01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, April 13, 2010

JB Bridal Boutiques~

Hey all :)

So far,alhamdulillah, I puas hati selama beberapa bulan nye kerja meng-survey JB wedding vendors. Yes, thanks to all of u for the advices and such. :) Eventho I know Ash you qian, buguo wo bu yao. *rasa2 paham tak?wink* I dah buat keputusan muktamad. Tiada talian hayat. No pelampung. No no. Tapi kalau Ash jadi llife saver I, I nak. haha. Yup. saya pilih JB yo! Tapi kebanyakannya. tak semua. JB pon boleh OK. setanding KL. *ayat nak sedapkan hati.hehe*

Just wanna share with u guys, here I just list kan top 3 or 5 pilihan hati & mata I.. semuanya yg I call/e-mail/dtg jumpa dorang face to face sendiri. hiks. if ada lagi JBrian yg tau ada lagi vendor2 yg best,let me know,then I'll put in the list. Thanks in advance yah.

JB Bridal Boutiques [dais & hall deco, bridal attires, make-up]

Info:
- Mostly..*semua kot rasanya* boutique2 ni sume tak gheti nak update diorang nye website.. :( so nak kena la dtg terus ke boutique dia if nak tgk latest collection.
- Emm..kebanyakan butik2 pengantin di JB tak tau photo booth tu apa ok. FINE.. ;p
- Oh ya. Bila I dah survey2 kan..actually harga JB lebih kurang harga cam kat KL ok. I tot jauh beza..but..NOPE.kalau ada beza pon..slightly diff je than KL's. rent baju ke, buat baju baru ke, dais deco ke [dais at home/dewan]
- I perasan tak byk butik yg ada offer utk bawak pelamin luar dari JB. Even S'pore,Pontian,BP etc. Ingat saja la nak tanya kalau outstation charges bape kan. Coz I got 1 email from silent reader tanya, brp roughly charges kalau bawak pelamin dr JB - Pontian. She is working @ Dubai, her reception insyaAllah buat kat her grandma's house @ Pontian. Sorry babe, tak dapek den nak nolong. hehe. tunggulah I bukak butik pulak. tak. bukak transportation company jek. customer I sume butik pengantin kat JB. LOL
- 1 more, butik2 kat JB ni, semua buat package. I tot nak cari macam spesific kedai / butik yg specialize in hall deco (decorator), orang yg specialize dlm buat2 baju [ala2 fashion designer], org yg sgt superb dlm make up etc, but nampaknya kat sana takde macam tu. jarang la nak jumpa customer camtu. amik baju kat butik A. hall deco ngan butik B. so bridal mana yg bagi package best,[ada baju,make up,pelamin etc]cantik,ramai orang tau psl butik tu,then butik tu yg ramai org pilih.
- dari segi deco pulak..boleh tahan jugak deco dorang. I looikkee. tapi I perasan, lebih kurang sama je cara dia main deco butik2 ni. cam copy antara satu sama lain. haha. ok la. takde la hampeh. bandar style jugak la. haha. tapi takde la extravaganza bunkface. tau tak, I ada gi 2 3 wedding. pelamin & hall deco yg superb gila & I was like..butik JB mana ni yg buat?oh my..cantiknya!!cam kenal la..sape ek yg buat?sekali tanya..NGI! tanya yg pelamin lain..pon NGI! haha. boleh tahan jugak org2 JB ni sanggup hire NGI gi JB. Mak tak sangguppp nok!coz I dah pnah mintak quo from him..huhu.
- make up..susah gila nak jumpa yg make up mcm MUAs..i mean real MUAs. yg pandai make up ramai. tapi..yg boleh buat nude & natural look susah nak jumpa. I dun want heavy make up sampai nampak cam pon***. ramai yg make-up nampak muka cam tepung gomak! ko ingat aku ada event jadi clown? ada yg orange2 sampai nampak kulit 'tanned' *ada sorang mak andam tu confident siap cakap muka i lagi cantik kena buat cam tanned skin.bukan natural look. photoshoot confirm cantik gile. ko gile? aku tanya utk make up kawen. bukan jadi model photoshoot utk profile ko.haipp!*so far, I baru jumpa sorang. mmg cantik! masih mencari lagi. jika ada la. nampak gaya I akan bawak jugalah 1/2 MUAs from KL.

