01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, October 21, 2010

Di Dera Mertua.. :(

Tajuk nak mintak kena lempang free ngan Ash..hahaha!~

Salam readers,

Hmmm..ramai rasanya tanya Ann 'After kawen Ann tinggal mana?' Bila Ann jawab 'Tinggal ngan in law'.' After jawab; bertalu2 lagi soalan macam kena tembak machine gun 'Camne?ok tak MIL?' 'Rasa privacy tak?' 'Kenapa stay ngan in law' 'Pernah kena test ke tak' 'Sampai bila stay ngan in law' dan macam2 lagi soalan..haha Ada certain soalan yg Ann sudi share,tapi kena faham la..dah kahwin ni tak semua benda boleh di share..ada byk hati perlu di jaga..ok :)

Before kawen Ann pernah baca ada bride2be blogger post entry pasal camne agaknya kalau nanti kena stay ngan mak mertua.. Ann pernah dengar macam2 version kawan2, family,blog readers & kat surat khabar bout experience menantu stay ngan in laws. Ada baik,ada buruk. Ad pro,ada cons nya...dat time,honestly Ann takuttttt nak dengar or baca.. sebab Ann tak tau camne Ann nanti.

Ha, ini pengakuan BERANI MATI cik puan Ann.. *berani la sangat ;p* haha

Atas nasihat parents in law,kami di minta tinggal bersama mereka sementara menunggu rumah kami, AshAnn Dream Home siap by June next year. *tapi reno itu ini,sure ujung tahun baru masuk kot ;p* Alasan mereka='Drpd korang membazir duit bayo sewa tiap2 bulan,baik korang simpan duit tu buat beli brg2 rumah baru korang tu nanti' Ann=pandang Ash.Ash=pandang Ann. *speechless* Even hati kata taknak...tapi kata 'Ok. Baiklah~'

Camne rasa stay with them? Hmm..so far ok la. Allow me to share with u guys ape yg Ann rasa setakat ni. Kepada menantu yg stay ngan in law,tips2 anda amat di alu2 kan :)

1. Even Ann dah rapat sangat ngan dorang, sebab dah kenal lama kan..tapi bila 1st day tidur kat sana as menantu rasa LAIN sgt ok.susah nak describe..rasa diri cam orang asing,alien mana ntah masuk sesuka kat umah org lain..ha camtu lah. 1st thing Ann terasa susah sekali nak adapt=bab berpakaian. Dah biasa kat umah sendiri SEXY all the time,dlm umah sendiri kot ;p tapi kat umah PIL tak boleh dah la kan..lagi la ada FIL,BIL 2 org tak kawen lagi. So jajahan takluk Ann adalah di bilik kami sahaja ya ;p Setiap kali nak makan / lepak2 with his family kat hall, I mesti akan tanya dulu Ash, ok tak baju ni tu..bj kurung pon!haha Sampai kdg2 dia kata..mcm tak biasa je pakai itu ini.mcm 1st time pulak jumpe his family. Ada je I tgk menantu yg selamba pakai sexyyyy kat umah PIL..itu hak masing2 la. Wallahualam. Ann cuma rasa even kite sexy ada benda kite kena respect & segan esp ngan mak bapak mertua kot. Cuba imagine, Ann pakai lingerie sexy gi dapur,nampak FIL..rasa2 kena free tazkirah tak dan2 tu? ;p ahaha

