01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Monday, April 12, 2010

Wedding Talks.Mode:ON!

Hye beautylicious!!~ :)

Yes. Mood Ann si BRIDEZILLA sedang menyala2. haha. Start jom. Awal2 cik Ann ni nak gitau entry ni pjg gila..maka sapa2 rasa entry ni cam gamp*** , bosan, tak hot gossip, tak bley blah, maka sila lah cepat2 gerakkan cik 'tetikus' utk blah dari belog ini ya. Pintu EXIT click je tanda 'X' tu. hehe. eyh. rugi. panass. haha.

Semuanya kerana JB. My JB's wedding preparations.

**SEDIH mode :( :( :(**

Actually 2 3 menjak ni banyak benda I fikir. psl wedding preps la. of coz. confirm kalahlah PM kita tu memikir psl M'sia. haha. Nak luahkan tapi tak tau nak luahkan kat sapa. Yes. I'm talkative, friendly,happy go lucky..but sometimes ada benda2 yang kita akan jadi SERIOUS..STRESS..ya..I mean it.serious talking..no silly jokes or whatever. yes, alhamdulillah, I di kelilingi oleh encik boypren yg very good listener *very good sampai tgh2 i b'cerita dia nampak kereta2 sport yg dia suka,terus pangkah bukak cerita psl speed,turbo etc kereta tu.Ado? haha* cik2 & puan2 kawan yg sgt setia melayan mulut cik ann ni bercerita, MAK yg sgt sgt sgt memahami anaknya yg tomey ni..haha..

but still..

ada benda2 yang kita rasa nak luahkan tapi tak semua org akan paham..takpe la.forget it. luckly I ada korang..kawan2 blogger yg sama2 prepare nak kahwin, ex-brides etc. :)

Back to my JB story. Story bermula.

Last year, dalam bulan 6/7*if am not mistaken* time tu I dah start imagine dah..dah siap start survey2 siapa wedding vendors I nak hire. Dah complete ok. Tinggal nak tengok latest update psl dorang and BOOK! haha. Gigih survey OK.

Konsepnya I nak bawak sume wedding vendors I all the way from KL to JB. Bley?? From henna artist, MUAs, decorators, photog, videog etc sume sebab fikir I MMG TAK TAU/KENAL mana2 wedding vendors di JB. so susah kan? kang sume tak kena ngan jiwa, tadak quality ke ape ke susah jugak. plus, i dunno know about JB's bridal industry at all. Lagi pun all KL wedding vendors yg I nak amik, I tau camne their service etc. yg kita pernah tgk hasilnya. senang kan?

So settled. :) *SUKA*

Then, awal bulan 2 tahun ni..

bila tengok belog2 orang yg bercerita psl wedding preps dorang, org2 yg comment,makcik2 dlm family I & him berbual2 & bergossip itulah inilah, gi wedding orang sana sini, mendengar pengalaman dari ex-brides, pengalaman family2 yg byk buat kerja kahwin etc membuatkan I sesak nafas dan terfikir 2,3,4,5,6,7,............ kali..muka je nampak muda, cam budak skolah tapi pemikiran cam orang tua. lebih dari tua. haha.

Bulan lepas, after dah fikir masak2..semasak2 nya..semasaknya lah *berapa byk masak daaa*dup dap dup dap..

I decided to hire mostly JB's wedding vendors for JB receptions. instead of KL's. Fine. Ada kawan2 yg menyokong,ada yg tidak. I kira ni gamble la. huhu. But, I have my own reason kenapa tetiba I changed my mind. Reasonnya adalah :

Tanak orang2 sume dok mengata esp org2 terdekat. Korang tau je la kan.. 'Gila ko. Anak Sxxx tu siap bawak pelamin dari Kolumpo. membazir. ala, biasa je pelamin kolumpo, pelamin cik senah kat angsana tu pon cantik jugak. tak payah nak mengangkut dari kelumpo'. No.ni bukan sebabnya. bab ni standard la. mulut2 org camni mmg tak boleh nak tutup la. I pegang ni je: kalau benda baik pon orang boleh mengata,benda tak baik? lagi la kan? Kalau I la,nak je I cakap, 'ala makcik, makcik nak mengata tu ini, saya ada guna duit makcik ke?ada makcik sponsor ke apa2 even bunga telur sebijik dua?ada?' Ada aku kesah? *tak kuasa nak layan*

