01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, April 27, 2010

Antara Ann dan Jakarta..1

Hye girls!

Without further ado, here 'My Wedding Stuff Hunt-Jakarta Journal begins...

Part 1
Firstly, preparations before pergi Jkt.

Sebab saya sgt detail, maka Ann dgn begitu gigih membuat my very own 'Ann's JakartaBook'untuk di jadikan reference & guidance. Caranya: mengumpul & print all bloggers post/entry psl Jakarta. tak kira la mereka ke sana atas tujuan apa. Then, I edit semua notes mengikut susunan & citarasa I, then I gi bind. Done! So dlm my book tu, ada pelbagai jenis experience bloggers which I dah tak ingat siapa. Dah campur2 kan..hehe. Anyway thanks a lot to bloggers yg bagi link Jkt's entry u all kat I..love y'all! :)

Seperti yang Ann cakap before this, pengalaman setiap orang berbeza2. Sama jugak ngan Ann. Eventho I have my AJB, but I'm not totally depends on that book. Sebab: setiap org rambut sama hitam, tapi hati lain2. iya tak? So, walaupon ramai org kata tempat A tu tak best, mana tahu I suka ke kan..and byk juga persoalan di kepala tentang itu dan ini..kerana dari compilation book tu info nya masih tidak mencukupi dan memuaskan hati I. So I amik langkah utk experience sendiri semua benda so that I tau, boley judge & I puas hati. Yup. To the fullest satisfaction. heh. :)

I akan buat 2 entry [part 1 & part 2]. Hope these 2 entries sedikit sebanyak will help other b2b yang plan nak gi Jakarta. esp for the 1st timer yg nak gi sana. And kat part 2, last sekali, I'll bagicomment jujur tentang apa yang I rasa, berbaloi or tak, everything la psl Jakarta.Stay tune!

Visa
Ok. Fine. Malu. *blush* Negara2 lain I pergi pakai visa. Indon yg dekat ni pon I tak pernah pergi *ke I tak ingat..blurr. I mmg pelupa* Tak tau pon tak payah visa. Alahai, sonang :)

Oh btw, I went to Jakarta selama 1 week+ atas urusan kerja di JCC. Then, selebihnya mencari brg2 kahwin. sambil menyelam minum air kan. hiks. pergi bersama few friends yg dah tunggu di sana. Naik je AirAsia. murah. Now everyone can fly kan.. 1-2 jam je pon,bukan lama.
*sorry..iklan free ;p*

Jakarta Airport
Soekarno-Hatta Jakarta International Airport. Also di kenali sbg Cengkareng oleh Indonesian.

Time
lambat 1 jam dari Malaysia. Kalo Msia kol 5.12pm, sana 4.12pm. ngerti?

Sim Card, Top up & How to call M'sia
Terpulang. Kalo dah on roaming, tak yah beli sim card sana. Tapi kalo sape nak beli sim card sana, sila beli SimPATI, TelkomSel. Ada juga yg lain2 seperti Axis, Mentari etc. Tapi coverage TelkomSel paling bagus di sana. Top up. Dorang tak paham top up ok. sila sebut 'Isi Pulsa'. *wah, Ann dah boleh bukak kelas bahasa Indon ni. haha*. top up ada IDR 100k, 50k etc. Penat I tanya orang camne nak call Msia *coz dlm compilation book takde*, sebab tak kuasa nak msg. *I sgt lembab dlm bab2 menaip msg* tapi takde sorang tau camne nak call Msia. Cari punya cari, dapat. Meh. Ann share ngan korang. 'Ketik' or Taip 01017601________. In my case, Ann mmg dah lama active roaming tu. Tapi Ann beli jugak simPATI. sebab tanak guna line maxis.

Ash&Ann Tips & Trick: Jgn top up di kedai sebarangan. Make sure tempat tu betul ada tulis 'isi pulsa' esp for TelkomSel. and kalau nak jimat, jangan top up di laundry shop, mini shop,ape shj shop di dlm hotel, sebab dia charge lebih for their commission. Nak murah,maksudnya takde tips/commission di beri, beli kat K Mart. Dalam Tanah Abang Plaza pon ada.
Airport Tax
Kat Jakarta Airport,nak balik Msia, sorang kena bayar IDR 150k. Kalo tak silap dulu cuma IDR1ook je.

Excess Luggage Fare
Kalau berat luggage korang >15kg, kena bayar excess fare. If am not mistaken 1kg=IDR90k.

