01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, October 29, 2010

Wedding Gift : Perlu atau tidak?

Salam ladies,

Ok. Kita serius. *Gila ahh cik puan Ann serius ;p* Ini tentang hadiah perkahwinan.Atau wedding gift.Atau hadiah kepada pengantin ;p Ann tetiba rasa nak post entry pasal ni sebab.. Bila dah kawen, baru Ann tau camne perasaan bila dapat hadiah. It's not just a gift. Yes. More to sentimental value :) Sangat appreciate even hadiah biasa2. :) Pengantin baru/lama..korang camne? Sama tak cam Ann rase? ke Ann je feeling2 sentimental sengsorang?ahahaha.

And sepanjang experience I bersama ex-pengantinss duduk tengok mereka sama2 buka hadiah and kira duit salam kaut..no words can describe camne muka dorang & family bila kira duit & nampak hadiah yg dorang dapat..hehe..macam2 expression. Bukak2 hadiah, muka ada suka gila, ada happy, ada TERHARUUU, ada sedih, ada marah tapi ketawa kuat2 etc.
Hadiah itu subjektif.
Daripada HARGA= Tidak semestinya perlu MAHAL or BRANDED or RARE.
Daripada BENDA= Tidak semestinya WAJIB beli SET CAWAN/BARANG2 DAPUR. Maksud Ann,if nak bagi hadiah, ada pelbagai jenis IDEA boleh di anggap hadiah. Bukan hadiah kahwin=wajib kita beli bagi pengantin gelas.Kalo bagi benda lain macam tak kena. Lain orang,lain la taste nya. Ada yang bagi TIKET HONEYMOON / VOUCHER2 / LAMPU TIDUR / BUKU2 tentang perkahwinan / brg2 untuk TETTTTT ;p etc sebagai hadiah perkahwinan. Ala, gelas pon hadiah jugak ape. Apa yang paling penting, NIAT nak bagi hadiah tu mesti IKHLAS.. jgn kerana ada niat lain ok :)

Cuma apa yang Ann kesalkan,ada segelintir orang yang tidak tahu erti bergurau atau serius dalam bab bagi hadiah. Ape2 pon kite mesti jaga sensitiviti pengantin. Pada pendapat Ann, wedding ni 1 event yg suci. *ewah ;p* nama pon acara meraikan pengantin baru. So, tak semua benda boleh di bawa bergurau. Sebagai contoh:

Kes pertama
1 of my friend punye wedding. Dia excited bukak sampul duit daripada sorang kawan dia. TEBAL. Siap member dia tulis nama lagi kat sampul ok. Bukak2, ........ kertas tulis 'Selamat pengantin baru' Ko mesti ingat aku nak bg ko duit kan?haha Ok. nak nangis ke ketawa?

Kes kedua
1 of my client's wedding, then rapat jadik kawan ;) Kotak punye besau. Dalam kotak ada kotak. Dah macam nak bagi surprise bday present. Last2...cuba teka apa? Tupperware. 2 bijik yg DAH GUNA. Tsk tsk. Again, nak ketawa or sentap?

To me,daripada bg benda2 ntah ape2,siap bgtau nama, if tak sempat sangat nak beli hadiah, LEBIH BAIK salam kaut. Tak kisah la bg berapa2.Yg penting ikhlas. At least,duit2 daripada salam kaut tu la boleh buat pengantin mulakan hidup baru. Or kalau tanak bagi duit/hadiah, then datang je as a guest  & bawak badan dtg makan memeriahkan suasana. Itu sudah cukup buat pengantin.

Alhamdulillah, my wedding gift kat JB aritu sumenya ok. :) Yg naughty2 punye gift pon bykkk.hahahaha. itu di maafkan ok. Boleh di guna kemudian hari.ahahaha. Tak habis bukak lagi, nak tunggu next month punye gift dulu ;p Sape sudi nak bagi Ann hadiah lagi, sila angkat tangan secara comel!~ *ada ke org nak bagi kat ko Ann?takyah nak feeling2 lebey sgt ;p*

p/S: Tetibe teringat. ini cerita betul tau. gila klako ok. 1 day ni I & ash gi flea market yg pagi2 time weekend tu kat PJ/shah alam. Tak ingat. Then terjumpa 1 mamat ni. Booth dia ada jualan HEBAT. Eh macam kenal. Sekali my fren daaa. 1 of my biz fren. Tau tak dia jual ape? Dia jual HADIAH2 KAWEN dia!!! Dah siap bukak wrapping paper. Ada gelas, cawan, iron, koleksi sudu etc. Ann&Ash? BANTAI GELAK NAK MATI kat situ. Cilakak betol. Kitorg tros cakap=barang kitorg ko jual skali ke? oh tak. brg korang lain mcm sket. ahahaha. *tettttt ;p* Alasan jual=byk sgt kat umah tak tau nak buat ape.Susah hati aku tgk.So aku saje je la jual balik, dapat duit balik beb. Kalo dah bisnes..DUIT je ko ingat. Aku ketok kepala ko!hahahaha!sila jgn tiru perangai camni pelis? T_T