No. reasonnya adalah.....

bila I fikir2 balik, in terms of cost, u can imagine right? I total2 semua..gile beb. huhu. baik angkat Fairlady sebijik ke, down payment double storey house pon sgt lepas ok. tak pon dapat complete furnitures, interior deco yg cantik for our new house. lagi pueh hati. byk lagi duit nak pakai after kawen. ya. wo pentan!=stupido. I tak fikir tu semua. I tau I kawen nanti I puas hati. kawen sekali je kot?tapi tu tahun lepas laa punya cerita kan.. hehe.

then, I fikir lagi, perlu ke I taburkan all duit penat lelah bekerja utk majlis kahwin yang cuma sehari beberapa jam sahaja, and I got nothing? ok. fine. dapat hadiah & 'salam kaut', but tak boleh la kita fikir buat majlis kahwin, konsepnya mengharapkan orang bg hadiah mahal2, duit tebal2 kat kita kann..no no no. itu salah! oh btw, dun get me wrong. 'taburkan all duit utk majlis kahwin I yang cuma sehari beberapa jam sahaja, and I got nothing?' maksud I sebenarnya, in terms of business. Im in biz line, maka haruslah pikirnya UANG & UNTUNG belaka. haha. gila! At least, if I hire jb vendors, I dapat luaskan networking I. Yes. It's all about networking. ada la lagi 2 3 sebab lain. But that's the main reason. Heh. 'Bekerja atas arahan diri sendiri' ni mmg menuntut byk kesabaran, creativity, PR skills etc,& of coz networking. passion kot.

Oh ya. mengambil mereka yg I tak tau camne service mereka ni mmg sangat MENCABAR minda I. Should I hire her/him or shouldn't I..gitu je lah kepala I fikir bila jumpa sorang2..hmm, if I 'bekerja atas arahan orang lain' cam dulu, paycheck best,travel selalu tu,hehe..ada ke I gigih nak fikir2 ni semua?ado?nan ado! haha. tak kuasa nak fikir psl2 wedding vendors ke contact2 ke hape. baik fikir camne nak be_ _ MC ke,nak apply leave ke,cabut awal ke..*haha,jgn tiru kerja2 tak bermoral ni* tapi tu lah. den mmg dogil & copek panas hati bab2 bertindak mengikut arahan org lain ni. tu psl den boghonti. haha.

bila I discuss with parents psl benda ni..dorang memang super coooool beb..OKEY je all the time..haha.best.

bila I tanya pendapat Ash, dapat pulak jawapan 'I tak kisah. I OK je. KL OK, JB pon OK. Sama je. Bayar je la' oh man! HAMPEH :(

Hujung bulan lepas, masa I kat JB & Spore seminggu lebih, i settlekan cepat2 kerja kat Spore then selebihnya haruslah I survey lagi psl JB vendors kann..hehe..actually to be honest kan, dlm hati i sebenarnya still ada rasa sikit sedih jugak bila dah decide nak amik JB vendors..dunno why la.. maybe sebab ada some of JB vendors yg I tak boleh imagine & I don't know what to expect from them.def not high expectation la kan. sigh.

and FYI ni lah antara sebabnya kenapa Ann tak reveal kat dlm blog sape wedding vendors yang I amik. Sebab I tak tau end up nanti dia akan buat bagusssss ke tak kat my majlis. Cerita puji & adore hasil dorang kedebuk kedebak bagai nak rak, sekali majlis Ann hampeh. sadis. dia buat hal ke. coz tak semestinya vendor A tu buat cantik kat majlis B, vendor A tu akan buat cantik sama kat majlis C. anything can happen kan. just doakan yg terbaik je la. so Ann cam rasa tak sedap pulak nak suggest2 kat orang & reveal dlm blog. kalau dlm comment / e-mail / FB ke lain lah kan.. :) Mohon doa kalian semoga semuanya akan berjalan dgn lancar. InsyaAllah..amin. if semuanya OK, boleh lah Ann share nanti with u guys, especially with JBrian brides to be yg lain :)

