01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Monday, July 26, 2010

Borang Nikah: Johor

Hey dear :)

I totally forgot to ask cousin2,frens yg ada kat JB tentang procedure. coz Ann ingat sama je setiap negeri. Rupanya lain.huhu. My docs almost complete. Sume ada and Ann bawak except saksi borang and surat akuan bujang.
Oh ya. Borang sume dalam TULISAN JAWI ok. Nasib Ann reti baca. hehe. Tapi nak tulis balik dlm jawi slow gle ok. haha. Nasib I t'dengar pegawai agama tu cakap tulis rumi je sebab senang nak baca. Sebab ada sorang tu nama dia DWEN ....... Ha, camno nak jawi kan? bahaha. kang lain pulak tok kadi sebut kang..maybe jadi Diwan kot ;p Borang nikah:RM5.00

Saksi borang: Saksi borang tu,saksi atas borang je.means tak payah bawak/ takde pon masa nikah nanti.
Ada cerita SGT KELAKAR & mcm2 hal jadi time nak dapatkan surat akuan bujang. Act Ann dah ada. From comm of oath. Dah buat siap2 dari last year,sekali buat time kursus kahwin kat PBD. Dia tak acccept. ;( JB nak from ketua/penghulu kampung jugak.Then i ask kalo dok taman boleh mintak pengerusi taman tu tak? TAK BOLEH. nak ketua kg jugak!? I mintak all list ketua kg yg bdekatan ngan taman i. ada 4 orang. I call la sorang2 tu based on my fren's help sebab i tak tau kat mane sume tempat tu.haha.
org 1- tak angkat.
org 2- my fren said tak payah. jauh gile.
org 3- angkat.org tu kata: 'Sy baru buat bypass. baru keluar hospital, awak dtg la lagi 2 minggu. Doc cakap say kena byk berehat,tak boleh buat kerja,walaupon sign surat' erk? *ann tak tau nak sedih ke nak ktawa* haha.
org 4- angkat. org tu kata:'ha betul2 saya. tapi saya dah tak jadi ketua kg dah.saya dah bersara. *WHAT?!* dari bln 1 aritu. nape pej agama masih letak nama saya?' adeh. then i mtk tlg dia sape lagi i boleh mintak. then he said sorang lagi.a bit far tapi my fren yg drive,so ok je la ;p dia takde no hp org tu & add. kitorg carik rumah dia based on ape dia cakap. Gile tak? then my fen selamba ketuk umah org and tanya ada tak nama tu kat situ. nasib betul! Phew!~

ok. interview part. I was LUCKY tak kena soalan2 susah. Maybe sume pegawai dah recognize I. satu hari kot duduk situ. haha. Ustaz yg interview Ann sgt baik orgnya.Cara dia tanya pon sgt sempoi.. Buat muka comel sket ;p then dia tanya brp rukun nikah..*5..bla2* tau tak doa qunut..*i baca..* tanngunggjawab isteri? *i jawab, melayan suami dengan..dia terus potong. ah kamu.bab2 melayan suami cepat je jawab, i terus jawab,eh mestilah ustaz..tanggungjawab penting tu. pastu kitorang gelak sama2! HAHA. serius tak bley blah i jawab. nasib dia bagi lulus ;p *sila tepuk dahi sendiri Ann!*

Kesian gak tengok org lain. Ada i tgk susah2 soalan dia.tapi kira basic je la. bygkan ada lelaki yg b'peluh2 nak jawab soalan,padahal aircond sejuk ni kat dlm tu.huhu. Huiii. 1 hari duduk situ I dapat tgk macam2 jenis orang yg dtg. ada yg kena tangkap basah, ada dah 2 kali cerai,nak rujuk balik,ada cina buta, nak kawin 2 la etc.

Everything settled. Bayar RM25. Untuk sijil nikah. Done. Pheww~~

xoxo.

6 comments:

faRhaNa said...

mmg lawak la u Ann..susah gak yer prosedur kt Johor...patut org ckp nk kawen kt Johor susah ckit..tp rezeki masing2kan...semoga berjalan lancar sume..:)

jihan musfirah musa said...

alamak i pon x buat lagi sijil nikah adoi ann dah buat rasa cuak plak...hihihi...kener buat ney..;p..thanks for the reminder hihih..;p

orkidesa said...

biasalah johor. memang leceh sket.. tapi soklan time interview sama jer. ada 5 soklan utama. tapi depends pada interviewer tu jugak. nanti dh nikah boleh lah buat kad nikah plak. tapi kene tunggu 3 bln.. hiks..

Nadia said...

ade interview?phg plg snang kot..ai xde interview lgsung..may time nikah,laki je kene ask nnti..then kuantan pun,xperlu surat akaun bujang sume tu..just ic,kursus kwen,n sign2 sume tu..dh bole submit..

.:ANN512:. said...

farhana: ha tau takpe..haha. alhamdulillah,sume selamat. :)

jihan:eh mmg takpe eh tak buat awal2?ann pon tak tau pe..dah ustaz tu kata nak duit utk sijil nikah..ann hulur je la..huhu

orkidsa: oh ye ke? oh thanks :) 3 bln? lamanya..huhu

nadia: peh..senang2...len kali i ckp ngan member2 laki nak senang cari jodoh ngan org phg..hehe

ummphs.. said...

ann - bape lama b4 nikah boleh apply ye?same as u. bride -jb, groom -kl.
rs takut plak nak inteview. :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space