1. Adli Bridal *Quite famous bridal boutique in JB. Tapi takde website/blog. Bley?? Adli tu sgtt creative compared to others..byk fresh ideas keluar frm his head. hehe. baik la juga orangnya. tapi PR kureng sikit la..means, dia cam tak follow up ngan u. call ke, email ke. konsepnya, if u nak dia, then, u yg kena call,remind dia ke ape. then baru la dia ingat n layan. Dia ada byk juga spons untuk wedding artis2 kat JB..contohnya Mawi, Along Raja Lawak etc. Yup. Dia start glamour pon time masa Mawi kahwin hari tu.*

2. D Pesona *Kak Siti=owner, sgt baikkk..very nice lady. I went there 2 times..sekali ngan Ash, time shopping kat Spore Boxing Day last year, lagi sekali masa hujung bulan lepas. baju2 dia, ok la, I suka tgk pelamin2 dia.cantik juga. yg penting : MAKE UP dia sgttt cantik. very natural. imagine I tgk pix2 dia make up, i takmo tgk yg edited. i tgk yg UNedited, oh my..setaraf KL famous MUAs. PR skills? sgttt bagus! :) sampai budak2 dia ingat I. I siap ada nama ok. bukan Ann. tak glemer. Akak Morocco. ko ada? haha. Siap offer tu nak jadikan wedding kitorg profile utk company dia..utk event2 etc. coz kitorg org pertama mintak pelamin camtu. huhu..baikkkk punya PR.haha*

3. Jendela Impian Mempelai *I suka butik dia. lain drpd yg lain. mentang2 la owner dia ID..hehe.simple ok. punye detail sampai i tengok lantai dia. haha. simen biasa tu. takde tiles pon. tapi deco mmg cantikkk. baju2,pelamin dia pon cantikk hehe*

4. Atikah Studio *oh no. dorang ada complete set Arab2,aladin, morocco style..from deco, baju etc which I was like...O-M-G.siap ada I tgk sorang pix sorang pengantin tu, complete pengantin's attire style camtu, *ala2 baju Mawi kawen kat Palace tu* ngan budak2 yg bawak hantaran semua girls & boys pakai cam dlm cerita Ali Baba Bujang Lapok..sgt comel..tapi di ingatkan ye.mereka WP-wedding planner. so dorang nak customer amik complete package,siap catering sume ngan dorang...waaa!dah jumpe camtu pulak gayanya!*

5. Seri Delima *boleh tahan jugak pelamin dia..ramai juga org suggest kat I. ok kot PR dorang..hehe*

yang lain2 ni pon ok la jugak..yg byk menjadi pilihan hati org2 JB la.

AZ Saloon *so far yg I jumpa, dia lah satu2nya butik yg ada white kot [complete from head to toe] yg cantik ok!*

Amy Bridal *cantik juga baju2 dia..tapi jauh la butik dia tu.huhu*

AZM Bridal *em..mahal OK. for pelamin kat rumah/dewan. konsepnya they claimed their pelamin exclusive. dorang je yg ada custom made pelamin wrought iron.and I was like..semua org ke nak pelamin wrought iron..in 2010..?? bahaha. tapi ada 1 benda yang comel. dia buat ala2 chiavari chairs, tapi wrought iron. hehe. comel,normally for VIP chairs.*

Lagi ada Astana Bridal, D Airish Bridal etc.

Cukup lah tu 10. hehe. macam ramai je yg nak baca & nak tau psl butik2 ni. huhu.

Yg penting : I dah BOOKED! *cuba teka mana 1?rasa2?hehe* ahad lepas. yes. kelmarin. deposit pon bank in je. after tgk Clash of the Titans with Ash, ktorang terus cari CIMB Bank.

phewww! serius LEGA dah! & dah tak fikir2 lagi.. :) :)

Yay!!

xoxo,
Ann

33 comments:

fana said...

hye ann...I'm new here
btw, Im from JB too
just nk tanye, have u been to D'airish or call diorang ke?coz i try search on their details on internet...xde lak...i ade berkenan hasil keje diorang...if u ade pnone num or their email, do share eh...thanx! :)

Cik Belle said...

wow, b2b from JB mesti suka with this entry! hehe. all the best ann!

Sarah Abd Rahim said...

Hi Ann.. I setuju! Kat JB ni memang sangat susah nak cari bridal boutique yang ada website/blogspot. And yes, semuaaaaa pun nak pakai package. I chose Jendela Impian for our wedding. They were ok la, first day hantar pelamin tu disaster! Because diorang langsung tak ikut design yang i bagi kat diorang. You can read more about that disaster kat this entry:
Home Makeover For Our Nikah

There's pictures of the final product too..

