01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, April 30, 2010

Antara Ann dan Jakarta..Finale

Part 2..finale *ceh, macam drama pulak ;p* kali ni nampak gaya tak bley detail,x cukup space. huhu.

Hotel Reservation & Hotel Voucher
Ramai orang cakap stay kat Tanah Abang. Ada jugak orang cakap better stay kat Mangga Dua. So, I stayed at both places. Di sebabkan kami udah bilang NO to kartu kredit, maka kami dtg ke Jakarta tanpa sebarang online booking. Oh ya. CIMB Niaga kat sana berlambak. Dun worry. Yg lain2 tak byk,tapi ada la few branch cam BII Maybank, CitiBank, OCBC, Western Union etc.

Ash & Ann Tips & Tricks: To those yg tak buat online booking / takde credit card, dun worry. Sampai je airport boleh beli hotel voucher. Yes. Thanks to Cik Belle *if am not mistaken* sebab suggest beli hotel voucher from KAHA. And dun forget to nego.

1. Hotel Millennium Sirih Jakarta, 4 Star.
Hotel ni je yg paling dekat ngan Tanah Abang, the cheapest rate on that day. Pada Ann, still mahal. IDR470k tak include breakfast.plus breakfast dlm IDR520k. Kalau walk in dlm IDR550k. Tak de beza sgt la. tapi hotel mmg best la. :) breakfast=TERBAIK yo. plus free shuttle to Java Mall lagi. Spa=boleh tahan la.


2. Hotel Focus,2 star
Ada orang suggest kat I stay kat sini. I mmg plan nak stay sini. tapi u know what?? HORROR gila ok hotel tu. serius I tak tipu! i punya terkejut sampai tak sempat snap pix hotel tu. Imagine motel2/rumah tumpangan cam kat lorong haji taib etc. Ada kes Malaysian stay there, kena rompak time tgh tidur. Scary...

3. Hotel Ibis Mangga Dua,3 star
Hotel ni je yg paling murah kat situ. Yg lain, mahal gila,dlm 700k-800k. IDR483k per night w/o breakfast. Include breakfast dlm IDR510k. Ramai Malaysian stay kat sini. Hotel=personally, mula2 Ann cam tak berapa suka. Hotel tu cam berbau, toilet pon sama, pastu aircond tak berapa nak rasa. Nak makan agak susah. Kena naik cab nak gi mana2. MD Square tu pon tutup awal gila,dlm kol 8pm dah tutup! and takde pape pon yg menarik sekitar situ.Breakfast pon so-so je. But, yg best, on last night Ann stay kat sana, something happened. Seriously I tak expect pon & semuanya b'laku secara tak sengaja. Which..the bestttttt experience I got masa kat Jkt. Thank God :) Oh. i sempat gak gi spa kat situ. boleh tahan la. massage 60 min dlm IDR90k.



Food
Huiii..macam2 we tried. Best! Antaranya:
Tenabang Foodcourt
dlm TA. mahal ok! sekali je la kitorg makan kat situ.nak rasa. ikan bakar gurame=39k,ayam sambal ijo=26k. teh botol tu..rasa dia? tak bley blah. haha. tapi cool la :)



Restoran Sederhana, Makanan Padang
Hmm..biasa je la. Tapi satu2nya restaurant yg ada lauk berkuah. huhu. mahal jugak! haha. ada cerita di sebalik lauk yg byk itu. huahua. try la sendiri ya. :)

Ayam Goreng Suharti
Huiiii..terbaik! mmg sodap. ayam goreng separo. IDR37k.


Yang tak berapa nak mencabar pon ada. sebab yg lelaki tak larat nak makan local sana. So, makan la Pizza Hut, Burger King, KFC, Breadtalk etc.






Ada 1 lagi tempat, D'Jakarta Restaurant kat Anchol. Best ok. Seafood restaurant. We supposed to go there to celeb bday 1 of our biz fren yg gi sana jugak, tapi something happened.So x dpt gi :(

Ash & Ann Tips & Tricks: To those yg perut tidak kebal seperti saya, and plan nak stay kat sana more than 2 days, di sarankan JANGAN mencuba2 makanan yg di jual di tepi2 jalan. Walaupon baunya sangat2 menyelerakan, sila TAHAN! haha. kalo nak try jugak, bersedia la pil checkitaun *belasah eja* dlm poket ya. hehe. air pon camtu. tap water dia tak bersih. so jangan minum sebarangan. sila beli air mineral. yg popular di sana Aqua. rata2 org jual 5k sebotol.

