01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, November 11, 2011

EXCLUSIVE : UNexpected Delivery

Assalammualaikum & hi all :)

As promised, Ann nak share cerita psl pengalaaman bersalinkan RR.
Awal2 Ann nak bgtau it's gonna be loooong story.
Kalau rasa menyampah nak baca, cepat2 tekan X. Wa takde hal. 
Pergh! Kalo ingat2 balik, macam2 benda berlaku. Macam2 pengalaman Ann dapat.
Penuh dengan kejutan, penuh dengan keinsafan.

Still remember this ENTRY?
Ramai orang time tu TERTANYA2, ape benda yg dah berlaku kat si Ann ni? 
Ann seriously DOWN gila time tu.  
Actually, time tu kandungan dah 7mth. Doc said, maybe Ann bersalin awal sebab baby bump da kat bawah. 
Mau tak terkejut Ann? 7mth dah kena bersalin. Doc said, sebab Ann aktif sgt. Memang dari awal pregnant, Ann sgt bz. Wedding job byk and main biz plak memerlukan Ann naik turun flight gi 'obersi'. So, doc said if tanak bsalin awal, Ann kena lupa kan kejap kerja and kena bedrest all day long for few days. And doa byk2 baby naik atas balik.If dlm few days, baby makin turun, then kena terus masuk ward. Because of premature case, doc said dorang akan buat surat soh Ann refer to GH. FYI utk premature case, GH paling bagus utk kite refer is GH Klang. 

ALHAMDULILLAH.
Berkat doa x putus2, sokongan dr keluarga & dengar kata doctor suruh berehat byk2, baby stabil balik.
Phewwww. LEGA :)))
So after tu, Ash menggunakan kuasa VETO as a husband, suruh Ann duduk rumah je for the sake of baby.
So Ann pon amik job baru as a fulltime housewife yg berjaya. Eceh ;p
Hari2 dok kira bila due. Mind you, suppose EDD Ann = 13 October 2011


19 September 2011, Monday
Hari tu kebetulan Ann sorang2 kat rumah. 
Dari pagi Ann dah start rasa sakit pinggang. Macam period pain. Tghari siap teman Ash lunch gi his fav restaurant. Ptg Ann dah rasa makin sakit seluruh pinggang, rasa mcm nak tercabut pinggang. Rasa macam nak beri beri, asyik keluar masuk toilet tapi takde hasil.
Ann called Ash suruh dia balik awal, if after Maghrib still sakit then Ann nak gi hospital check. After maghrib Ann still rasa sakit. Ash ajak gi hospital but Ann ckp 'Eh, ok ni. Jap gi ok la tu. Takde ape la ni. Lambat lg kan due' Ni ayat nak sedapkan diri sendiri & takut nak spital yg benonye ye puan2. HAHA
Oh btw, finally we decided to choose UMRA instead of DEMC.
Reason nya later la cite. Sampai2 UMRA, I terus gi kaunter ckp nak jumpa my gynae sebab Ann sakit sgt pinggang ni. Kebetulan, receptionist tu recognize us, then tetibe cam a bit kelam kabut kat kaunter tu sebab dia gi amik wheelchair etc etc. Ann pulak yg relax and blur2 eh apahal orang2 ni? Da nak bsalin ke?Dem.Malu kot org2 sume tgk.Haha 

Doc check baby dah kat bwh sgt. Ann dah rasa sakit tapi jalan tak bukak lagi. 2 kali kena seluk ok! Dem! Doc said Ann kena get ready. Ann confirm bersalin awal. Ann kena buat CTG Scan, seems l ike heartbeat baby x stabil. Ann kena masuk ward mlm tu jugak sebab doc nak inject Dexa utk matangkan paru2 baby sebab Ann baru 36 week in term. 2 kali Ann kena inject Dexa,kiri and kanan punggung. Tuhan je la yg tau, sakit gila hokeh. The whole night tu Ann sakit pinggang and punggung. Every 2hours nurse dtg buat CTG Scan check heartbeat baby. Sepanjang mlm tu Ann sedih. Mcm2 Ann fikir kalau baby ni lahir premature camne, dia ok ke tak etc etc. Family sume keep calling non stop sume nak dtg but I said to Ash, Ann x nak jumpe sesape. I just need him and 'baby'. Ann doa byk2 mlm tu.