2. Bab masak. Ok. Ni part palinggggg Ann cuak. Ramai org2 keliling Ann cite kena test ngan MIL..ada kena buat kek la,masak lomak cili api la..nasib tak masak dugong, matilah menangis depan MIL x jumpe2 daging dugong ;p Ann dari kecik umah ada maid..then skolah men masuk asrama then gi uni..tak berkesempatan utk belajar masak. Masa kat uni Ann masuk fast track,so tak pernah rasa cuti semester..blajo memanjang nasib tak gi sambung blaja kat kolej tg rambutan ;p Seriusly Ann cuak ok. Lg la  i baru tau MIL dulu2 cikgu ERT kat poli..mmg specific ajar masak! *GULP* I mmg tau dia masak sgt sedap. Ann?=*tutup muka ngan kuali ;p* Hep! Ann pandai masak ok. Masak air ;p Masak western mmg takde hal la. Nasib Ann dah tunjuk power msa b4 kawen. Jgn tak caya..i masak utk the whole family dia..ada la dlm 30 org makan. MIL suka. Siap SIL mintak resipe lagik. *ewah,puji diri sendiri nampak ;p* tapi bab masakan traditional=nan ado lah mak tau! haha. In short, my MIL= mmg SUPERB! sebab dia tak kisah pon bab2 masak ni. Dia siap tak bg I tolong2 kat dapur & call I soh balik makan lunch etc. Cuma i la yg segan.I turun dapur gak. Menantu kena la turun dapur.At least tolong2 kemas,potong2 itu ini kan. yg pasti mmg i akan belajar masak from SIL fav food Ash.His fav food=ikan goreng sambal tapi special edition punya katanya. ;pAla bang, ni ke fav food?alahh..bagi la ikan masak terutub ke, kerapu masak merah ke..stakat ikan gorang sambal? heh. kacang je la  nih..haha..malam ni balik makan,test,power tak power ahahahaha.

p/s:tadi pagi time breakfast, tetiba MIL siap suap 2 sudu lagi nasi gorang kat Ann..ko ada? jgn jeles naa.haha

3. Relation. Bab hubungan antara ibu mertua dan menantu. Ada byk pro & cons nya. Sebagai contoh.

Ann rasa rapat sangat pon tak boleh jugak. Mesti kena ada 'tembok'. Why? Sebab:rapat mcmmana pon,even MIL dah anggap kita macam anak dia,somehow kita ni menantu,TETAP orang luar. So kite kena TETAP jaga words kita, the way kite communicate, the way kita bawak diri kita.. and kena banyak sabar..ye la orang tua kan..kadang2 dia bercakap tu as a mom & tak ada niat pon nak buat kita terasa..cuma kita ni je yg terasa..sebabkan cara dia sampaikan tu mungkin tak kena ngan cara kita..tapi takde pape pon act,so takyah ambil hati sangat ;)

Tapi kalo kite renggang sangat pon tak boleh jugak..ada kes,menantu n mertua tinggal 1 rumah,tapi tak pernah bertegur langsung..berbual apatah lagi..tak sedap la kan..maybe menantu tu rasa malu & tak tau nak start camne..tak tau nak cakap ape..so, husband kena tlg main peranan & mulakan langkah pertama. Then bg la idea2 / tips utk isteri amik hati mertua. Cth: In law suka minum kopi kapal api,suami bgtau la isteri.Gi beli sama2 tapi nanti depan PIL kata kita yg beli..itu beli jiwa mertua namanya ok ;p hehe

Dan Ann sentiasa ingatkan diri Ann supaya cuba sentiasa SABAR..anak lelaki kan tanggungjawab dia no 1-ibubapa dulu baru wife..so kite wife kena faham la kalau dia dulukan his parents. Cuma kita as wife ada hak untuk sampaikan & ingatkan suami supaya berlaku adil. Dari segala segi. Alhamduliilah,so far kami tiada masalah ttg itu, moga berkekalan lah hendaknya..aminnn :) :)

Anyway Ann niat sekadar berkongsi pengalaman sendiri & tips Ann menjadi menantu yang tak sampai sebulan lagi..Ann rasa wanita2 yg tinggal ngan mak mertua sampai bertahun2 lagi layak rasanya memberikan comment/pandangan/experience mereka..dan tak salah rasanya jika Ann rasa seharusnya kita bagi TABIKK SPRINGGG la kat wanita yg boleh tinggal bertahun2 di rumah mertua mereka..kalo ada anugerah MENANTU MITHALI..comfirm boleh kumpul piala setiap tahun.hehe

TTYL
Ann, Calon Menantu Paling Hot. *Hot celah mana ntah;p* HAHAHA

22 comments:

syanaim said...

