01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, January 14, 2010

Our Malam Berinai Besar Theme

Cakap Jawa? Erk...tak pandai langsung..dengar?tak paham..sejak kecil setiap kali balik kampung ayah's side..kami adik beradik akan 'chop' duduk sebelah ayah rapat2 & bila org tua tanya2 in jawa..maka kami automatically bagi signal 'kenyit mata' kat ayah : the translator..help!hahaha~

Bila dah besar camni, kadang2 ayah terasa sebab 'cakap Cina pandai cakap Jawa tak tau langsung..apa2 psl Jawa sume tak tau'..sentap my mom!haha..maka, tercetuslah idea Ann nak kembalikan adat2 Jawa di majlis berinai besar saya..mane tau ayah terharu ke kan? at least, I can gain experience camne adat Jawa..haruslah gigih buat research pasal Jawa wedding pasnih..hehe.*ayah still tak tau idea2 ini, harap2 jadilah surprise ni,kang lagi 1 bulan nak kawen baru gitau..hehe*

FULL CHECKLIST

So, jom tgk skettt idea2 camne Ann nak & I dapat inspirasi drpd dorang2 ni..ececeh..layan~

baju kebaya ni I suka, minus bunga2 *x tau nama* kat bdn cik abang tuh.. I tak nak & tak suka bunga2 tuh.


baju dorang pon cantik..but again, minus the bunga2 kat kepala cik akak nih.. I like the songkok Jawa or nama dia Blongkon. *I buat research OK!heee*


lagi, Adlin & Manja Lara Emelda pon cantik baju & accessories dorang. I suka :)
*p/s: korang tgk si pengapit laki tuh..bukan kemain dia nye baju kan?kalah pengantin laki uols!haha*
but lagi sekali, I tak suka bunga2 itu..isk!nape la susah sgt nak jumpe camne yg I nak? :( I nak something cam ....... *erk?nak explain tak reti, nak lukis? lagi la!orang lidi I tau la!HARU!* tak pe lah..simpan dlm kepala jek..huhu.

then...
TADAAA~ jumpe pon! Yeay!


Ouh..cantiknye baju kebaya & aceesories dia ..SUKA :)

Tapi I dah jumpe yg palingggggg TERBAIKKKKK punya dari ladang...OMG OMG! I mau ini!
---------------------------------------------------
-----------------------------------------------
-----------------------------------------
-----------------------------------
-------------------------------
--------------------------
----------------------
------------------
-------------
---------
-----
--
-

Superb! Gorgeous! Faboulous! Oh Oh!
Nice combination color + Jawa attires yg MELETOP + accessories yg SUPER CANTIK! Kudos to Jovian!
Maka silalah tunggu hasilnya dari XX nanti..I'll update u guys later k.. :)

Untuk my family attires pula, I want something like this..but for my mum & my sis I want them to wear kebaya Jawa..cantik! :) dan yang penting..tidak overshadow pengantin hokeh..huahua..and my dad & lil bro pakai baju teluk belanga, capal,samping Jawa & Belongkon Jawa..ow,perfect!


Pelamin Idea pula, I want something like this.. tapi dah macam Bali style la pulak kan..huhu..konsep belasah di guna pakai ketika ini..haha..but I still got plenty of time to cari2 idea camne ghupe 'pelamin anganku musnah' eh!! CHOI! pelamin Jawa ku nanti hehe :)


Entertainment pulak..oh byk idea..Toll Game..murah2 je..hihi*Question, Hint & Answer dah siap ok?!over kan?agaga!* yg penting : soalan2 dalam bahasa jawa ok..mampuih ash family nak mjawab!haha..x delah..in melayu..sape plak yg nak transate kan utk I dlm jawa kan.. pertunjukan bunga api *nama je gempak ok.sila jgn tertipu.kahkah* baling2 duit syiling *teringat time kecik2 slalu kalo org kawen ada buat game ni, I mesti dah get ready duduk depan2 pelamin OK..hehe* etc.....

Harap2 surprise ini bjalan dgn lancar la hendaknya..Insya'Allah..
Moga2 ayah happy la nanti. Hidup Jawa Ayah!huahua! *wo hen gaoxing!*

**picture credit to owner2 gambar..sorrry..dah lama dlm folder.tak ingat amik kat mane**

till then girls!
xoxo

13 comments:

NahWaL said...

bagusnya ann nak suprise ayah. macam bes je adat2 jawa ni. saya tak reti and tak tau apa2 pasal malam berinai ke apatah. huhu. tak terfikir pon

ctfza said...

Ann.. cuba check serina chef wan punya wedding.. one of the majlis, dia buat javanise style.. cantik jugak.. she wore green attire..

MyRule said...

ann... kamu cukup byk idea yang menarik... mesti ur father rasa bangga.. :p

[ Hanie ] said...

wahhh, menarik nih!
;) sure meriah, sambil2 tu, persiapkan diri dgn posing2 jawa yer, utk acara bergambar hee :D

Nariko said...

best!! eiii aqasha tu over hehe

dialicious said...

my fav Jawa costume is Mawi Ekin's!hehehe..ye tau..mahal gile!

.:ANN512:. said...

nahwal : hehe..hope menjadi la surprise ni..ala,kamu juga bisa kok kalau kamu mau berinai segala ini.. :)

ctfza : beneren?!i tak tau plak serina pakai jawa..baik2!makasih ya mbak :)

myrule : kamu!~ tq2 :) makasih banget ya mbak..aku suka sama mbak :)

.:ANN512:. said...

hanie : maksih mbak hanie! :) iya..harus deh!pose2 jowo segala..harus gwe nonton sinetron bareng.haha.aku 'over' *erk?ape over dlm indo ek?!haha* kalo di ambil foto2nya..waduh!keren!

nariko : kan?! :) tq2..i pon tak suka dia..hehe

dialicious : mbak diah, aku kayaknya kok dari awal lagi nggak mau kok seperti mawi ekin..karena mereka pake baju jawa kontemporari..itu udah di modenisasikan..aku pingin baju klasik jawa..hehe :)

.:ANN512:. said...

**tetiba terfikir..abes la I kalau org indo baca word2 indo tak betul I nih..huahua..ini namanya practice ye...persiapan utk ke jakarta kan..maka segala words yg keluar tiada kena mengena antara hidup mahupun yg mati..nak cakap jawa tak reti..cakap bahasa indo pon ok la kan..thanks to si tangkap gambar Fozan AR sebab bual2 ngan aku dlm indon :)**

A W E E N N Y E said...

hye..
i tercari2 blogger yg akan kawin around the corner with me...n first people i found, its u.heyya
bkn apa, at least i want to know, wats ur preparation from now. :)

.:ANN512:. said...

aween dear,
sorry sbb i tlepas pandang ur comment..
btw thanks for dropping by kat my blog..
thanks sbb link i..i'll link u back k..thanks dear! :)

Que Ariffin said...

ekseseri kepala itu belambak kt pasar baru, vandungg... sila ke sanaaa =D
meriah sgt

.:ANN512:. said...

hey Q!~

baik2..harus saya menuju ke situ april nanti..heee

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space