All the best for your wedding babe! I hope everything goes smoothly.. ;)

Syebi Burn said...

Oh, u pick yg mana ann? I suka seri delima, sgt cantik semua... tapi i da amik merlang so... hehehehe.. lupakan ajelaaa..

NahWaL said...

penat komen tadi, tibe2 lappy crash. hu.

anne, maybe u can get pelamin from JB vendor, and MUa and baju semua asing2 dari kl kan? i know , memang tak bes kalau amik pakej semua . mesti ada je u tak puas hati.

how about bawak pelamin dari sinagpore. ? boleh kan? sebab dulu ai ada tanya bout pelamin dari singpore nyaris2 nak bawak dari sana haha

love of nanamir said...

laa ann u kat jb ke? =) hehehehe no wonder.. if i'm not mistaken got one blogger ni jb jgk. nice searching she've done.. tp pardon me coz i da lupe.. hehehe =) btw i'm from jb too. i'm not a bride to be yet =P(insyaAllah getting engaged next year);) but i love wedding.. senang kate i;m the owner of NEWLYWEDSPHOTO & NEWLYWEDSBIGDAY..=) ermm so far i've been shooting wedding in jb..i've been looking jgk for great bridal..Astana Bridal not bad jugak.. ramai dato'2 amik die.. tp she's not that mhl la..ok je.. but i love her makeup.. sbb cantik, n sgt xtebal =) AZ bridal xbrp best sbb nye diorg mcm xuptodate sgt.. more to raja2 style.. ade jgk yg baru but not that impressive.. but make up artist die not bad.. the girlone.. i forgot her name =p sorry..but so far i like Seri Delima.. =) nice touch for the deco.. =) so u decide sape ann??

hehehe

love,
lian
liyanalian@yahoo.com

.:ANN512:. said...

fana: halamak yang..i ada simpan no dorang..tapi i lupa letak dlm folder mana..huhu..kang kalo i jumpa i let u knw k yang.

cik belle: thanks belle! :)

sarah: oh really? 1 of my fren buat ngan Jendela gak. dia amik complete package. cantik gak pelamin dia..tapi dia ada buat hal jugakk at my friend's nikah. their make up artist, no. pak andam. dtg lambat gila nak make up time solemnization. can u imagine suma org dah ada including tok kadi, bride tak dtg2..konsepnya pak andam tu terlambat bangun..sigh!

.:ANN512:. said...

syebi : oh ye ke?merlang?kat ne tu?ape nama tempat dia? share la..hehe

nahwal: nawal!~ yes. i did that. fyi mmg pon ann buat cenggitu. haha. baru puas hati I. MUAs I bawak frm KL. & baju semua def I buat kat KL.
bab pelamin..yes. Spore punya pelamin mmg terbaikkk..but to be honest I prefer JBrian instead of Sporean..haruss support org JB yo. hehe.

lian: laaa..u rupenya..haha..u kat jb ke? ingat nanamir mana tadi..haha. anyway..i jb-kl. receptions buat kat JB&KL. sedara mara byk kat JB + nenek kat JB & dia tak sihat. dats y buat dua2. hope sume bjalan dgn lancar la. huhu.

Fathiyah said...

ann,dulu my fren amik seri delima ms her wed.the owner ok.but staf kureng skit.their job ok.tp maybe kureng puas hati dgn service skit sbb my fren dok kat kota tinggi not jb...aha,i teka ye. u plh vendor no 2 kan?hehehe

ZARA said...

Ni ye hui jiang hua yi a? hua xiao?

Ms. Omey said...

2 vendors im familiar with and ada experience before masa wedding sedara. d pesona and amy bridal. dua2 pun recommended!

.:ANN512:. said...

fathiyah: o ye ke? oo ok. btul ni u teka no 2?tanak guna talian hayat? hehe

zara xiaojie: dui le. wo hui jiang hua yi buguo yidian dianr la. hehe :) ni shi malai ren, dui bu dui?

ms omey: oh ye ke? noted. thanks!

ZARA said...

Hehe. Wo yi ding shi malai ren a! haha. ni zai nali xue jiang huayi?

sugar said...

Hi Ann!

Ni hao! That's a plentiful list of JB vendors you've got there! Penat mata lirik dari atas hingga tamat entry tu! Hehehe.

Anw, just my two cents worth. AZBridal was awesome. I rented their baju into S'pore (not that S'pore baju are ugly) but there's some cost savings incurred and the collection was quite beautiful.

My JB cousin engaged their whole package and we were pretty satisfied with the makeup. Thou the pelamin wasnt that much to our liking.

