01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, March 22, 2013

MUST READ : Say NO to DEMC Shah Alam!

Assalammualaikum & hello readers!

*Attention : Super long ENTRY. Stay calm & KEEP READING ya!*

Hi semua! Sihat? :)
I am deeply sorry about my long hiatus.
Heh ;p
Tetibe datang pulak angin kuskus rasa nak menulis hari ni.
Gara2 status kat FB today. Hehehe
Will start dengan entry pasal DEMC.



Ann rasa dah tiba masa Ann share my own experience with them.
Seriuosly tak boleh tahan dah!!
Imagine benda ni dah lepas, but till now Ann masih ingat clearly ok!
Nampak tak, nampak tak bengang tu tahap mana? ;p

Still remember my entry masa Ann cite nak bersalin kan RR?
Ok. Kite refresh balik.
Unexpected Delivery Part 1 & Part 2
Since entries tu, from 2011 till this year 2013,
ramai orang PM Ann personally kat FB, email tanya mcm2 jenis soalan.
Ada juga yang share macam2 about specialist hospitals yang ada kat area Shah Alam ni.
DEMC, UMRA, KPJ etc.

Why u choose UMRA instead of DEMC eh Ann?
What happened with DEMC actually Ann?
UMRA tu bagus ke?
KPJ tu ok ke if bersalin kat sana?
Etc etc etc.

Di sebab kan Ann sibuk meng abadi kan diri sebagai new mom masa tu *eceh ;p yang benonya kelam kabut nak adapt title sbg omak.hehe plus, soooo many things happened to me masa dlm pantang, Ann tak nak ingat dah ;(* so Ann LUPA untuk share ngan semua what actually happened + Ann ni sumpah pelupa yang amat. Darn, I should at least tulis in draft ke hape ke. Nape la bengong tahap tertinggi Gunung Everest sejak bersalin ni. *___*
So Ann just tulis in details ape yang Ann ingat lah ya. Huhu

Masa pregnant dulu, Ann buat monthly check up kat 2 diff places. 1 govt clinik kat KK Sek 7 and 1 lagi kat DEMC. The first 5/6 mth camtu kat DEMC then stop. Pastu check up kat UMRA till bersalin.

I DO LOVE everything about DEMC.
Oh sorry. Not EVERYTHING, almost everything. Heh!
Siapa tak suka DEMC? Gila tak suka?!
Hospital CANTIK, BESAR compared to DEMC yang lama kat Sek 9 yang susah gila nak park!
Parking besar, spacious gitu. Siap ada BUGGY SERVICE lagi. Kelasss kau jah!
Patient rooms memang cantik.
And I super love their therapeutic garden so called.
All the doctors kat gynae & paed dept sume ok & ada yg recognized us & RR.
BUT
the main problem with DEMC is the customer service & hospitality.
Staff punye service la senang cite.
Sangattttt BAD & RUDE!
Ann tak kata semua. Tapi kebanyakannya.
Antara my own experience with the stafff :

1st situation.
 In 2011, masa I nak tengok patient room konon nak booking utk bersalin.
No one staff kat counter information. And kita tak tau nak pergi kat siapa utk tanya since every staff kat payment dept / any dept kat bawah tu sume nampak bz/ mem busy diri memasing yang mana situation time tu tak nampak pon bz mana. Bila tanya, soh amik pamplet sendiri kat 1 area kat payment dept.
Then, I nak siapa ni any info psl room etc ni? Whatthe#@%$%^%?
End up I tak dapat tengok pon room dia.

2nd situation.
Ramai orang email tanya & ada yang share with me pasal payment dept.
Yes. Memang lambat. Even counter punya la banyak. Very systematic, siap amik nombor bagai but still
lambat. Ada yg share ngan Ann dia tunggu sampai 2hours+++. Oh my. Kesiann. But Ann tak kisah sangat la part ni. Hmm bengang of coz bengang. Sape tak bengang kan tunggu punya lama nak tunggu bayar je kot. Belum lagi amik ubat. Hmm tapi bab ni Ann lebih kurang je la kot.

3rd situation.
One of my SIL bersalin kat DEMC. Anak ke 4. Sebaya RR, tua 2 bulan from him.
Check this Entry
Masa my SIL tgh bleeding tu, nurse sorang pon takde kat area tu so Ann si mak buyong time tu terkedek2 berlari ke kaunter kat depan cari nurse & nurse boleh relax je jalan tak pantas pon gi my SIL room.
Darah dah la super banyak and the worst part berketul2 macam batu bata. Blerghh. Ann 1st time tgk darah ketul2 besar camtu. Scary ok!
So sementara tunggu nurse yg lemah gemalaiii tu nak sampai, my SIL dah pitam pucat lesi kat tepi toilet, my 2 other SIL cepat2 tak tunggu nurse terus pegang and angkat badan my SIL tu naik atas katil. Sampai terangkat body memasing mengangkat my SIL tu. Huhu Sorang lagi SIL tahan punggung dia supaya darah tak keluar lagi.
Ann? Mak buyong nak pitam tgk darah uols, so terus keluar and calm down. Huu
Pastu nurse lambat bertindak utk lap darah & bg arahan secara berkhemah mintak sume yg ada kat bilik tu keluar kejap, duduk kat tempat menunggu yg banyak kat luar ke ape ke. T___________T
Masa tu Ann rasa dah berbelah bahagi nak bersalin kat DEMC.