**HAPPY mode**

So far, I berpuas hati dgn hasil meng-survey kesemuanya.Next entry I'll reveal all JB wedding vendors yg cambest di mata saya & camne gaya,culture wedding2 kat JB ni..hehe.. :)

12 comments:

zielalala... said...

my opinion better amik kt jb sbb xmembazir byr kos pengangkutan kt kl vendors..i doakan sumenyer berjalan lancar..i/allah :)

NahWaL said...

still got options ann. survey sehabis baik and then tawakal je lepas book. no guarantee kan? janji panten lawa sudah. panten always lawa

MyRule said...

Good Luck Ann.. Masa kenduri i dulu kan, i amik semua kat Melaka. And guess what?.. Ader yang OK dan ader yang x OK. Yang Ok and harga berpatutan. Layanan bagus. But yang x ok... sgt sakit ati bila pk balik. Memang kampung abis cara bizness diorg. So, harap u dapat buat yang terbaik..~wink~

Riena said...

ann... harap u dpt buat keputusan sebaik mungkin.. jangan pening2 k..
good luck ann...

Leonora Halim said...

better kut Ann... save budget byk tu.... kalo ada lebih2, better use after marriage... :)

azira.arif said...

kalu umah ann kek somban bole lagi nk amek vendor key el, tp ni dok JB tak dapek nk nolong,
kalu ann mampu nk hire vendor kl its ok, takde masalah, but if let say not worth it, better amik JB je, rasenye lepas kawen pun lagi byk nk pakai duit kan..takpun duit tu belanja untuk honeymoon,lagi best.. mane tahu tetiba ade rezeki baby, duit belanja untuk baby pulak..think wise ok dear...

aurinh said...

dear ann I am also think taking JB vendors or even singapore vendors much untung dari you ambik kl vendors. and duit yang you jimat boleh sangat jadi downpayment umah or duit renovate rumah bagi rumah lagi meletups... wedding hanya sehari.. rumah nak pakai lama

Ms. Omey said...

hi ann. im from jb. why dont u share ur vendor with us. so that kalu i nak kawin nanti senang la nak tau vendor mana yg bagus coz byk recommendation bloggers semua dr kl jek kan. For us yg kat jb ni mcm susah jek nak cari. But i agree with u, klu nak jimat better amik yg local.

.:ANN512:. said...

zielala: thanks awak..amin :)

nahwal: hehe..yeay!nawal made my day..lawa ke?haha.

myrule:ow really??ha, tu lah..tu yg ann takut tu mai..hmm..insyaAllah ok..

riena: thanks riena..lap u dear :)

.:ANN512:. said...

leonara: hmm..betul2..tu la :)

azira.arif: tu la..i pon terfikir utk baby..hehe..thanks a lot dear..good advice :)

aurinh: kannn?? oh thanks dytia..lap u! :)

ms omey: yup..sure2..btw, mmg susah ok nak cari yg ikut selera kita kat jb ni..hehe..tu lah, ann ingat better amik jb jek..tapi hati nak kl..huhu

Yanie said...

Betul lah Ann, x semestinya vendor tuh buat ok kat Majlis A, akan buat ok kat majlis B kan? So camne ek? Gamble je ke? Alamak sedihnya... Tapi i rasa behind every perfect weddings, there must some flaws yang cuma diorang je yang tahu kan? So, be cool babe... Cari betul2, lepas tu tawakkal je babe.... Hehe... Takpe i rasa, pengantinnya pun dah cantik.... :) So the guests semua akan tengok pengantinnya je kott... :)

.:ANN512:. said...

yanie: ha tu la. yes. gamble. :( i dah book pon yanie. huhu. cantik? takde maknanya. haha. hope make-up je la penyelamat yg akan mencantikkan pengantin ini dari manjadi bridezilla time kawen kang. hehe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space