However, ni yi ting hen tou ya li le! Jie hun hen tou dong xi zou hor? *Jiu ming ar!* Jia yo! =)

Love from SG! =)

akudandia said...

Hye there..glad i'd bumped to ur blog ...i am really in need for JB bridal butik ..your entry sangat membantu ;) ...next week i'll come down to JB for butik hunting ...sangat seronok dpt bace ur comments about them ..

ina said...

masa i kawen i amik d airish memang puas aty gile dan layanan serta diorg jaga masa kite kawen pun puas aty... harga xla mahal sangat, sama jek dengan bridal yg dah ternama p package diorg xlengkap. most important dalam package sumea ade dan lengkap xpayah nak topup dan tambah duit.. makin beban t. pape pun tq d airish abang nizam n kak lela... (LAILA)

ummphs.. said...

ann - entry anda sangat membantu. start puasa - bridal hunting! :)
all the best for you.

.:ANN512:. said...

zara: oo..wo de mama hua ren oo..buguo ta bu chidao huayi..ta jiang hokkien.wo jiang huayi buguo yidian dianr la..hehe

sugar: heyya!~ ni shi malai ren meh?ni ye jiang huayi? hehe :) dui2..hahaha.jia yo xiaojie!!~ thanks for dropping by at my blog dear :)

akudandia:oh glad u like it..hope sikit sebanyak dapat membantu u..hehe.all the best dear :)

d airish:oh really???dats good :) kite pon happy kan? thank God sumenye bjalan dgn lancar for ur wed.hopefully mine for camtu gak nanti :)

ummmph: thanks dear :) dug luck for ur preps dear :)

azsha said...

yg mana paling ok erk???

ummphs.. said...

Hi, Ann!
lupe tanya , ade tak contact no untuk adli bridal? address ka.. thanks!

ismaiman said...

hai, thanks for those info.. sgt2 membantu:)

cik ida said...

thanks ann for those info.. next week start hunting.. ^_^ but u ambik yg mane ea? hehhe..

Lela said...

thanks Puan Ann. took ur advice and went to the bridal. Skali betol tekaan bridal yg u amik :) They remember 'Akak Morocco' :)

Previous bridal (also in your list) mmg buat sakit hati and buat dono je even majlis dah dekat. just imagine., org nak g bayar deposit pon dia buat tak endah je.

Thanks to ur post, i cepat2 tukar. Seb baik dorg free lg.

thanks :)

fathriz_kiela said...

nape la after i da kwin 6 months br jpe u pye blog ni? and i've made the wrong choice..sedih sgt..

mizzunderstood said...

wow..i'm need of this!!wedding on 11.11.11 but nk survey bridal kt JB ni sgt la susah & xikut citarasa..
i really2 <3 ur wedding so i nk ikut ur suggestion & survey bridal yg u advice shj!!thanks dear.. :)

sugarpinky said...

just nak share experience with D'Pesona. most of my fam members who got married memang amek kak siti ni lah. and from reading ann's blog i trust that she is in fact sgt2 baik. i hired her for make-up during my E-day. Make up dia memang cantik no doubt about it. But seriously, masa tu rasa mcm nak nangisss!

What happened? Well, it was my aunt who asked for quotation from her coz dia yg selalu deal with kak siti ni. she told me the price and we all agreed. come the day of appointment, dah janji ni... she wasn't at the boutique. so i told her assistants (ayat baik ni) all about how i want the veil to be put semua tu lah. I ckp i nak bunga je tak payah lebih2 nak headpiece. I suka simple2 je. I told her nak letak bunga ATAS veil. then bila nak bayar booking, tiba2 the asst. quoted me the price extra RM50 (ke RM100 i can't remember) than the price that was initially discussed. tak tekejut beruk pulak i kan? but it was one day before my e-day, what was i supposed to do? bayar je la booking tu dulu noookkkk...

on my e-day, i asked if i boleh pakai make-up base i tak, she said yes. so i did. then after dah siap2 everything, dia tak tanya pun how i want my hair to look like ke ape so i assume asst dia dah bgtau la about the flower on top. tapi tiba2 i nampak dia letak veil atas bunga. i tegur and bagitau i nak veil bawah. dia tak pedulik, dia letakkk jeeee. then my make up started melting after a few mins. dia marah i dia cakap i pakai make-up base tu rosakkan. i tanya dia kan boleh ke tak? dia kata, boleh kan. kalau tak boleh cakap laa tak boleeeh! and guess what, she asked me to fix it myselff!! using my own make-up! omg. that was it la then. i feel like crying. my veil and hair all messed up, my make-up messed up. nasib baik my maybelline can cover up jugak if not... :'(

kalau igt till today sakit hati.. my e-day.. special day ruined pasal mak andam ada attitude problem.

sumpah wedding nanti tak mau amek dia lagi. bad first experience and first impression. i'll move on to others.