4rd situation.
Latest. 11/3/13 Ann emergercy bawak RR ke DEMC when nursery kata RR ni mcm kena HFMD (Hand Foot Mouth Disease) or penyakit kaki tangan dan mulut.
Sumpah Ann & Ash terkedu & don't know what to think & do. Sebab tak pernah tau / ambil tahu / expect RR kena penyakit ni.
Will blog secara detail about HFMD on next entry ya :)

So from nursery tu dah dekat ke DEMC plus emergency kan. If not kitorang plan nak ke UMRA.
Sampai DEMC, Ann terus ke paediatrics dept.
Masa nak register, Ann tanya siapa paed yg bertugas. Kalau boleh Ann nak Dr Ahmad. Ann suka sangat dia. Plus, dia pon recognized RR & his health history. Even berapa kali je datang dlm setahun. But dia takde & I don't mind paed mana2 pon Ann ok je, cuma kalau boleh nak doc yg tak ramai patient & mana yg Ann boleh masuk cepat sebab RR's condition time tu. Dia dah nampak RR terbaring kat tangan Ash.
To the nurse, eh kau patut tanye lah kenapa & ask what u can help us!!
Kita bukan saja2 nak potong queue orang, budak tu dah suspect HFMD, I did told you & I takut terjangkit kat mana2 lil sick patient kat situ & at least try talk to us elok2 & help us on WHATEVER u can do!
At least datang kat kita, tengok condition RR, and masuk bilik doc, refer kat doc ke hape ke.
Ni tengok RR pon tak, I cakap pon tak pandang muka I, siap suruh Ash gi timbang my baby sendiri & datang balik jumpa dia yg duduk kat kaunter, bagi tau berapa kg berat anak I.
For God sake!! Eh kalau kita pergi govt yang TAK PERLU BAYAR 1 SEN tu pon, orang kata nurse govt mulut laser sekali pon, dorang berdiri tunggu & check sebelah kita tengok bila setiap kali timbang berat & tinggi anak OK!! Tu nasib kat dept yang amik darah, staff nya yang buat kan & semua nya baik & know how to handle baby esp bila nak cucuk jarum & try to calm down kan patient.
Seriuosly Ann tak tau apa motif & kenapa mesti RAMAI nurse kat paed dept tu tapi tak buat kerja busy mana pon. Susah sangat ke layan customer POLITELY??
Nak senyum & ramah to customer kerja nya susah kot.
Tapi kalau time waktu kerja borak2, gossip2, tengok video on their handphone ok je, senang sangat kerja tu. Apa pulak susah, ye dakk?!
Serious Ann BENGANG ok! Mau bengang 3 tahun tak habis kot. *_____*
Ok fine. Pastu tunggu 2 jam camtu baru dapat jumpa doc & RR kena quarantine at home for 3 days.

*************
Few days later *ceh, dah mcm novel kauu* kitorang datang balik DEMC sebab RR dah sihat completely &datang because of nak letter from doc mengata kan anak Ann dah sihat & nak bagi to the nursery & other parents supaya the semua to take note, action & precaution in future.

Nak register kat paed, nurse kata they don't accept walk in patient. Time tu untuk appointment punya je. I said, I tak kisah mana2 doctor, just nak letter je. Pukul berapa doc ada coz hari tu Friday. Then she said 2.30pm. Time tu around 11-12pm not sure kol berapa.
Ok lah. Then Ann cakap ngan Ash, kita gi UMRA je lah. Since both of us busy gila hari tu. Ann 1st day kerja since dah berapa hari cuti jaga RR kat rumah. Nasib minggu tu takde wedding job.
Turun je bawah, what a coincidence, terjumpa our friend, Safuan yang kerja kat DEMC. Not sure his position, maybe front line officer kot. Dia tanya kitorang buat apa kat situ & I cite la bla bla.
He helped me call kan paed dept check doc koshi's schedule. Dia banyak kali kata dr koshi is the best kat paed. He is very nice guy bla bla & nak kitorang gi jumpa dia, since just nak dpt kan letter je.
While dia on the phone ngan paed dept tu explain itu ini, I said *time ni dah pasrah pon* takpe, takyah la, i nak proceed ke UMRA je la. It's ok. I ok je. Nak letter je pon.
Tetibe dia letak phone kata ok. Settle. Soh kitorang naik balik gi paed dept.
So kitorang pergi balik naik atas.