20 September 2011, Tuesday
Pagi tu Ann dah tak rasa sakit. Ann cakap Ann nak balik rumah nak tunggu for real contraction then baru dtg balik hospital. So doc said tghari if takde pape after last check, boleh balik rumah. HAPPY ;)
Dah siap packing sume, check yg last, masa doc nak seluk, I saw my panties cam a bit basah.
Sekali doc said, *Sambil seluk ok!* ok, u tak boleh balik.
Dah bukak about 2cm. Ann TERKEJUT.
And guess what? Kepala baby turun ke bawah! TERKEJUT lagi ;p
Doc said Ann confirm kena czer. Dah breech pulak. Heartbeat baby a bit x stabil. Case Ann di kira cam c section emergency in labor.
Doc kata Ann kena operate asap sebab takut risk kat baby. Either haritu or plg lambat esok pagi.
Ann & Ash sgt terkejut. Tak boleh fikir apa2 time tu. Ann fikir baby je.
Family Ann dah gerak from JB nak tgk Ann.
Family Ash sume risau, keep calling & nak dtg.
Everybody cam terkejut bila dpt tau Ann kena czer. And MOST of them x bg Ann czer.
DRAMA ok sekejap time tu.
Doctors yg amik kes c sect sume turun ke bilik Ann. Owner UMRA - Dr Rafi & Dr Niraj dtg jumpe kitorg.

ALAMAK!
RR dah bangun nak nenen. Hish x bg can mummy nak gosip.
TBC next monday.
Stay tune!
Ok bai.   

15 comments:

K.I.N.A said...

nervous ok baca..seluk2 tu macam scarynye..huuuuuuuuuu..

Syazana said...

Anyway..tahniah Ann.kena seluk tu..hehehe bunyi macam seram.

sarahhernyzar said...

ann saja tau.. buat spoil mood tetiba abes di saat genting. dedebar lak sara rasa. hahaha. nk tgu next entry... cpt mommy RR!!! :p

NHazirah said...

suspense ok! can't wait for monday! promise eah nk update! *mcm tunggu series desperate housewives season 8 la pulok* hehe

farhanna said...

suspen je pn Ann ni.. nntsambung lg

LisaLisut said...

alamak ai..terbantut pulak citer ni.nervous gila nk tau cite smpai abis ni.fuh..

Leonora Halim said...

huhuhu.... sudah betul nak change pemikiran org yg takmo kasi c-sect nih.. huhuhu...

Epa Zarifa said...

yes, please sambung. ok tak bersalin sane? efa once nak bersalin nnt, salin umra la. dekat skit ;)

Sue Zaman said...

ALAMAK... kena cont plak... cepat2 nak tau citer seterusnya... :)

roeza said...

okeh berdebar2 baca...huhu

Anonymous said...

hy ann..i ni silent reader u..last year i bersalin kat umra juga..dr ummul n dr niraj yang handle..emergency c-sect..dorg bukan saje2 nak suh c-sect ni..ada sebab..kalau boleh mmg dorg nak semua patient normal labour..anyway congrats eh..n umra is the best private hospital for me..still continue cucuk baby kat sana till now..

-azi-

nia said...

bace dengan khusyuk suddenly. dengar baby nges ^^ :p bace dengan riak muke serius.-.-' ala..kene tunggu pulak :)

serene said...

RR ni nak keluar drama, mummy nak story kat kita pun drama sampai kena suspense tunggu next episode.

AmyMizzunderstood said...

DEXA tu mmg sakit gilerrrrrr...even nurse yg jab amy pun ckp betul punya skt kali ni..hahhahaa..sbb Anya pun pre mature kan..adehhh bertuah kita kan Ann kena jab DEXA..hahaha

Nadya Zahid said...

Ann,

kalau pregnant selalu naik flight will affect the baby ke?
duku mase ann awal2 pregnant dah start naik flight eh?xpe ann..alhamdulillah..evertything dah ok kan?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space