::good info ann::

ZARA said...

hurm. walaupun kitorang tak decide on rumah lg... hehehe... TAPI saya mmg tak akan tinggal ngan mak saya or mertua. my mom tinggal ngan my grandmother her whole life. and truth be told, mmg dia kena dera. not physically at least tapi mentally. Tapi sumpah i dont blame my grandmother sbb i understand y considering the fact that my dad is the only son.

as u said, anak lelaki kan tanggungjawab dia no 1-ibubapa dulu baru wife. sbb tu my dad dah buat verbal agreement ngan my mother that she hv to stay w his parents and tiap2 raya 1 and 2 is with his family.

im glad to have met my fiance sbb alhamdullillah mak dia lebih passive as compare to my grandmother. tapi still im not as patient as my mother and perhaps as patient as u ann. So it's better for me to not live with any parents, sbb honestly ann... saya sangat pemalas and stubborn. passive macam mana orang tu pon boleh jd gile kalau ngadap aku tiap2 hari.

tabik spring satu kat u lah Ann!!!

.:Cik Puan Ann:. said...

syanaim: ann sekadar share pengalaman..thnaks dear :)

zara: nasib u comment.. hehe i hilang my list blog sume haritu..i've link urs.

oh ye ke?OMG.then ann rasa kita sama2 patut bagi tabik spring 1000x kat ur mom!!!!!!!ann tak layak lagi..hihi..i pulak buat verbal agreement ngan ash saying dat everything happened,dia kena consult ngan i dulu..discuss together & dia decide benda secara logik. cth kalo bab raya:kite gilir2 tiap tahun & next year 1st time raya as husband wife,i nak my side dulu..considering that my nenek still ada,dia both dah takde..so kite utamakan nak jenguk orang tua dulu.

hahaha..i knw wat u feel.trust me.have to darling..nasib 1 24hrs kat umah.hehe

.:Cik Puan Ann:. said...

typo..tak 24hrs.huhu *matilah if 24hrs ;p*

harzharun said...

hi Ann....i pun xde masalah dgn in law...mmg i x duk dgn derang pun...tp, i tlalu rapat dgn my mom...bila i baik dgn in law, mcm lain mcm lak my mom tu...jeles?..ntah la...sampaikan kami skang duk ulang alik umah my parents n umah in law every wiken sbb nak blaku adil..yg penatnya kami...byk ms atas jln raya je..bukan dekat..mau 3-4 jam sehala...huhuhu...setakat ni, kami br 2 kali kot ada wiken yg juz for both of us sj...

puterihannan said...

sbnrnya Ann, ni pengalaman sendiri la... dok ngan mak sendiri or MIL sama saja sbb kita dah kawin n tanggungan suami.. that's obvious kan... :D. Dengan PIL, kita kena buka hati dan minda. jgn bandingkan.. bl kita dh kawin means we married with the family.. mmg takkan ubah statement nih smpi bila2... so.. open ur heart and accept positively for ur own sake.. tak nnt diri sendiri yg rasa terseksa.. padahal mende takde pape pun.... lagi satu yg plg penting between both of u ash & ann kena sepakat suami isteri... good luck pengantin baru...!!! :D

cik syahira said...

assalamualaikum ash.

ni 1st time kot comment kat sini. hi2x

just nak share my mother dah tinggal dengan mertua selama 27 tahun. my father anak bongsu, so faham-faham la.

well, so far semua ok. tiada masalah. saya rasa next parents anniversary saya nak award kan my mother as menantu paling mithali la.

cause dah dekat 10 tahun dia jaga nenek saya sakit. dan 5 tahun kebelakangan dia yang mandikan, basuh pee pee n poo poo nenek, suap makan everything la. even tho my mother kerja, dia buat je semua tu. tak pernah nampak dia merungut.

in fact, dia jaga nenek macam dia jaga emak kandung dia sendiri. *terharu.