GUESS WHAT?!
Sorang nurse yg on the phone ngan my friend tu kot, dah buat muka kat Ann.
And I was like.....?!! *Eh? I ada buat salah ke ape ni?*
I cakap my friend ask me to go here. What should I do next? Eh boleh ke jumpa doctor? Ann ingat nak tanya la doctor mana kan yang boleh masuk jumpa tu..
Pastu, dengan muka masam cam jeling I, pass kat sorang lagi nurse. Ann rasa ketua dia kot, pakai baju grey tetibe berdiri dengan gaya & suara & tone yang SUPER ANNOYING *how I wish I boleh buat parody gaya dia cakap*
'BERAPA KALI SAYA NAK BAGI TAHU, RASA NYA DAH BANYAK KALI, KAT PUAN, DAH BANYAK KALI SAYA BAGI TAU RASANYA, NAK WALK IN BEFORE 11.30AM..bla bla'
I was like???
WHATTTTHE$#%&^&&)**(_(_^%(*(*_)__+_+^%$#%#
Ann TERKEDU gila ok. Sebab tak sangka RUDE gila dia cakap ngan Ann.
Ann cuma cakap secara spontan : 'Eh? Ada ke? Bila masa u pernah cakap camtu? I tak pernah tau pon' *1 flat tone ok*
Kalau boleh rewind, nak je Ann cakap secara sarcastic 'Eh perlu ke u cakap camtu ngan client? Hari2 ke anak I sakit, nak pergi DEMC sampai nak kena ingat & tau waktu appointment sume kol bape'
Ann pusing belakang, ada few parents kat situ & dengar dia cakap & I was like....
MALU GILA kot! Sumpah malu! Ash pulak kat garden kat luar with RR. Kalau dia ada, HARUS lah dia bahasa kan balik pompuan takde bahasa tu.
Ann cuma cakap kat nurse tu, it's ok, takpe. I tanak check up kat sini. Nasib I dah pakai tudung, I don't want to say anything.
Then Ann BLAH.

Ada 1 parent ni tengok je Ann dari awal sampai Ann keluar. Malu ok! I heard antara suara parent kat situ ckp, ish ,ape nurse tu cakap camtu.
Kalau lah Ann yang dulu, huh memang SILAP BESAR la nurse tu cakap camtu kannn.
Memang Ann sound tepat2 kat muka dia, bagi ayat makan dalam sampai dia rasa nak berhenti kerja.
Bapak kejam tak? HAHA
Keluar2 je, Ann rasa bengang gila & ajak Ash blah. I cakap don't say anything. I tgh try to calm down.
Turun2, I jumpa my friend & saje I kuat kan sikit my voice, coz ada
few patients yg tgh jalan2 & tunggu amik ubat/turn jumpa doc,
I said, It's ok wan. Thanks sebab tlg aku. But sorry to say, this is my LAST TIME aku gi DEMC. Perlu ke dat girl nak ckp camtu kat aku bla bla *Sebakkk. Drama queen jap* then blah. My friend pon speechless tak tau nak cakap apa. I know dia insist nak tolong Ann even Ann dah cakap takpe tadi nya tu.

Ann tau kitorang takde buat any appointment, datang pon sebab nak amik letter je *bukan amik free saje, kitorang BAYAR ok* pergi sebab govt officer yg suruh datang.*will explain in next entry* Kalau tau baik gi govt je. If kena marah for whatever reason sekali pon, it's govt. Standard la. Expected la kan. Nama pon tak perlu BAYAR. Tak perlu lah staff/nurse layan customer macam tu. Ann tak rasa pon seorang nurse macam tu punya perangai coz sepanjang Ann pergi mana2 hospital,except KK mostly nice & polite,soft spoken. Ann rasa dorang ni mostly takde basic nurse background kot.

Oh forgot 1 thing.
Did I tell you, the cost check up masa RR confirm HFMD tu almost RM200?!
Berbaloi ke you all rasa for every single penny I bayar, I di malu kan sebegitu rupa ngan staff DEMC yang dangkal pemikiran nya tu?? *amboih tengah marah2 keluar word hebattt ;p*
Korang rasa worth it tak?

5th situation.
Oh. Even buat appointment sekali pon, Ann rasa tak pernah exact time pon dapat masuk jumpa doctor. Rasanya dulu masa monthly pregnant check up every month kita buat next month nya appointment siap2. Tak pernah Ann rasa dapat masuk tepat2 pukul berapa time kita tu. Tak kisah la for what any reason dia bagi bila kita tanya lama lagi ke or dah waktu kita masuk ke etc, kite tetap kena tunggu jugakkkk nombor kita tu kan?! Nak je I cakap what's the point of appt then?

