01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, July 23, 2010

Borang Nikah: SELANGOR

Dear all :)


Ann dah sampai di KL mlm tadi. hee :) Ok. Why la blogger template ada prob.. so Ann kne tukar baru. Main sebat je la pape. huhu. Butterfly pon butterfly la. Hope korang masih sudi baca  belog 'baterpelai' ni ;p kang Ann jumpe yang best2 Ann tukar la ye. hehe.


Ok.i know. Ann janji nak cerita psl borang nikah kan..and this story mmg Ann nak 'belog' kan utk kenangan kitorang..but if korang sudi nak baca till the end..sila lah baca sampai lobam bijik mato sbb pjg.hee. Ada gak info2 yg bagus utk b2b.


Borang nikah-SEL


Ash's part. I mmg geram ngan dia. Nak marah, sayang. Tak marah, sentap je rasa tgk muka dia haritu. haha. Man always man la. Nak I kena gtau byk kali, ingatkan, baru terhegeh2 nak buat. I cakap I nak borang sume by Tues, 20/7/10. Sat,17/7/10 baru Ash nak dok call pegawai pendaftar nikah kat area dia. Dia call sampai lebih 20 kali ok! Orang tu tak angkat2 till Sun,18/7/10. Dah tu,mmg sorang je plak tu kan yg boleh sign. Saksi pon susah kita nak arrange date & time yg dua2 available. Mmg challenging ok nak setkan time utk 2 saksi + PPN + groom2b..coz nak kena bawak kan saksi tu masa jumpa PPN. Last2, on Monday,19/7/10 Ash gamble ajak 2 saksi dia terjah surau tempat PPN tu subuh2 dah terpacak kat masjid. Siap b'jemaah Subuh. Bagus :) Tak ke kesian dua2 saksi tu tersengguk2 kat masjid tu teman interview pepagi buta camtu? huhu. 


Kata2 sentap utk diri kami & all b2b: Len kali settle kan awal2 borang tu..esp date part..mmg susah nak set kan time sume..and mmg kena push semua org utk bagi date. ni asal tanya ok kot date sekian2. susah camtu. hari2 kite kena tanya sampai dorang muak. haha. kena jadi bridezilla la kot jap time ni.hehe. ala, kawen sekali ni je susahkan sket. nak buat camne kan?nak kawen ke tanak? ;p


Ok.Ann share sket procedure nak amik borang nikah for groom esp kalo groom orang Selangor. Act korang leh rujuk kat JAIS. Lagi complete. I review ikut our experience ;)


1. Amik borang 2A kat JAIS. Free je. Dia akan bagi siap2 no PPN yang patut korang kena call.


2. Sediakan la sume borang2 yg di minta tu. Kalo nikah kat luar Selangor, fotostat siap2 2 copies/set for each document. Isi borang tu sume btol2 jgn ada silap.


3. Cari 2 saksi & mintak fotostat ic dorang siap2. Tros set date ngan dorang bile nak jumpa PPN utk daptkan chop pengesahan sesama ngan groom. 


4. Call & set date ngan PPN nak jumpe bila.


5. Jumpe PPN + bawak 2 saksi + document semua tu la. Saksi tak payah nak cuak sgt ok. Korang tak kena soal pape pon. haha. 2 org saksi kitorg siap main questionaire lagi. tanya each other soalan2 agama. haha. Groom kena interview sket..depends la ques2 tu.kalo takde luck korang, kena basuh la kot cukup2 sampai bdarah telinga. Maka, prepare la diri siap2 k. Yg penting BASIC2 psl agama WAJIB la amek tau. kalo korang tak tau langsung ape2, beli la buku PAFA. kat kedai2 agama byk. byk boleh blajar from that buku. Ann ni bukan bagus sgt nak cakap2 org. wat i mean is yg penting ada usaha kita nak improve tentang agama kan..kami pon sama2 share ilmu and blajar. jgn la dah jahil. ego tanak blajar, kang kalo kena soal tau pulak malu tak boleh jawab..AT ALL plak tu.. tapi kawen nak.camne tu? hahaha. Lu pikir la sendiri ;p


6. Settle dah dapat sign PPN kata lulus, bawak semua docs ke JAIS, tak payah bawak saksi, dorang check, sume ok, if nikah kat luar Selangor, dia akan bagi borang kebenaran berkahwin luar kawasan. RM10 ye borang tu. 


7. Done. Pass la sume docs ke bride.
Next: entry psl borang nikah Ann pulak. Serious. SGT KELAKAR OK! bahahaha. mcm2 benda baru Ann belajar. Johor punye sgt lain. Nyesal tak tukar add IC  ke KL awal2 ;p

3 comments:

hana yoriee said...

kalo bride belah selangor sama gak ke procedure nye ann?

.:ANN512:. said...

hmm..sama kot na..ann tak sure la..huhu

SoFiA.opY said...

Ann Ann Ann, i hope u read this, n reply this ok.I love u!hahah

I nye IC, alamat adelah Ampang, Selangor.tapi tmpt kelahiran i adelah 01-johor.And i nak kahwin kat JB.howww eh?

tq!!

i pening ok.i semua bende kot rujuk ur blog!hahaha

tq~

or u may email me : sofiazarith@gmail.com

hugss

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space