mysarah said...

tips bagus! sejak i mula kawan ngan my bf, i memang selalu pergi rumah dia. tido umah dia? pernah jugak! ahaha. coz his parents sangatlah spoting. tapi bila dh kawen tak tau la plak cmne yer. mintak la berkekalan!

jan said...

wow, i yang duk umah PIL tok beberape hari tuh je pon rs lebih dr aliennnn. semua cm xkena.. makan pon xlalu. mmg ssh GILER nak adapt. tp kes u mcm my hasben la. cz kitorg stay ngn my parents. so far, die ok. lelaki kot. mule2 je la, semua bende nak kene tgkkan. huhu..nway, i salute la ngn u ann. xpe, temperory je kan.

Reen Tart Nenas said...

ann, i tak rasa blh duduk ngan in law, wpun dh rapat ngan derang... nape ntah... me dont like :(
tp i salute u bleh duduk ngan in law. lagipun tunggu umah nak siap je kan, so tak yah membazir la kan :)

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Alah, comelnya ANN :) HUHU. tapi memang i setuju dgn PIL memang kena ada jugak tembok tue, takut kata2 kita kasar dek pendengaran mereka!!
Bab pakaian, laglah. HAHA. dah biasa bershort bagai kat umah, pastu nak kena pakai suar panjang, baju besar sket, tak ketat, agak susah kot.
Tapi, dah 9bulan pon i kawen, nade masalah at all. kecuali time nak bincang laki bini yg kdg2 boleh wat gadoh kecik, time tu malu sket la..hihi..

Mrs Shareeda said...

i nak share jugak. i tinggal cuma 3 ari je after weds dengan in law. Lepas tuh kami mmg plan sewa umah meanwhile umah sendiri siap next year.
Even mak mertua pun galakkan lagi we all duduk rumah sendiri.. sangat2 menggalakkan.. hehe.. suke gile nokss..(jahat takk).
Bukan ape, maybe my mil pun ada experience dengan mak mertua dia dulu kan. So dia lebih memahami. Walau pun dpt menantu terbayekkk mcm i.. Wahhh.. hahahaa..
But, i think dok asing blh build up better relationship between us n mil nih.. Sbb i takde masalah pun kalau nak shopping or jalan berdua je ngan mil. Sembang2 pun ok je..

cik senah said...

Salam ann..

alhamdulillah..sungguhpun ann dok ngan mertua.. mertua ann layan ann baik.. ok lah tuee.. dok p arr sementara waktu ngan mertua..

pikiaq dari segi positif.. at least leh rapatkan ikatan kekeluargaan..dan dalam masa yg sama.. dapat amik ati ash.. (yelah kannn..tgk ann kamceng ngan parents dia.. mesti dia terharu bercampoq gumbira..)

poin positif yg ke-2.. ann buleh blajaq masak.. ann pun kata yg ann terer masa western.. tp, hat tradisional tak berapa terer.. maka..amik peluang dalam masa nak pindah ke umah sendiri.. blajaq masak tradisional pulakk..(mak mertua cikgu ERT..rugi tak blajaq masak ann!!) bila dok umah sendiri..ash leh order jer nak makan apa.. semua ann dah terer masak, kann..? :) tak ka untung tueee.. !~ (nak tambat hati suami kan di perutnya.. selain di "tut" nyaa.. - org tua2 arr pesan kat cik senah.. cik senah cuma berkongsi ajeee.. hehe)

p/s: selamat menjadi menantu mithali nohhh.. :P

Ms Pancake said...

wah..panjang lebar entry.. but btul la ape Ann ckp tuh... jadik wife nie kene byk sabar.. :)

.:Cik Puan Ann:. said...

harzharun: OMG.3-4 jam? dah mcm dr kl ke jb..ann x sanggop ok nak drive.kalo sorang2 ann naik flight je.huhu..wah.tabik la kat u..hehe..nak buat camne kan..di luah mati mak di telan mati bapak..eceh.