6th situation.
Masa preggie dulu, tetibe tengah bengang ni boleh pulak ter recall. Ehehe. Setiap kali maternal check up, kan ada kena bagi urine utk urine test kan. If kat govt / UMRA / private clinics selalu dorang akan bagi kat kita &, bila kita da dah isi urine tu, pass kat dorang balik kan, kat DEMC all buat sendiri. Kalau 1st time mom to be dtg, confirm blur blur. What to do next etc. Susah sangat ke setiap kali panggil preggie mom, bagi la bekas tu kat kita. Ni suruh kita pergi sendiri kat toilet, dah ada siap2 katanya, suruh guna yang kat dlm toilet. Pernah, tak ada pon bekas nya. Dah patah balik few times nak tanya lah, kena tunggu yang baru lah pergi balik toilet etc. Kan ke buang masa nama nya tu. Cuba imagine kalau ada yang ibu mengandung yang tak check bekas tu takde, dah nak terkench** sangat, dah jenuhhh. Nak patah balik cari nurse, nak carik & tanya bekas ,nak patah balik toilet. nak tunggu lagi saat2 rasa nak terkench. Ingat senang ke after kench nak kench balik dan2 tu?! Kang takut terlepas pulak number. Penat ok bawak perut ni! HAHAHA.

If pergi sendiri, takde sape teman setiap kali check up, mana tau anything happened sebab lama sangat kat dlm toilet, pernah ada nurse kat situ try cari kita dlm toilet? or try cari/do something la bila sampai turn kita, kita tak datang2? TAK PERNAH OK. Ann pernah rasa semput kat dlm toilet,nak pitam, lama Ann duduk kat kat dlm toilet. Ye lah perut Ann kan besar. Hihi Sampai terlepas number Ann & kena tunggu lagi balikk :( But when I went to UMRA, they did! Ada sekali tu, Ann sakit perut so lama 'invest' dalam toilet. Plus, perut time tu da nak 9mth so susah ok nak 'buat investment'. Kena lots of sabar in toilet. *sambil usap perut* HAHAHA. I heard my name kena panggil. Tak kan nak jerit kot nak sahut?! Ahaha. So diam je la. Tau2 ada nurse panggil carik Ann tanya ok ke tak puan bla bla. Siap tunggu I keluar kat pintu toilet. Baik kan nurse UMRA? :)

7th situation.
Dan lagi.
Oh.
Every time I pergi DEMC, dari dulu till 15/3/13 *sah2 I akan ingat sampai bila2 my LAST visit* Ash tak pernah park kat parking berbayar dia tu. So don't ask me how much per hour, Ann tak pernah amik tau.
Kalau Ann datang alone visit baby/ org sakit Ann selalu park FREE kat depan2 DEMC tu. Very cheapskate. Heh. ;p
Kalau Ann datang with Ash, memang dia akan park kat VALET PARKING.
How much? RM10 per entry.
      Oh forgot.
Again, kita BAYAR ok. Worth it ke?
NOT AT ALL!
Apa kita dapat park situ?
NONE!
Poor service lagi!
Tak pernah pon ada staff yang datang kat kita check time, bagi card ke apa ke like kat mana2 tempat yang ada valet parking service.
Pernah sekali, dah bagi high beam, angkat tangan senyum tunjuk nak masuk parking, takde orang nak angkat benda alah sign board valet parking ke hape nama tu.
Dah satu kerja Ann turun kereta angkat benda alah tu letak tepi. Baik Ann je jadi pak guard kat situ.
Kita yang datang kat dia, bagi tau park kat valet parking tu. Pernah sekali, kat counter sambil smoke, bagi card/resit ntah. Tak senyum tak apa. Work ethic teruk la. On 15/3/13 tu I saje cakap kat Ash, try jangan bayar or bagi tau kita park kat valet tu. Tengok dia check tak. Selama ni kita tak pernah test, kita bayar je. Cuba la kali ni, I nak tengok.
Expected!
Dah habis drama bagai tu, keluar2 tengok staff valet kat situ tengah borak2, tak de pon check keta mintak payment ke apa. Apa lagi, kebetulan tengah bengang kan, so I said to Ash, perlu ke kita bayar dengan apa yang kita dapat? Then, he agreed. Start engine, blah!

8th situation.
DEMC takde pon on call gynae/paed waktu malam yang kite boleh direct jumpa if emergency.
Pernah sekali masa Ann pregnant, waktu tu tengah malam/pagi, Ann sakit gila perut, perut Ann mengeras, tegang, sakit ulu hati & muntah2. Ash cuak. Terus shoot bawak Ann ke DEMC.
See? See? Nampak tak macam mana KESUKAAN kitorang terhadap DEMC ni tahap macam mana?
Even macam2 hal, tetap nak pergi jugak situ. WHY laaaaa... *lempang sedas kat muka sendiri*
Pergi ER. Pastu takde gynae & dorang suruh kitorang datang next morning! Whatthe$^*&^ If anything happened to me, tunggu sampai esok, sape nak jawab?! Ash terus shoot ke UMRA.
Alhamdullilah ada gynae on call. Tak silap Dr Ummul. Terus check, scan sume. Terus tu yang Ann tukar check up kat sana till bersalin.

Cukup lah 8. Tak improved pon work ethic dorang from 2011 - 2013.
Oh ya. Ann tak kata suruh semua orang boikot DEMC. Mungkin ada antara you all yang punya good experienced with them. Mungkin my experience with them kebetulan bad semua nya.
Tapi tu lah.