Anonymous said...

erm..bukan nak menegakkan benang yang basah..tapi ini perlu diperbetulkan untuk mengelakkan salah faham..(miss sugarpink)
1) about quotation ni...kalau kita pergi mana2 kita akan buktikan resit agree dari setiap bridal..rite?? so akan jelas setiap item yang tertera..dan untuk makluman, miss SP hanya bertanya tentang price makeup tunang..make up only rm*** jika ada penambahan tertakluk jugak pada keinginan seseorang customer. Contohnya, jika seseorang customer ingin menambah eksesori, maka pihak bridal akan mengenakan caj.. sewa veil, hanya RM50 sahaja....so off course la kena tambah nok...

2) customer terlalu penting bagi kami di pihak bridal..jadi, kita mestilah menjaga hati customer. sebab sumber rezeki kami. takkanlah, kita berkasar dengan customer tmbh plak her auntie tu baik sgt...very soft spoken person. tapi maaflah kalau terasa hati. Kami menggunakan produk MAC untuk menjaga kualiti makeup..jadi, bila TEMULAWAK digunakan sebagai based, hasil kualiti kulit muka akan menjadi bercapok apabila berpeluh. Kepada para pengantin, tak perlulah pakai TEMULAWAK,****, etc...cukup jika anda hanya sapukan moisturizer @toner sahaja..tahulah MUA untuk menata rias muka anda..

3)Ada customer yg rasa, apa yang dinginkan sesuai di hari majlis. Tetapi sebagai MUA, biasanya kita ikut kesesuaian bentuk rupa fizikal dan kesuaian d hari majlis..sometimes ada pendapat cstmr yg boleh diterima pakai...kadang2 ada juga yg x sesuai utk sesuatu mjlis...hrp semua bloggers paham

Anonymous said...

sarah:thanks for your comments but hanya tuhan yg tahu cerita selanjutnya in between us...will improve (belajar dari kesilapan) mengalah x semestinya kalah...anyway congrates atas kejayaan chenta wedg...u did good job,kita in the same line now so x mustahil u akan jumpa berbagai ragam manusia...congrates sekali lagi ...

ann : Sejak dari kejadian pak andam lambat tu,die telah diberhentikan serta merta,org2 macam nilah yg selalu merosakkan periuk nasi kita,anyway cogrates to you to dah sampai tahap skg,n tq cos credit our name.

Anonymous said...

bridal cuma kan bg pakej yang layak pengantin dapat setaraf dgn budget..nak pelamin besar 80 kaki lebar, 20 kaki tinggi...ko ingat tiang pelamin tu tanam belakang rumah?.. sedarlah dik... ko mintak macam2...bila dah bg price x mampu plak nak bayar...hoW?..

dahlah nak murah..bila dah bg murah xdapt nak bayar pulak...

klu xde duit..jgn berangan nak kawin majlisnya semegah dato siti... atas kapal..

makeup nak mcm dato siti..neutral..ko ingat muka ko secantik dato siti nak makeup neutral?..
dahlah muka mcm lopak kubang lembu..

ko berangan nak pakai viel mat salleh. ko ingat ko pakai dress jovien ker?.. ko x sedar yang ko pakai baju kebaya indon?..

Anonymous said...

Huahuahuahuhuhuhu.... Sadis statement tu. Tp mmg ada logiknye u tulis gitu. Para b2b sedar la kemampuan anda. Org tua2 ckp, ukur baju kat badan sndri. Cermin muka tu dlm2.... Bkn menghina cuma...akal ada, pakai ler. Tq

nadja said...

best dgt bace blog ni, byk knowledge i dpt 4 my wed. sakit otak nak pilih bridal sbb byk cantik2.. ;)

zairin said...

apa contact No. utk D'airish Bridal tu ek? a.nizam n k.lela yg jga pngantin tu.. please help sapa yg ada no depa ni.. Lots of thanks

Alan Wang said...

OAK LED Co ,Limited is one of the top level China LED street light manufacturers and suppliers with one of the famous LED street light brands, as a professional company, we have our own factory, which is able to produce high quality products with reliable quality led street light

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space