Places
Tanah Abang




Bought batu2 swarovski utk my white gown, 3 jenis [besar, medium,small] kat Charisma. Total damage: dlm 190k. Bought 'mukena'=telekung utk hantaran [yg beg tu] and borong telekung sutera utk bagi ole2 kat family kitorg. untk telekung yg cantik, sesuai utk hantaran,range dlm 400k-600k. sutera tu dlm 100k-200k. baju2 kaftan tu byk. mmg cantik2! plg murah dlm 150k. tapi...mostly baju2 kat TA saiz sume takde S ok!! :( start saiz M,L,XL,XXL..lagi la kalo I mintak XS. haruslah kena maki kan. haha. Baju2 batik byk. Kalo nak beli baru2 kurung, baju2 ready made byk. Langsir pon cantik2 ok! Info-weekdays bukak from 9am-5pm. weekends from 9am-4pm. tapi biasanya sunday byk gile kedai tutup. dlm 70% kedai tutup.

Ash & Ann Tips & Tricks: I tak tau la. tapi I rasa cam tak berbaloi sgt beli2 t-shirt2,legging, kasut, senang cite yg bukan brg2 kawen kat TA. mahal! baik beli kat sini je. dah la takde brand. mintak harga pass pon masih mahal. *bengang*. Kalo korang dtg merely sebab nak cari brg2 kawen, jgn buang masa. Terus ke B1&B2. serius korang tak kan ada cukup masa. biasalah nak survey,nak pilih lagi. Then, kalo udah di letak 'obral',ertinya nggak bisa lagi di tawar ya mbak. kalo takde letak, nak nego, cakap camni 'buk, brapa harga passnya?'

Mangga Dua

Ada pasar pagi & ITC. Ramai Malaysian gi sini cari doorgift. Tapi personally..*based on my experience la kan..* Ann cam a bit frustrated coz I expect something yg lain about Indon doorgfit. Maybe something yg traditional / related to Indon la. orang tau tu dari Indon,yg takde kat Msia. tapi kayaknya barang2 itu semua aku tau di ambil dari mana. :( Kalo jenis cam rotan2 tu sume pulak, ada jugak yg cantik tapi lebih kurang sama je cam kat sini. baik beli je kat sini je. tapi kalo fikir2 balik, I rasa cam lagi bagus kalo kita bantu mereka *Malaysian* sebab biasanya yg buat produk2 rotan,bakul kan org2 kampung,OKU. hmm.. tapi yg best kat sini, bab shopping kasut & accessories! TERBAIK!! am not shoesholic, tapi mmg cantik2 & superb murah. I mmg gila accessories. kalo I tak remind myself dtg situ atas tujuan cari brg kahwin,huii, haruslah lebur semua duit kat situ. haha. Lagi, kalo cari accssories kawin cam tiara, earring etc pon byk. Tapi I rasa, takde la murah sgt. Tapi I beli la 2 3 barang jugak sebab, takkan dah dtg situ tapi tak beli pape kan. huhu.

Ash & Ann Tips & Tricks: Kalo sape suka shopping kasut,accessories, fake items, sila lah serbu dlm pukul 5pm-6pm. biasanya dlm 1 jam b4 tutup, dorang akan buat harga tutup. sila BARGAIN kaw2 punya. I ngobrol2 dalam bahasa Indonesia, terbaik dia bg 'diskon'=discount. plus point. haha. pump shoes yg comel2 gila,i bargain sampai 1 pair tak sampai RM15, accessories cam kat F21 tu, ada 1 rantai sebijik cam kat F21,i dapat

Mayestik


Tempat ni mmg heaven utk org2 yg suka beli kain. esp yg kua gaji je mesti beli kain. hehe. Fine. I sgttttt hampeh bab2 kain. I tak tau pape psl kain ok. At all. Sebab: tak selalu pakai bj kurung. time raya / special occasion je la kot. haha. Nasib lpas Najib jadi designer, selalu teman dia gi cari material, so dah faham la sket2 ;p Kat sini, ada byk pengalaman menarik. BEST. tapi bkn psl kain la :) ok. Pengalaman Ann sikit berbeza ngan experience bloggers yg lain. Punya I gigih survey all kedai yg ada kat situ. Rasanya dlm 40 ada kot. Penat! tapi puas :)