SAD. Super SAD. I suka sangat the hospital but staff's hospitality teruk.
Yes. Ann & Ash memang utama kan bab hospitality, PR, customer service dlm apae2 benda. Masa pilih vendor utk our wedding preparation dulu pon. Masa nak beli rumah pon. Senang cite dalam ape je lah.
Money is second thing. PR 1st.
To me, barang tu cantik cemana pon, best cemana pon, nak beli sangat cemana pon, if SA tu tak convincing, attitude yang super annoying, etc Ann tak kan beli from him/her.
Bagi la murah cemana pon.
Senang cerita, kalau lah hospital JOYAH tahap deretan kedai shoplot, yang facilities tak banyak mana, tapi attitude staff/nurse very polite & good service, Ann tak akan fikir dua kali untuk bersalin kat situ compared tu hospital GAYAH yang lagi gah segah nama gayah dia tu, ngan environment & facilities kebabom wallah voila sume cukup tapi attitude staff/nurse macam orang tak habis sekolah, tak punya pendidikan, tak punya adab sopan santun bila deal ngan customer/patient.
NOKTAH.

To the DEMC,
Pls improved your Mission & Vision So called
Once dah improved, sure kami datang & mana tahu 1 day nanti 2nd baby bersalin kat sana.
Tu pon kalau improved laa kan.
Good bye DEMC & Thanks for your 'EXCELLENT' service.
K bai.

Thanks for reading all! Love,xoxo.
Next entry : HFMD & UMRA 

45 comments:

Nor Mohammad said...

Wahhh tumpang terbakar baca entry super long Ann ni. Hahaha....tak lama la demc ni

Wani said...

i can feel you.tp x sngke smpai 8.haha.kalo org lain smpai 3 tu kire max.lol xp

naddynad said...

Hi Ann...

Nad ni, rmbr me? hehe
ohmai kesian nya u babe...mcm2 hal yg menyakitkan hati!

Ann tulis je surat complain..tunggu apa DEMC balas..

Nad xpernah la pula dpt treatment yg mcm ni dari DEMC, so far puas hati even masa Khadra warded 4 mlm tu pun kitorg xde any issue dgn DEMC

tapi dgn KPJ SA, mmg ada nurse yg pernah sound dgn Nad, hihi...apa igt nk kerek2 kite masuk minta free ke? hekele...

.:Cik Puan Ann:. said...

kak nor : wah! tak sangka akak reply kat blog ann. hehe Ahaha, ala kita picisan je kak. takde nya demc tu nak take action. sadis.

.:Cik Puan Ann:. said...

wani : HAHAHAHA. Ha kan kan kann? nampak tak nampak tak bape banyak max di situ? LOL hehe

.:Cik Puan Ann:. said...

naddynad : HARUS lah ingat! Ann selalu je stalk KHADRA si comel bambam tu kat FB. Geram sgt. Pandai! hehe

Tu la. SADDDD la dorang buat Ann camni. Sentap mak tau! Memang Ann berharap SEMUA pekerja DEMC, sampai ke owner, ahli lembaga pengarah, hatta abg guard valet parking tu TOLONG la baca entry sakit hati ni and TAKE ACTION!

*tetibe*
Nak je Ann cakap kat pompuan tu LISTEN LISTEN LISTEN. U ni memang biadab!

Ahahaha.

Kalau Ann tulis surat, instead of buat penat je karang guna bahasa omputeh standard oxford, tak pedulik pon kan, Ann cuma tulis kat letterhead LISTEN LISTEN LISTEN pastu
bagi link entry ni je, ok tak Nad? Baru betul luahan dari hati ke hati. ye dak?
HAHAHA

Mrs.Farhana said...

halamak..sakit hati baca story Ann ni..ofcoz klu kena kt sape2 pun mesti hangin!kita byr kot, bkn nk masuk situ free.

saba erk mummy RR..:)

Rilla said...

Memang takde jodoh kot you dengan DEMC, or maybe I yang nasib baik every time pergi DEMC dapat servis baik.

ctfza said...

wah giler teruk.. plus vallet parking pun rm10? pantai hosp ipoh yg tak glemer mcm demc tu pun vallet parking complimentary tau..huuu

.:Cik Puan Ann:. said...

mrs farhana : tau tak pee. lagi la keje sendiri, bayo cash, tak boleh claim cam ann ni. rasa cam tak berbaloi sangat. huhuhu thanks dear :)

.:Cik Puan Ann:. said...

rilla : tu la. maybe kot. sadis la. nape la jodoh ann takde di situ.. why why why?! huhu

.:Cik Puan Ann:. said...

ctfza : ha tau takpe. tak worth it pon yang. sume nak duitttt. eh pantai hosp lagi glemer kot dr demc?! pantai lagi banyak branch kat every state, demc? shah alam je kot... huhu

storm rider said...

slm..i pon anti demc coz my bff died masa melahirkn ank.scary.

