01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, November 23, 2010

Buka MATA dan HATI

*PERHATIAN: ENTRY YG SUPER PANJANG TAPI PENUH KHASIAT MINDA. rasa2 entry ni macam hampagas sila blah ok! ;p*

Hi jelitawanss skalian :)

Pukul 3 pagi. *Tetiba teringat lagu seram tu ;p* HOT updates before am 'leaving on a jet plane' ehehe.
Now rasanya masa yang sesuai untuk Ann cerita tentang bab wedding planner. Yes. Byk sungguh quotation yg Ann dapat tru mails, phone calls, FB etc.  Byk jugak yg Ann dah reply :)

Terima kasih tak terhingga buat semua yg sudi memberikan comment2 yg POSITIVE.. semangat gila ok bila tgk komen2 tu. hehe Rasa nak muntahkan segala muntah hijau & push diri utk keluarkan segala idea gila yang giler. *apakah?* haha. Begitu juga buat kamu yg sudi vote di belog picisan ini. ^_^ Teruskan vote ok. Di buka sampai 31/12/10. Dan tidak lupa juga buat segelintir hamba Allah yg mungkin iri hati, atau busuk hati atau apa sahaja gelaran sesuai buat anda yg telah mencemari belog suci perkahwinan Ann ni. *ahaha. Gila la bahasa ko kali ni Ann ;p* Tak perlu kot nak tulis pelac** bagai kat belog suci ni. Publisiti murahan sangat! *Sila tgk di chat box Ann* Tapi Ann tak sentap pon. Sebab=tak perlu lah kita BAZIR MASA & TENAGA melayan org2 yang tak bertamadun seperti mereka. Bukan dia pon yg bagi rezeki. Senyum.Tak perlu kata apa2.lalala :)

Mungkin Ann rasa lebih sesuai entry kali ini lebih kepada penjelasan tentang apa itu wedding planner. Secara AM nya, WP adalah perancang majlis perkahwinan. WP lah yang merancang segala benda,from A-Z,dari konsep tema apa,warna apa,cake,baju,make-up yada yada sampailah ke flow majlis. dia yg plan timeframe etc. senang cerita dia lah master mind. dia yg penat fikir & handle ttg everything & how to segregate total budget kite wisely. Kite pulak sebagai client juga punya hak untuk TAU segala benda yg dia buat & pastikan WP sentiasa update kita & dapatkan persetujuan kita before dia deal ngan mana2 vendor. Tapi ada juga client yang jenis tak kisah. 100% WP yang decide. Vendor pulak akan berurusan direct dgn WP sebab only WP yang tau apa dia nak & WP kena make sure vendor buat & deliver their services exactly macam mana dia nak coz WP yg plan everything. Honestly, dari pengalaman Ann jadi WP for my 2 receptions, seriously dalam banyak2 benda yg berkaitan dgn wedding, wedding planner lah yang paling susah job dia & gila penat ok. Tips utk jadik WP= perlu BYK SABAR + perlu BYK IDEA + perlu curahkan MASA & TENAGA + perlu menjadi orang yg SUPER DETAIL + perlu ada team yg sama kepala & boleh di harap + perlu PASSION yg tinggihuhu Kalau lah Ann makan gaji macam dulu,balik belum tentu pukul 6pm, keje bertimbun, nak ngadap bos lagik, kena gi outstation lagik, overtime lagi, sumpah mati idop semula Ann tak kuasa nak fikir nak jadik WP. & DIY2 brg kahwin. ahaha. baik fikir nak gi honeymoon katne. lagi BEST! hehe  

Ada yang berkata, perlu ke ada WP? Sebenarnya tak kisah. If korang confident boleh plan untuk ur big day, then y not buat sendiri je? Buat je :) Tapi, Ann just nak share 1 benda. Contoh=Kalau cite psl business. 'Eh Ann, jom la join MLM ni. senang je. benda ni sume orang boleh buat bisnes. Tinggal ko nak taknak je.' 'Ala Ann, aku tgk si Limah tu buat yg benda alah deco kereta dia charge sampai RM100. Aku pon boleh buat. Tak payah anto kat dia'  Yes. Lumrah manusia. Sorry to say,esp orang kita. SELALU kata DIA BOLEH BUAT, DIA LAGI HEBAT, KONDEM kan org itu org ini..tapi cuba kite tgk. cakap macam2. last2 dia boleh buat ke? So, moral of story = Tak perlu kata apa2. dok diam2. just BUAT. PROVE TO OTHER PEOPLE U CAN DO IT. then dah siap, rasa konfiden hasil kerja ko bagus, ko nak cakap non stop sampai 'hang' mulut tu tak boleh tutup takpe. hahaha.