Don't go to La Mode & De Majestic. tak bley blah org2 dia. Layan cam gamx. ingat kain2 dia cantik sgt? huhu. La / Da Vincci..2 tingkat corner lot. baik staf2 dia. tapi byk kain I nak takde. french lace pon takde. Went to Mumbay Tekstil. 2/3 tgkat,aircond. Baik gak staff2 dia. Ramai ok. harga pon ok. i suka MT's materials for coat. Yes. Agreed wif Zain. ada byk choices,colours kat situ. Pergi jugak kat Silk Route. dia kat bhg belakang2. besar, 4 tingkat tmasuk office. hehe. Ok. Kat sini ada DRAMA blaku ye. I mmg dah PALANG besar2 kedai tu. I won't suggest/recommend kat my families gi kedai tu. I dtg situ semata2 nak beli french lace, sebab compared to other kedai, SR paling banyak choices french lace dia. i mean ori french lace, not semi french lace. i ada tlg 1 makcik frm Msia. almost kena tipu psl ori/semi FL. nasib blom sempat potong. I tried all FL kat situ. harga berbeza ikut jenis kain FL & design. biasanya org beli FL ikut potong. 1 potong=2.5m. in my case, my designer asked me to buy 6m. tapi yg ada cuma 5.5m je. drama start bila I mintak nego brapa. the best price brape. I amik 1 panel terus kot. deal tros ngan 1st boss. ok, tgh2 I dok calculate worth it ke tak, dia sibuk nak tgk my sketches, which I bawak designs yg designer dah sketch kan for us. dia cam terkejut tgk sketch tu guna pen. dia boleh kata buat apa sampai 5m, x cantik design tu & he panggil all his designers turun jumpa I and sketch free for me, which Indon bridal kebaya & dorang skecth guna pencil & x de curve model langsung. baju semata. tegak plak tu. haha. i mcm WTH? i dah ada design, they suppose to help me material camne yg suit with that design. dia dah bagi harga, I said ok. let me check kat 1 lagi kedai. coz 1 lg pon cantik. bila i dtg balik, mmg nak beli, dia boleh bg harga lain which >200k. I bengang la!!tak sampai 1 jam, boleh pulak camtu. padahal tadi dua2 bos tu ada. 1st boss lagi harga lain,2nd boss harga lain. 2nd tu lagi mahal. i jadi bridezilla la pe lagi. Arrogant ok dorang tu. tapi I puas hati. Dari harga kain tu 800k++ semeter, I dapat 750k semeter, free 0.5m kain tu. :) :) :)

End up, I beli all kains kat Fancy. Nak semayang pon senang. Ada surau. Pelik. Sekali masuk je, I takde survey2 like other shops, 1 guy *the owner family* assist us, I terus beli ALL kain kat situ, cam ada strong chemistry between us ngan that kedai..gitewwww lah! haha.
Ada byk sweet memories kat sini. I like them sooooo much! And sebab the owner like us too, we got special price for almost sume kain2 yg kitorg beli kat situ. Cth, kalo kat tempat lain, cam shantung silk dlm 14k semeter, kitorg dapat dlm 12-13k. Alhamdullillah. Try la gi situ. :)
Oh. btw, di sebabkan dah jadi baik ngan owner kedai tu, dia boleh bagi special price for french lace yg I suka. which......................................600k+ semeter! S***! i dah beli kat Slik Route ok. :( nasib design kat SR yg I beli lagi cantik sket. *ayat nak sedapkan hati..huhu*

Ash & Ann Tips & Tricks: Ikut gerak hati korang suka kedai mana. haha. eh betul lah & pastu, nak jimatkan tenaga & masa, beli je kat 1 tempat sume jenis kain, lagi senang nak nego nanti total2 sume. tapi kalo korang makan biskut tiger,sihat dan kuat, boleh je gi kat 2 3 4 kedai2 lain. ;p. kepada yg mmg gila kain, seriously 1 hari x cukup. kena tidur kat situ kot. LOL.

Pasar Jatinegara

Best. untuk doorgift. lebih kurang cam kat Mangga Dua. Tapi I lagi suka kat sini. Lg banyak choice kot. Tapi takyah la masuk dlm buidling dia. Panas gila! takde aircond. masuk basement tros pengsan kot takleh nafas. haha. Tapi Blue Bird cab agak susah nak dapat. ada port2 tertentu je senang nak dapat. hehe. sebab jauh tempat ni. ada driver yg tak tau nak gi Mangga Dua / Tanah Abg. boley?