.:Cik Puan Ann:. said...

storm rider : SERIOUS?!innalillah. pasal apa yang? i tak pernah pulak dengar / tau ada kes sampai passed away. kesian anak dia, ann bayang kan camne dia nak menyusu sume. takpe lah, arwah akan tunggu baby nya di jannah. sobs ;(

cikpia said...

bagi je surat tak puas ati..... maki lima belas ratus das..... *geram*

~aina~ said...

hi ann.. i skrg tgh pregnant and check up kat demc jugak.. alhamdulillah so far ok.. gi demc pun atas 2 of my good friends' recommendation yg also check up n beranak kat sana..

pastu kan, my experience kat umra yg tak berapa best plak.. sbb tu tak pegi umra dah..

mmg takde rezeki u kat demc, and takde rezeki i kat umra kut.. hihi.. and i do second all the comments yg mintak u write in yr complaint.. good luck ann! :)

.:Cik Puan Ann:. said...

cikpia : ahahaha. amboih kemain beratus das mcm nak tembak pengganas sulu dah.. hihi malas ann nak panjang2 kan hal ni. pergi je lah ke spital lain. habis cite huhu

.:Cik Puan Ann:. said...

aina : tu lah. mungkin kot takde rezeki i. yesterday pon ada org email ann. pon ada bad experience ngan demc. mungkin kami antara yang takde 'jodoh' kot ngan demc. SADDDD :( oh ye ke pia? oh sayangnya. All doctors kat UMRA Ann suka. very friendly. Paling suka haruslah Dr Niraj yg hensem itu. Hihi

anyway, tang compalint, ramai org soh buat surat komplen taPI TU LAH. I tak expect they will reply my letter pon. rasa cam nak build 1 hospital kasi tapau tahap ke'best'an demc tu. Beat PCMC la kot. ahahaha. pastu Ann offer ALL specialist doctors & staff nurses yang bagus kat Shah Alam, keje kat spital Ann. WOW! *Ini semua poyo ;p*

Nikki Jamaludin said...

Almost every month i akan ke DEMC for my baby immunisation and yes agreed with you pasal Dr. Ahmad. Mase first month check up, i pon heran 'y eh ko nak suruh parent yg timbang anak?' tp i tgk parents lain buat je tanpa soal so i guess i je yg over sensitive kot.

So far for me staffs kat DEMC ok la tak la bagus sgt or teruk sgt cume my experience mase bersalin, nurse terlupe nak dtg bilik bersih kan i sampai my mom sound nurses kat counter. I kuar dr OT dlm tgh hari camtu, nurses dtg bersih kan i around 6 pm tu pon lepas my mom yg suruh...

My SIL's friend lg scary, nurses terlupa nak bukak tampon sampai member tu dah blk rumah ok. Mase nurse visit ke rumah br perasan tampon tak bukak...oh my ;(

Catzer Catz said...

Tahun lps masa pregnant nak gak checkup kat DEMC,then sorang member doktor kat gomen dia ckp DEMC ada kes skit dan byk gak yang pergi kk gomen kes tak puas hati dengan DEMC..so i decide checkup kat SALAM, sbb dekat dengan umah. SALAM oklah hospitality dia even staff tak ramai. Tp friendly jerk kalau ada duit lebih mau nak seminggu dok situ.hahahah..tp umah dekat tak boleh ngada2..balik umah

Anonymous said...

Kesiannya u.....i.regular customer kat demc dr hospitl kecik lagi... Tp i admit certain admin staff mmg lembab..tp sebb ingatkan doc n pakar yg bagus..n nurse2 yg baik(yg i pernah jumpa stakat ini la) i pegi. Dh brapa kali staff admint yg kena jerit ngn i kat situ...especially yg taktahu nk clasify kes emergency ...ada ka anak i demam menggigil pukul 3 pagi suruh i register nama lagi..what they hell..kena sembur ngn i la...i dun bother. They all slh they all trima akibat. yg
baik2 pun ada..tp sebb yg segelintir tk reti nk blajar public relation ni merosakkan reputasi..but anyway i still okay with the hospital so far...

Kesiannya u...kalau i mmg fobia..and maybe terus write in komplen kat board directors terus..

Anonymous said...

Thata whay many off malaysia insurans company nor establised DEMC sbgi panel...

aburamE_shin0 said...

Saya pun Pegi DEMC for gynae tapi belum dapat experience seburuk kak Ann. Tapi I stopped seeing them sebab Company GL tak accepted kat DEMC. So I moved to UMRA. Thank God UMRA punya service sampai malam, tak susah untuk working wife datang buat appointment. I decided nk continue pegi UMRA

Mohamad Suhaimy said...