puteri hanna:owh..TQ ..good advice!~ hehe noted with thnaks :)

syahirah: ok. ni ann mmg SALUTE ok ur mum :) coz ann pon ada pengalaman.my parents jaga nenek belah ayah ann kat our house sampai dia passed away. my mum sgttt sabar jaga her MIL..so i truly understand wat u feel darling..terharu kan??

mysarah:hehehe..harap2 kekal la sampai u kawen.hehe

jan:ha tu lah..temporary pon 1 tahun ada la jugak.huhu..hopefully everything ok :)

.:Cik Puan Ann:. said...

reen: rasanya sume menantu pompuan tanak reen..huhu pompuan ni kan cepat sensitip..harap2 in law terus menerus sporting..hehe

balkidz:hahahaha!~ bab baju tu...tau takpe..kan kan?u pon sama eh?dok ngan in law gak ke?

shareeda:hehe..bagus ur mil..paling best shopping sama la kan?dia pau u ke u pau dia?ahaha

cik senah:amboih..cheq lama dah tunggu nak nunggu cik senah ngoment..hehe ha..betui la cik senah..cheq setuju..akan cheq ikut kata cik senah..mana tau next year dapat award menantu mithali..hehehe

pancake:hehe..mmg kena byk sabar..tapi kalo tgh mood swing,esp tgh period,mmg idok le dapat tahan sabar..hehe

eL said...

kalau ada button LIKE rasa nak klik je hehe. tak semua menantu BERANI tinggal sebumbung nngan mertua hehe

ElyaElmo said...

good info ann....
insyaAllah pas kawen nnt..i nk suruh my bakal suami duk dgn parents i...ha3..and parents die yg suruh die tggl dgn family i nnt...motif?cuz rumah i dekat dgn ofis kiterang...he3..hopefully...he wont change hsi mind ....uhuk3

.:Cik Puan Ann:. said...

el:haha..nasib u like.kalo da buat dislike..mau i sedih tengok screen komputer ni.haha

elya:hopefully..normally if lelaki yg menantu takde masalah sgt..if pompuan susah sikit.biasalah.pompuan.sensitip lebey.hehe

Miss Byo said...

annn...t after i kawen pon kene dok umah PIL gak..isk..isk..cuak gak nie..mmg bab2 pakaian ni akan jadi masalah..sbb kat umah sendiri...mmg sexy tak hengat punya...ni nak kene dok sane..iskkk...hope umah yang ktorg beli tu..siap la cepat...

Esperanza said...

hi there!

Just to share... This is my 9th year dok dgn PIL... Formula utama, u live there bcos of ur husb.. antara kita dgn dia tak penting sgt.. yg penting husb dgn kita.. Just imagine... for the 1st 6 yrs I tak pregnant2... Tension ke tak tu... Formula seterusnya.. sabar, sabar, sabar... so far I bersyukur dok dgn PIL.. mmg takde privacy tp I bersyukur sbb at least anak I ada org tgk selain maid... Juz think +ve ok.. ethg shud be fine.. all the best!

Anonymous said...

dis entry i br baca..teringat kt my SIL..alhamdulillah da 7thn die stay wif my fmly..my parents jenis xamik tau hal my bro n SIL, kalo dorg gado ke msm muke ke, mmg xnk masuk cmpur..my SIL pun sempoi abes..jenis ble msk kpale ngn kitorg..smpi bile anak da bsr ni my parents beli kan umah n bg dorg suh dok sendiri plak..but dorg yg xnk, sbb da biase dok umah rmai2..hehehe..klakar! btw, i plak yg cuak..myb aftr kawen lg 45 ari dr skang i akan dok umah my MIL..walopon da 7thn knl ngn fmly die tp i still rs uncomfort..yela, dpt mak mertua yg mcm mak i xpelah, ni future MIL jenis sporting tp fussy a bit..aiyaaak!!hopefully kitorg ble cr umah cpt2 b4 kawen..btw, u rawk ann!!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space