Ash & Ann Tips & Tricks: Kalo sesape dtg ngan family, ada anak kecil ke, Ann rasa better takyah gi. SANGAT ramai org. Kalo compare ngan TA, TA ok lagi sebab dlm building,ber air cond, still ada ruang nak jalan. Imagine cam kat pasar malam yg ramai gila orang. So, beli je doorgift kat Mangga Dua. :)

Pasar Tebet


Hahaha. kelakar. taxi driver tu boleh bawak kami 'muter2'=pusing2 dlm Tebet. Ann tanya,mana pasar nya?kok nggak sampe2 sih?. Oh. ku pikir ibuk mau muter2 di Tebet. LOL. ape kejadahnya i nak tawaf 1 Tebet tu? tak ke I dah hafal 1 Tebet tu dah sekarang? haha. bertambah duit keluar kat meter tu. ;p tempat wedding card. terbaik! Tapi dusty & quite panas. Most of the shops, lebih kurang sama je design & harga, yg beza maybe luck korang la..hehe and ur bargaining skill! hmm..tapi tak semua boleh email..camne nak proof reading. and bley courier to Msia. hmm..Ann paling suka VIP Doorgift. doa pengantin / yaasin/asmaul husna/ selawat in hardcover box. sgt comel. comel sgt tapi mahal. dlm 25k-30k each. :(

Overall, personally Ann rasa plus minus, brg2 kawen kat sana takde la murah sgt. dun get me wrong. still murah, tapi campur tix,hotel etc lebih kurang je la. tak beza byk pon. and ada juga yg bertanya, apa beda Jakarta & Bandung. To be honest, takde beza sebenarnya. Kebanyakan peniaga2 dari Bandung membeli barang2 niaga mereka dari Jakarta. Kalo shopping brg2 kahwin, I suggest gi Jkt, lagi byk choices compared to Bdg. Kalo nak shopping beg,kasut,t-shirt2 gi Bandung.Heaven! But to those yg nak experience sendiri, ok je kalo nak pergi. it's a priceless experience! :) Tepuk wallet,tanya eh kira uangnya! hiks ;p

Daa~
Ann

9 comments:

NahWaL said...

ala ann, tu je ke? HAHA> nak lagi! aceh. bes kan? baca u nyer ai rasa nak gi je lagiii..huuu..my sis study kat bandung so will make it a yearly mini vacay LOL

[ Hanie ] said...

waduh waduh, panjang bangat entri2 kali ni hehe. seronok yer hunting barang2 kawen kat sana? huhu. terlebih berat tak beg2 masetu? hehe. janji puas hati ye tak :D

dialicious said...

ann..ape berlaku di mangga 2 ibis?nak tau nak tau..hehe..i stayed there b4 n i think very convenient tho org ckp byk pros kt situ and im goin there again 2moro..huhuhu..ckpla..hehe
and how was the event?mesti best!show some pics le

iza.rahman said...

Hi Ann!

Wow! Nice blog!
Nice updates!
Linked ya!

Sronotnye dapat beli barang2 kat indo... :)

.:ANN512:. said...

nahwal: haha..yearly vacay ok lagi..kalo tiap2 bulan? tak ke rasa cam dah tak lalu nak tgk FO2 tu sume..haha

hanie: seronok seronok la jugak mbak hanie..tapi nak kata puas hati tu..hmm.tak sgt la hanie..huhu..beg2?total dlm 60kg!hhuahua.

diahlicious: o ye ke? ala..malu la..hikihik. oh byk pros ke kat situ?tu i tatau..oh i siap jumpa amy janz & shamnina omar kat situ.bual2 ngan dorang time kat spa. hehe. event? BEST! nak post,malu la.kat FB pon ann tak upload pix.huhu.

iza: hye dear :) eh,thanks..sronot?biasa2 je iza..hehe..yup,will link u as well :)

iza.rahman said...

tq darl...!
sronot bace blog u, so detail & sgt well-organized...gud job!
keep on updating yah!

;)

bride2wife said...

hi ann..i love Restoran Sederhana tu..quite nice the lauks..tapi yang xtahannya dia ada serve otak lembu kan!!haha..and ayam goreng Suharti tu mmg the best(minus the picture of the owner tu..scary kan bila tgk lama2!) :) u rasa sup buntot tak? ;p

oh..ive link ya ok? :)

.:ANN512:. said...

hi dear :) pix suharti tu mmg scary..bila masuk restaurant dia pon cam rasa lain..huhu..sederhana tu part nak bayar la plg kelakar kan..huahua.i've link u as well.thanks!

Sha Pattinson said...

wahhhhh gigihnyerrr heheheheh seronoknyer hunting wedding stuff kan ..i nama je g jakarta tak bli pun utk wedding stuff sayangnyer tapi syukur benda da lepas hehehe gud luck kay

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space