Salam.....i nk kongsi pengalaman i pegi hospital dkt shah alam ni...but bukan DEMC or umra...tapi kpj shah alam...that day i demam n badan i tumbuh ruam merah.mula2 i nk pg klinik biasa saja tp bila tgk ruam semakin banyak,i terus ke kpj shah alam.i smpi pkl 9.15 pagi.bila i register aje and i tanya doktor sampai bila,diaorg pun jawap pkl 9.30 doktor smpi.then ok la i tunggu...kepala dh start beratand badan pon terasa panas.after 1 hour baru i bole jmp doktor.(itu doktor nama dr Shanker.then i bgtau dia sakit i.lps dia check lebih kurang then bgtau yg i kene check darah.ok fine.lps buat check darah...i have to wait another 1 hour lg untuk follow up.what the hell is that?i yg sedang sakit kepala,badan menggigil dh tak bole tahan.so 11.45 baru i jmp dr balik.u know,after consutation,i get very expensive bill....shitt this kpj.presception fee for only 4 normal medicine for fever is about RM 273.what the fuck is that?total i kene bayar RM 400 plus....fyi,i tgk kpj shah alam punya service dh sama mcm GH punya service.

To all friends yang mahu ke kpj kalau demam,i cadangkan better u all fikir banyak kali.nnt sakit hati u dapat,harga ubat yang tak masuk akal pun u kene bayar.

freewilly said...

I pun ada bad delivery kt DEMC.masa check up i suka sgt2...tp time deliver baby i mg separuh nk mati..i belum due date tp doc dh suggest induce.so 2 hari i menahan sakit contraction yg gila sakit.tim nk deliver xhabis2 asyik bg hint nk cezer.boleh bayangkan x..contraction i dh kerap , dia pecahkan air ketumban, then terus bagi ubat buang air besar..xke gila time tu???berlari ke toilet sakit perut dengan air ketumban dh byk keluar..perut dh jatuh kebawah..u all bayangkan mcm mana i kt toilet..mg separuh matila...
bukaan dh 9cm.tp doc tu xpandai nk vakum.smpai i yg kene kirakan utk dia..mg xselari la time i push n time dia vakum.dh la kene gunting semua..last2 cezer. n u all tau 40 hari cezer i bernanah banyak smpai bergayung2...hampir nk kene bukak balik jahitan tu...i habis beratus2 untuk cuci setiap masa..my cezer kne infection bukan sbb i xreti jaga..tp time i keluar hosp i perasan tmpat cezer i dh bengkak sikit...bila 2 minggu terus bengkak besar n pecah...sakit xterkata...last2 i mintak DEMCbayar balik semua kos sepanjang i kne infection....

Anonymous said...

Byak complain.esok mati complain kt malaikat.setiap kjadian ad hikmah.

el fareez said...

I lost my baby when my wife delivered our 4th child in DEMC....To all parents out there, please be more critical in your decisions making. Buat lah research di Internet psl kesan2 induce dan lain2. Inshaallah bila mada dah sesuai,kami akan kongsi pengalaman ngeri ini bersama2....

el fareez said...

Ketentuan Allah swt pasti diterima oleh hambanya. Yg penting,kita berkongsi maklumat untuk pengetahuan. Pengetahuan dituntut dlm agama. Disebabkan oleh kurang pengetahuan manusia lalai.

Anonymous said...

Rezeki masing2..i pg DEMC yg lama masa tu bersalin ank no 2..mmg tip top layanan..n kali kedua masuk DEMC hospital baru..masa tu gugur..pon layanan ok..nurse sntiasa lyan dgn baik n muka byk sinyum..now preggy kali ke4..igt nk bersalin d situ..tp kos la plak kan..huhu..

Anonymous said...

ermm....DEMC ni kira hosp yg kitaorg sefamiliy selalu pergi so far al hamdulillah xde experience bad service sume ok and dah bertahun dh mcm regular patient plak dr demc lama smpai yg sekarang ni...

i delivered my 2nd baby kat demc in 2011....alhamdulillah ok...memalam buta i dtg sbb dh leaking terus naik tingkat dua nurse attend esok pagi i bersalin....

ye la org kata rezeki memasing la kan...cuma i berharap klu boleh xmola bad experience kat situ

Anonymous said...

Oh my goodness.. hari tu I rasa nak jumpa specialist gynea, first time, x sure nak buat apa. So i email (guna portal dia la),.. they called me. Masalahnya, i mentioned in the email, i havent got my period for 3 months, i got negative for pregnancy result, so i would like to see the specialist. They called me and said,"Puan, kalau dah period baru set appointment balik." Silap I kut ye? No comment la. But they just "threw away" potential client.

Anonymous said...

Betullah kan baik g je government. . Event x diberi layanan pun xrasa skt hati melampau. I pun terkena dgn KPJ Shah Alam tu. . I xpandai cerita panjang lebar. Tp mmg sdh. Anak i baru lahir pakai baju selimut yg layak buat kain lap. 7 days warded almost 14K tp service hampeh. . Pengajaran kat diri sendri xsemestinya byr tu bagus sgt.. So sad..

ina said...

Setakat ni i pegi check-up 1st pregnant and my baby check-up (2013) and pregnant for 2nd baby (2014)...delivered and anak admitted kat DEMC semua nurse and Dr dia baik2 belaka and layanan pun sopan santun...I compaint bubur I takde garam pun siap hantar extra food sebagai ganti.call nurse pun laju jek dtg..
Kat KPJ Shah Alam wad kanak2 pun sama...baik2 semua layanan derang...cuma KPJ slow sikit...berjanggut tunggu nak jumpa Dr Paed...huhuhuhu..