Pada Ann, perkahwinan itu satu majlis yang suci & benda yang kita akan kenang sampai bila2. Tak semestinya majlis itu PERLU BUDGET yang BESAR untuk kelihatan GRAND. 'Grand' itu subjektif. Sebab itu Ann kata IDEA itu sebenarnya yang penting untuk nampak kan majlis kita tu nampak grand dalam berapa pon budget kita. Tapi org kata worth it lah ngan berapa budget kita keluar :) Jangan lah budget macam nak nikah kat Thailand, tapi mintak nak nikah macam Mawi. Sah2 la kita dapat ayat makan dalam free sbijik balik drpd vendor.haha. Vendor2 juga memainkan peranan yang sangat penting untuk sama2 merealisasi kan idea tu dgn jayanya :) perlu gabungan yg mantap! ^_^

I still think about jadik WP. Kebetulan Ann mmg GILA tentang weddings. Act dah dapat pon job :) Theme yg SANGAT GILA ok. haha. & ada few bridal ask me to be their official WP. Ape2hal pon Ann belum terfikir lagi untuk jadikan WP as my main biz. Coz Ann ada main biz yang perlu di beri perhatian. Jadi ,kepada mereka yg rasa Ann macam competitor, tak perlu risau sebab Ann tak gila duit, mahu pon nama. Kalau tak jadik WP pon,Ann dah cukup puas hati dapat jadik 'Princess Jasmin-Aladdin' & 'Princess Grace Kelly-Monaco'..hehe dapat jugak merasa 1 hari dalam dunia fantasi ciptaan sendiri yg merepek.hahaha.

Shoot!Ann dah lambat! Sepanjang Ann takde 1 week ni kat Msia take care k darlings! Bukan horny-moon ok :( Ada urusan business.huhu

Slam sayang buat kamu semua *flying kisses*

10 comments:

fikaryna said...

ann..take care!

yg lain2..sambg lps balik mesia..huhu..

Cik NeyNa said...

awesome..
take care lovely..

nizabeba said...

have fun anne!! =)

♥ balkidz_hunny ♥ said...

ANN terbaik! :) cepat2 balik and update lagi story ehh! :)



take care! muaahhh!

Hazirah said...

kak ann! haah, couldn't agree more to your statement. juat Buat and prove to others. *boleh buat status kt fb*

goodluck k ann, if betul2 jadik WP, surely i would like u to be my Wp walaupun masih muda,*cita2 itu perlu* hehe
take care
more update plzzzzz~
o btw thnk u approve request kt fb =)

nora said...

ENTRY YG SUPER PANJANG TAPI PENUH KHASIAT MINDA - i dah dapat dah khasiat tu , kenyang lagi

Leonora Halim said...

hehe... all the best to you Ann... i pun tgh tolong bdk opis... ala2 WP tangkap muat utk dia... ahahhaha... kesian tgk member carik dewan kawin pun terkontang kanting... huhu

.:Cik Puan Ann:. said...

ryna:hehe :) ryna take care jugak. :)

neyna: ehehe. take care dear.

nieza: u too dear :)

balkidz: TERBAIKK la sgt.hahaha. u pon take care tau :)

hazirah: ahahaha. ya cita2 itu WAJIB. angan2 pon!sila berangan daripada sekarang.nanti dah dapat angan2 best,nak kawen,let me know k.hehe :) thanks dear :)

nora:ahahahaha! *burp 3 kali* ok stop makan eh nora. ;p

leo: hey dear! hah, bagus2.bantu lah dia ok.jgn sekerat jln pulak tau.tlg sampai habis.ehehe. sure u can handle lah leo.i knw u can do it! :)

honey bedazzled said...

owh yes, tak semestinya budget perlu besar kan.. janji sabar dan bersungguh-sungguh and syok sendiri itu penting ho yeah

Naddylicious said...

Hye Ann!
Yup..im totally agree with u..jgn di layan org2 cmni. Mmg ade org2 yg suka CAKAP BESAR, KONDEM tak tentu pasal tp...last2, habuk pun tarak..! I know, sbnrnye dorg rasa trcabar sbb u ade byk Greattt ideas yg gilak! hehee...sbb tu dorg takut u cantas rejeki dorg kot?? Nway, if this is ur passion, just go with it.. truskan n im sure u can go far in this field. Go ANN go!!~ hehee..*take care* (alamak! baru prasan entry ni dh lama, hopefully u dun mind i selongkar entry2 lama ni) huhu...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space