Tips attitude
Emm..kat sana, mmg culture dorang bagi tips. Maybe sebab kat sana, orang2nya ramai yang susah. And kalo Ann tengok, kat Indon, rakyatnya lagi ramai yang susah dari di xxxxx. Sepanjang 1 week+ kat sana, Ann jenis tak simply bagi tips to them. Cth: org2 yg mintak sedekah. tua ke muda ke I tak bagi ok. kalo yang I tengok sekali je,terus tersentuh hati I, baru I akan bagi. konsepnya I tak suka org2 yg masih cukup tenaga, sihat fizikal dan tubuh badan, tapi....meminta sedekah? Nabi pon tak suka org2 yg meminta2. and I fikir, biarlah kalau menderma hati kita ikhlas. tanak la bagi duit, tapi terdetik, eh betul ke dia ni buta? etc kan..
Lainlah kalo dia buat kerja, then no offence. Yes, betul as per 1 blogger said, sediakan duit kecil cam IDR 1k. but if I rasa dia berbaloi utk dapat lebih setaraf dgn kerja yg dia buat utk kita, i dun mind to give them lebih,say IDR 5k. maybe sebab Ann faham perasaan mereka yg bekerja sendiri.

So far,yg Ann ingat, Ann give tips to orang yang tolong cari /tahankan taxi *dorang berdiri kat tgh2 jalan yg sesak ok*, siap ada sorang tu sempat mintak add facebook I..haha, kelassss mamat jaga jln tu!, orang yang tolong tahankan semua kereta untuk stop supaya bagi laluan kat taxi kami untuk buat U-Turn, *time tu tgh 'macet' = traffic jam gila babs ok*, budak kecik yang bawakkan payung & pegangkan payung from kedai A to kedai B *time tu hujan sgt2 lebat* and def I gave tips lebih to him.

Transportation
Airport Taxi Service - From airport, korang nak gi hotel or mana2, nak senang boleh terus ke counter taxi service. Ada macam2, Blue Bird, Maesa etc. Or korang boleh terus cari sendiri / tahan taxi sendiri. In my case, I sampai weekends so airport agak lengang & taxi tak banyak. So I terus je gi ke counter taxi service. I chose MAESA instead of Blue Bird. Saja nak experience benda baru kan. hehe.


Us with kerani MAESA. see kat tgn I? tu starter pack SimPATI. Sebelah tu our van. Thanks to Lucky for the pix :)

Ash&Ann Tips & Trick: Jangan tak nego! tak nego, rugi lah korang. hehe. Cth: in my case, MAESA bukak harga IDR180/190k,dari airport to Tanah Abang. i nego, 'brapa harga pass nya?' deal. IDR170k. rasanya kalo taxi lagi murah. dlm 150k. MAESA guna van. Baru & only for 2 of us. Ada sesetengah van,korang kena tunggu orang lain, dah penuh baru van gerak. Oh btw, driver dia very nice guy.Plus I perasan, rasanya spanjang kat sana, hez the only driver yg boley speak English fluently.

Taxi - Yes. Rasanya Blue Bird Taxi sangat popular amongs Malaysian. I agreed that. Sebab: Blue Bird je yang ada meter. Di sana ada banyak taxi yg warna biru, so jgn ter-confuse pulak ya. :) Make sure tengok kat taxi tu namanya Blue Bird / Pusaka Biru owned by Blue Bird Group. Ada satu lagi taxi yang memang boleh di percayai selain Blue Bird. It's Silver Bird Taxi. Apa bedanya?
Blue Bird - Taxi dia Toyota Vios beb!lama & baru. Ko ada? haha. meter start=IDR6k.
Silver Bird - Lagi hebat! Mercedes, Toyota Alphard, Toyota Veilfire. meter start=IDR11k.
*source from my baby boo! hee :) chop! ada korang tau, i gerammmm je ngan Ash. tot he would say gudbye to sporties. kayaknya di sana matanya asyik lirik mobil2 yg keren & habis di nanya semua harga mobil2. oh sudah habis kok di hafalnya. bisa2 di bawa ke Msia. pasal kain2? hampagas! haha.

Blue Bird taxi driver - Be careful. Tak semua driver dia tau jalan & jujur. Cukuplah 1 week+, macam2 jenis perangai driver dia. Ada korang tau, sorang driver tu bila kitorg cakap nak gi tempat A, ok dia kata. dah jalan, tiba2 dia boleh kata, 'mbak, bisa nggak di tunjuk jalannya. kayaknya aku baru aja kerja.' WTH? dah sah2 aku tourist kot. kalo dah tau jalan nak gi situ,buat ape aku naik ko? tensi ok. ada jugak driver yg kata tau, confident beb. Ann tanya nak gi pasar X, di bawaknya ke Matahari. Matahari tu kira macam supermarket like Giant, Billion tu. dia boleh kata kat Matahari tu pon byk juga doorgift, cantik2 juga. Cuba korang imagine, I beli barang2 doorgift kat Giant?beli byk pulak tu. Apa kejadahnya? haha. Oh. macam2 jenis. Sebab byk juga kitorg explore tempat2 baru di sana.

Ash&Ann Tips & Trick: Kepada yg bawa family, or memang dtg merely sebab nak cari brg kahwin, di sarankan jangan mencuba2 nak gi ke tempat baru. Anything can happen kan. Bahaya jugak. Pada sape yg mmg suka adventure, sila lah mencoba dgn gaya penuh berani :) Satu lagi tips, cari driver yg nampak macam dah berumur. Biasanya dorang lagi berpengalaman & tau selok belok tempat2 di Jakarta compared to driver yg muda2. Company blue bird makin besar & tak cukup driver, tu yg dorang amik je driver yg muda2. Lagi, jgn bagi duit terlalu besar. Cth: total 31.8k,korang bagi 40k. kadang2 dorang akan cakap,takde duit kecik nak bagi. tak ke sentap?sah2 la korang kena bagi saja balance tu kat dia. oh i mmg kedekut bab2 camtu. hehe. kalo 200IDR takpe lagi. oh ya. meter akan naik setiap 300IDR.