Anonymous said...

Dulu selalu kr demc..mcm2 pengalaman..so far ada yg ok ada yg x ok..saya rumuskan staff kt kaunter kecemasan and admin tidak menepati piawaian sbg staff kpd hsptl yg gah..yg cajnya terrrrlalu mahal...pendek kata diorg ni rude..(bukan smua tapi majoriti)...staff kat ward ok....hmm..

Anonymous said...

mmm..i bersalin anak pertama 2008 dan kedua 2011 tak ada masalah di DEMC, layanan semua bagus dari nurse dan doktor, tip top. anak2 pun semua checkup bulanan di situ..berbanding dengan KPJ, anak i pernah masuk ke KPJ shah alam sebab demam, layanan tidak bagus, lambat dan tidak mesra. saya lagi suka DEMC. lebih cekap dan mesra. mungkin nasib dan rezeki masing2. bersimpatilah dengan saudari ann

koko said...

ko xsuke xpela..tp ramai yg suka..i satu family gi sana..semua okay je termasuk staff dia and doktor..so xkisahla..i ok je dgn DEMC and always be my no 1 choice

Anonymous said...

I think DEMC dah improved a lot. However, bg customer had such experience memang memeritkan lar. I do have such experience from other hospital, my advise take action, pls fill up the form..and share your experience dgn jabatan berkenaan. Yr 1st action will help a lot for others. ~Sharing is Caring

Anonymous said...

pakar telinga di DEMC bagus...sgt puas hati

Anonymous said...

Salam,

KPJ Shah Alam is useless! Staff and nurses buat kerja cuai and lalai. A few years back my friend did a full medical check up there, which means including X-Ray and all. Jadi sebelum tu dia rasa macam tak sedap badan (early pregnancy symptoms) .Buat pregnancy test sendiri dekat rumah and the result was positive.2 kali rasanya dia buat test. Both of them positive.

Tapi disebabkan nak confirmation dari hospital, dia buat pregnancy test dekat hospital and the result was negative! Jadi kawan I ni ingat maybe test dekat rumah tu ada fault or something. So, she did the X-Ray...tak sampai 24 jam, terus sakit and kena admit the next day. Bila dorang check sekali lagi memang sah dia mengandung.

Lepas tu tak pasal-pasal kena gugurkan kandungan and buat D&C.

KPJ is already blacklisted by me.

Anonymous said...

Byk kali juga saya ke demc. Setakat ini, alhamdulillah ok. Nurses ok, docs ok. Semua rajin senyum. Cuma tunggu payment je lambat sikit dan pernah sekali call fisio dept tapi saya rasa mcm tak mesra alam. Ckp mcm kita buat salah padahal saya call nak inform yg saya akan sampai lambat sikit utk fisio sbb habis meeting lambat. Tapi nurse yg jwb call tu mcm bengang je. Lambat 15 minit je kot. Nak saya bwk kereta merempit lps tu accident ke?? Itu pun dah cukup laju saya drive. Ok tu je nak habaq heheh.

presa1200 said...

Alamak ingat nk gi berkhatan kat demc tp lpas baca entry u i x jd nk gi dah. Teruk btol punye cust service. Tp u dah byk bersabar alhamdulillah tuhan nk uji tu. Keep calm ok. All the best

AZNIAL RAHMAT said...

PERMANENT DOCTOR NEEDED - URGENT !!!

We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
Lady doctor
MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
Possess valid Annual Practicing Certificate
Registered with Malaysia Medical Council
Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
Attended an Obstetric Life Saving Skill
Attended A Neonatal Resuscitation Program
Working hours negotiable with minimum on-call
Very attractive salary RM7,000 (starting)
Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

Clinic information:-

PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
NO. 12 JALAN SL 1/13
BANDAR SUNGAI LONG
43000 KAJANG
SELANGOR
TEL / FAX: 03-90114833

Anonymous said...

So far experience kt demc ok starting year 2010-till now..dr sakit biase2 demam etc,gastric,endoscopic,cyst, checkup mse pregnant,bersalin,immunisation,ank kna kawasaki..sume ok xde mslh..specialist demc sume bagus2 dr.jega(gastric),dr.zamri(cyst&gynae)& dr.koshy(paed)..paling diingati dr.koshy,mmg the best paed ever..coz of him,ank sy yg kna pnyakikawasaki dpt sembuh spenuhnye dlm sbln sbb die cpt amik tindakan..cume kt demc xde paka
r echo jantung.need to refer kt kpj shah alam mase that time.coz kawasaki mmg efek kt jantung baby..experience yg agak truk di kpj shah alam..tp demi ank,hadap jela...pepon demc mmg tbaik...

Aliya said...

So far demc ok. 3 anak all refer to demc

wan mohamad danial Ismail said...
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space