!i 150% can feel u..i belah KL i combine jugak.. penat + emo + sedih kan? i tak reti nak kata mintak tlg ke hape..coz to me like..ko paham2 sendiri la..aku nak kawen ni..mesti la kena ada org tlg. something like dat..anyway..sabar byk2 ye dear..how i wish i can gi ur wedding..hehe

yanie: yeah u're right! despite of everything yg menyakitkan hati ni..i hope my wedding will turn out good & blissful..amin :)u too dear :)

elly: elly,HARUS eh WAJIB byk drama ok setiap kali nak jumpa. psiko i tell ya! haha..but ann puas hati baju ann..kitorg sampai 3rd fitting sebab baju ash..lengan & dada dia beso..ahaha..hope urs will b gorgeous..insyaAllah :)

littlelittleworld said...

hi ann, i blog hopping, terjumpe your blog. ohmigosh siannya u. but, very well said! i baru je nak start preparation. tu pun dah rasa tak kuasa. sbb byk nye lah bende to arrange. kadang terasa macam nak buat ala kadar simple2 je, janji i menikah, pastu i nak larik pg honeymoon. huhu bole tak. tadi i mengusik my mom.. i ckp i nak nikah pakai baju kurung kedah. langsung terkejut dia. ok ann, good luck n take care

Reen Tart Nenas said...

ok, tetiba i emo skali. kalau i pun bengang hoke.
dh byk duit abes, alih2 wat donno je.

.:ANN512:. said...

little2world: thanks & take care dear :)

reen: hhuhu..tu la.nak buat camne.. sabo je la.hiks

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space