01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, November 4, 2011

TERtukar ..........Anak

Salam Jumaat to all of you :)

Alhamdulillah, Ann dah habis pantang today!!!!
Yabedabedooo! *Joget2 kemain x hengat.HAHA*
Ann ingat abes pantang minggu depan.rupanya today. Cenggini lah kalo dah hari2 dok ngadap baby, x amik tau dah dunia luar. Omak mithali la kata kan ;p
Ok. Sementara anak bujang sorang kite tu tido, kite kena taip laju2 ni. *Berpeluh ;p*
 
Sebut tentang NAMA anak.
Masing2 parents to be mostly, SURE sibuk dah carik anak before anak tu lahir, bukan?!
Google lah, beli buku nama2 lah, dengo nama anak orang tu cambest, terus save dlm hp,kot2 nanti boleh letak utk anak ke kan.dan macam2 lagi lah source..u name it.

Macam Ann, bila scan dpt tau je baby boy,  kemain la ex mak buyong ni carik nama. 
Berbulan2 Ann carik nama yg kita nak.
Time tu Ann siap ada CRITERIA nak pilih nama..eceh! 
*AMARAN! : Ni criteria mummy Ann semata ya. Takde kena mengena ngan org2 lain.Harap maklum*
1. Nama mesti dua patah perkataan. Cth : Aaron Aziz. Takmo lebih,takmo kurang.  
2. MESTI awal nama huruf A. Kekonon nak jadi kan A's family. Sudahnya? Nan ado! haha
3. Mesti ADA makna. Nama glamor kalah artis pon kalo takde makna, x guna. Nama tu kan salah satu doa utk kita. Nama yang baik, harap insyaAllah sifat anak tu akan baik lah beso kelak hendaknya. Hee 
Makna nama pulak MESTI dalam Islam / Arab. Takmo negara2 / agama2 lelain. Teman tak suka *Memek Usop Wilcha pls!* 
Dan makna tu BUKANlah makna rekaan sendiri ya hadek2. Cth : ABU,maknanya A - Amanah B- Bijaksana U- Unggul di mata dunia. 
Apa kejadahnya?! HAHA
4. Nama senang orang nak ingat, x berbelit lidah nak sebut. Ejaan pon senang. Takde lah cikgu kang asik liquid je betul kan nama murid dia pasal asek salah ejaan kat report card. Hehe
Criteria no 1 : Ash agreed. PASS! 
Criteria no 2 : Dah ada few nama. :) Ash soh Ann yg pilih nama, dia x kisah mana2 since Ann dah reject awal2 nama2 karut Dragon Ball character pilihan hati dia tu. HAHA So awal bulan 9, Ann dah confirm pilih nama Ay _ _ _ Rizqin. Rizqin memang sejak pregnant lagi nak nama ni utk anak. PASS!
Criteria no 3 : Bagus maknanya,alhamdulillah. 
Ayxxx : Light of the moon, bijaksana
Rizqin :  Good fortune, rezeki kurnian Allah
PASS!
  Criteria no 4 : Both of us agreed with Rizqin instead of Ryzqyn or Ryzqeen or Reezqyn etc etc. Kalo lah kitorg pilih Ryzqyn, jgn kata cikgu, mau berpino mata mak tulih nama anak sendiri. Haha PASS! 

Nak jadik cerita, masa si tomey RR ni keluar, dah la hari ke 2 baru Ann dpt jumpa dia, 
pegang je dia, Ann rasa sangat terharu + sayu + happy bila peluk dia, without Ann sedar, Ann keep callin' him baby, adik.
Lupa dia dah ada nama. Bila orang2 tanya Ann ckp tungguuu. 'Seprais' katanya. Hari ke 7 dia lahir kang Ann baru gtau sume. 
SEKALI????!
Tetibe, bila Ash pegang je baby, terus terpacul ntah dari celah mana,
'Rayyan...Rayyan..Rayyan anak daddy ni..'
ERK?!
Ayo lah! Mana pulak dtg Rayyan ni? Pulak tu, Ash yg eksaited terus gtau kat org2 yg dtg visit kat hospital nama dia RR.
HABIS ROSAK plan mak nak habaq sekampung hari ke 7 nama dia AR.Gagaga.
Bila Ann tanya Ash awat tetibe panggil nama lain? He said..
'Entah..tetibe je nama Rayyan terpacul. Tak terkeluar pulak nama Ayxxx'. 
'Mungkin nama RR ni memang dah tertulis untuk dia'
'Mungkin nama RR ni nama yang terbaik untuk dia'
Apa2 pon, maknanya tetap baik.
Rayyan : Luxuriant, Salah 1 pintu syurga buat orang yg selalu berpuasa
Walaupon Ann perasan nama tu 'fav' name..dah mcm trend nama tu skrg, saing2 nama Danial, Danish, Mikael etc etc, sokay. I don't mind.
 Kira ok dan kena jugak lah bila gabung ngan nama bapaknya nye. 
Cuba bayangkan nama anak kemain glamer mat saleh..sekali bin? Rayyan Rizqin bin Martopo. Ado?? ;p