Love,
Ann *gelabah mode!byk lagi tak siap for reception next mth!*

13 comments:

TheBubblyMe said...

hahaha..klakar ok ur fren! boleh jual balik. kihkihkih! *ketawa sambil geleng kepala.

ZARA said...

actually, i would have do the same about jual tu. no offence kan to persons who gave them. sbb tu lah malaysians esp ma lai ren have to accept the wedding registry punya system to avoid these kind of things lah. ish ish ish... membazir kan amalan syaitan. i sometimes pelik ngan ma lai ren, benda baik tak nak ikut, di katanya tak malu etc...

p/s: i harap u paham apa i ngarut kat sini ;) huahaha

Cik Belle said...

haha. ann, kelakar ok entry u ni. haha..

hana yoriee said...

hadeyh..lawak tul kawan u tu..hahahahaha..

.:Cik Puan Ann:. said...

the bubbly me: hahaha.tau takpe.

zara:amende u ngarut ni zara..haha.. kidding ;p no comment la bout tu. i tetba rasa,nape la kitrog x buat gak hua ren punye recep jugak..ehehe..if tak,sure kawen balik modal weh.angpau sume besar!haha..kitorg just buat makan besar je.ooops. i tak berniat lain utk compare etc. but the truth is=u can see the diff btw hua ren & malai ren de hunli..if u knw exactly what im talking bout la.hehe

cik belle: klaka kan?i pon ketawa bila ingat balik.kitorg siap carik ni mana hadiah kitorg bagi..ada ke tak dia jual.haha

hana: hakhak..itu olang talak guna.haha

kay kamal said...

actually what zara sed tu best. in US if ur gifts da terlebey2.u bole g tuka, no questions asked as long ade receipt. half the time people give vouchers. bole gune bebile masa. tp ur fren dpt kotak besau n the kertas tu mmg sgt tak patut. its not even funny..like AT ALL..sentap tol~

SoFiA.opY said...

hahahah Anne u ni lawak la!haha

Tapi i rasa kan, better u bagi hadiah tu kepada wedding sesape yg bakal berkahwin nanti daripada u jual.ke tak?

hahaha..

Apa2 pon i suka duit.boleh feeling2 kaya noks!hahah

.:Cik Puan Ann:. said...

kay kamal: memang ada betulnya cuma u know la bab2 ni sensitip nak tulis terang2. hahahha kalau tanya ann, ann prefer chinese wedding. majlis tak perlu ramai sangat orang. buat pun kat restaurant je dapat angpau besar2 lagi. seghonok! hehehhe

sofia: haaaa idea tu sangat bagus. i loikesss :P

ElyaElmo said...

takpe...barang sesiapa yg tak ikhlas bg hadiah/sumbangan dekat pengantin tu..tau laa derang nnt..pasti ade balasann...nnt derang kwen...org akan buat bender yg sama t derang....hu3..
ann dan zara....chinese ke???he3
(tiber2 skang br nk tnye..haahah)

K.I.N.A said...

haha..klakar..kina teringatkan kisah member kina dapat hadiah kawen dari bos dia..tapi bos dia lupe nak cabut tag yang ada tulis slmt pgntin baru tapi nama bos dia..gila kena kutuk..bg blik adiah kawen sendiri dkt org..igt2 la nk basuh bahan bukti kan..

.:Cik Puan Ann:. said...

elya: ha itu betul. karma. heh. zara ann tak ingat.but i knw she understand/speak mandarin.hehe ann?ada chinese blood.my mum side. tapi i sorang jek cakap mandarin.lain hokkien.i blajo sendiri sebab suka.hehe

kina: dem. mmg harus kena kutuk. hahahaha.camna la leh lupa nak cabut tag tu. ;p

kay kamal said...

zara mmg ade chinese blood sebelah her mom kot.lol gossip org lak kt cni

aziraarif said...

time i plak mase kire duit salam kaut, terjumpe satu sampul dimana, dlm sampul tu ade sampul lain..hmmm...my mum ckp tak baik buat mcm ni..kalu tak nk bagi duit pun , dtg mkn je pun dh ok sgt...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space