Ada jugak taxi2 lain seperti 'Rosalinda' *jgn gelak.tahan!*, 'Ann', tipu jek. tak glamor. etc

Bajaj - or they call it 'bajai'. Oh. best. mencabar ok. ada 2 jenis bajai, yg lama warna merah, yg baru warna biru. harga lebih kurang sama je. dua2 Ann dah try. Saja nak gain experience. :) Ada sorang tu, serius. rasa nyawa dah kat hujung tanduk. sebab: dia menongkah arus!*betul ke ejaan? ;p* OMG. jalan dah la tgk macet gila, dia nak masuk celah2 tu, which arah dah bertentangan, & semua orang dok tgk kami, kereta2 semua honk bajai kami, sampai motor2 sebelah jerit kat muka driver bajai ni 'loe jgn bikin gila dong!' serius CUAK ok! org2 mcm tunjuk perasaan kat situ. *matilah kalo kena baling ngan batu ke selipar ke kan..tapi kalo di baling ngan Louboutin, Ann tak kisah ;p*

bajai baru. ala, gelap. tak nampak colour biru dia. :(
bajai lama. see my AJB? hehe :)

haa..i nak share cite ngan korang. see Ash pegang luggage tu? naik bajai pulak tu. sebab tgh macet gila, kitorg tanak naik taxi sebab nak rush to hotel sebab nak gi airport. luggage tu dlm dia kain2 family, adalah dlm 30kg total. nasib org tak langgar *sebab dah terkeluar luggage tu* and nasib tak terbalik bajai tu sebab terlebih muatan. haha.

Ash&Ann Tips & Trick: sebelum naik, tanya siap2 berapa dia charge dari A ke B? then kita bargain. korang rasa price dia ok, then baru korang naik.

Ojek - or motor. Tak sempat nak rasa. tak yah la. takde helmet. bahaya.

Angkutan - ada 2 jenis. Angkutan kota cam van. warna biru muda. No aircond & agak bahaya sebab pintu sentiasa terbuka & penyanyi jalanan banyak tiba2 naik van yg sedang bergerak & nyanyi,then mintak uang. but it's cool! hehe :) satu lagi KOPAJA. bus. warna hijau. leceh jugak nak tunggu & takde loceng2 nak tekan soh stop. huhu.

Supir - Recommended to orang2 yg tak suka adventure / dtg ngan family. senang. Tak yah fikir nak amik bajai, taxi etc. dah settle shopping, call je, dia yg akan tlg angkat brg, bawak ke mana shj korg nak gi. But, ya, it's a bit costly. sehari dlm 500-700k. kereta dorang biasanya toyota innova or they call it kijang. Sepanjang di sana, last2 I tak guna pon supir. nak jimat. and kawan2 biz kami di sana pon tak bagi. hehe :)

Transjakarta - Transit bus. Cool gak. bukak2 pintu terus masuk dlm station. Senang.

Next entry : food, hotel, places.

Daaa~
Nona Ann

8 comments:

♥ balkidz_hunny ♥ said...

best! i suke sume tips & tricks tue..
aahaha..comel jer..
ehh..xde siapa ke nak bagi i tips nak pegi bali!?

Elly Anaille said...

haha. detail gle! thanks for the tip. dulu g jakarta men redah je.

aziraarif said...

wah ann, bole buat direktori ni..menunggu part 2 lak..

Sha Pattinson said...

its good info for b2b and also anyone yg nak pegi Jakarta ...sana sangat licik orgnyer ..for me the food ..arr takle blee masukkkk asal makan muntah ..everytimes visit jakarta pasti well tak sabar nak tau apa brg yg u hunting hehehehe

Nariko said...

Ann, i suka naik angkutan kota tu.. Ntah nape tp rasa cam one of the locals.. Plus its cheap..!

fikaryna said...

wah, sgt informatif..best baca exp ann..x sbr tggu next episode..huhu..

.:ANN512:. said...

balkidz_hunny: thanks :) bali? eh baru semalam my fren sorang baru balik from bali..honeymoon.. dorang gi ubud :)

elly: ok je men redah..experience gak kan hiks.:)

azira: kannnnn? hehe.. siap!tinggal nak post :)

sha: haruss kain2 la kan :) takde la byk sgt sha..huhu..apa yg di cari tu takde..

nariko: betul! i agreed with u..pastu sambil minum teh botol..huiii..class!

fikaryna: hai ryna! thanks ryna for the award. sila tunggu ya :)

Julia Cates said...

Ash&Ann Tips & Tricks are really informative.
Thanks for share
wedding songs

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space