Korang mcam mana?
Am sure uols pon ada story menarik di sebalik nama anak / anak buah / anak angkat / sedara mara korang, kan? Fikir2 balik, cambest jugak kalo letak nama2 klasik, vintaj gitew!
Last but not least,
Selamat Hari Raya AidilAdha buat semua :)

Love,
Mummy RR

Next entry : Pengalaman bersalin RR. Ada keajaiban tuhan berlaku! Stay tune!

17 comments:

Anum said...

ermmmmmmm
belum ada pengalaman
mane gambar baby

LisaLisut said...

hahahahaha kelakar gila post ni but informative. so its rayyan rizqin? nice name :):):)

"cikkin" said...

best nama die..rayyan..=)

ann..share amik sape bidan jaga dlm pantang juga nnti ye..tq mummy RR..take care..=)

Qaira said...

salam..
huda, ingt lg x kt kite..qaira??skola rendah sktu2 same2 dl.. now, aku jdik pemint setia bc page ko nih..aku pn x tau arr np.. anyway..congratulations dpt baby..thn dpn turn aku lak..wey, jenoh aku tunggu pny tunggu bl lah ko nk update page ko nih..ghupenyer abih pntang btul ko br update ye..laki aku pn asik tnyer "apsal ayang asik nk bc page die jer.." aku jwb..ntah la ek..hahhahah! aku gelak jer..kemain lg ko spend time tuk si kecik tu..bagus lah..br kate sayang ank kannn...k lah, smoga biby sht,mummy biby pn sht...

e k i n ♥ y u s r i said...

sedap nama

Wani said...

waahhh!!!lamenye x de updet!!finally!!!

MyRule said...

Oo..ann..tahniah dah abis pantang..hehee

I dulu memang tunggu baby lahir baru decide nama. Sebab bila sebut nama dpn baby rasa macam sesuai jek. Baru proceed.. :P

~YUN~ said...

ann!merdekaa!!hehe!

btw,my son pn Rayyan,Rayyan Afif!blh geng la nti..=)

Fathiyah said...

congrate ann & ash
cantik nama baby :)

AyureQ said...

babe, nama anak i RR jgk!!! hehehe.. gimme five!

aurinh said...

ann- best dengar citer ko namakan anak ni... nama baby I pun dah ada tapi kita debut kan lepas bersalin ok...

cepat citer pengalaman bersalin u... tak sabar nak tahu *psl sendiri dah takut a few months lagi dah nak beranak daa

Jan@Afzan said...

huhu...gitu upenya kesah RR..huhu.. Janji baby hensemmm, booking jadi menantu (haha, anak pun takde lagi...kwang2x)

takpe, Ann..kdang2 kita merancang, Ash tentukan! hehehe

ok, next....cite bersalin lak!

ctfza said...

cutenye cara RR dapat nama.. my baby dah keluar baru dapat nama sebab asal nak bagi nama lain.. tetiba my sister yg bersalin awal sebulan from me bagi nama pada baby girl dia sejibik sejiban dengan nama idaman i.. huuu..

^^Mrs_DeaNa^^ said...

wahhh..congrates mummy Ann...selamat dh..patutla sunyi sepi je blog rpanya brpantang...hehehe.neway nma Rayyan mmg sedappp...^__^ x sbr nk tgu next entry..

.:Cik Puan Ann:. said...

anum - pix RR :) http://ashannweddinggallery.blogspot.com/2011/11/hello-uncles-aunties.html

lisa - tq dear :)

cikkin - owh sure. tapi mine bukanlah truly CN. nanti ann share psl bab CN ni k.

qaira - rasanya ingat kot.tapi muka time skola rendah la. camne la muka ko skrg ek? mesti aku x cam. hehe x sangka ko baca belog picisan aku ni.hehe tq sebab sudi follow.hee anyway take care tau mak-to-be! *hugs*

ekin - tq dear ;)

wani - lama kan kan kan?haha tau2 je dah bukan mak buyong.hehe

mai - ha tu la. i rasa betul la cara u tu. bak kata my fren, stp bayi tu dah tertulis siap2 nama utk dia apa. ponat ann berbulan2 carik nama anak sekali tuko.HAHAHA

Nadya Zahid said...

comel name dieee....cute nye baby ann :)

Unknown said...

網頁設計 網路行銷 關鍵字廣告 關鍵字行銷 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space