01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, November 18, 2011

EXCLUSIVE : UNexpected Delivery (Part 2)

 Hye fabulous readers ;)

Sorry lambat update. Minggu ni internet asek bengong cam !@$#%$%^. OK. Continue.

Part ni a bit sensitive. Ann just cakap secara general nya lah. Most of people time tu semuanya menentang keputusan Ash & Ann utk proceed ngan czer. Both of us, especially Ann ni yang mak nya, bila saat2 genting camtu, boleh pulak nak fikir secara lama2,se detail mungkin option2 lain ke hape. Sah2 la Ann tak boleh, tak dapat nak fikir benda lain. Yang penting baby aku selamat. *Sambil peluk perut ;(*

Soalan pulak bertalu2 dari segenap sudut macam machine gun.
'Nape x try pergi hospital2 lain check dulu? Mana tau x perlu czer?'
'UMRA ni x bagus la, ada kes itu ini, baik check kat DEMC. Confirm x pyh czer'
'Ala, sebenarnya boleh je normal, biasa lah pvt hospital of coz nak soh czer'
'Jgn proceed dulu, cuba lah try traditional dulu, dapatkan air selusuh ke hape'
'Sebelum2 ni check up elok je, nape tetibe nak bsalin kena czer pulak?
'Korang salah, patutnya bila Ann dah sakit sangat2 nak bersalin, baru bawak gi hospital. Ini sakit sikit dah pergi hospital, tu pasal la macam2 kena. Ni kes paksa czer ni'
BLA BLA BLA..
Ann tetibe terfikir, kan ke lagi bagus doa kan Ann
'x kisah la normal ke czer, yg penting Ann & baby selamat je sumenye'  

Can you imagine perasaan Ann time tu? 
Sakit from injection Dexa, kena seluk etc x habis lagik, 
nak fikirkan keselamatan baby lagi, 
nak bgtau diri sendiri, prepare mental yg kite ni kena bersalin lebih awal, awal sebulan pulak tu, bukan next week or next month, haritu jugak or plg lambat esok pagi! 
Nak set mind and cool kan diri lagi supaya tak takut kena czer sebab otak Ann ready for normal,not czer. In fact, Ann x pernah pon masa preggie nak amik tau camne penjagaan diri masa dlm pantang if kite czer. Macam mana procedure czer etc etc. 
Dengan nak fikir orang2 keliling yg x bg support Ann utk czer. Deep down, Ann tau sume risau kan Ann sebenarnya and tak nak Ann kena 'belah2'..takut kang lain pulak yang jadik. YES, i know. 

Again,
dalam keadaan yang genting camtu, Ann tak boleh fikir apa2 selain BABY. And TAWAKAL kpd Allah. 
Dr Rafi & Dr Niraj dtg and explain bla bla bla. Pastu bila tau x bagi czer bla bla, Dr Ummul plak masuk campur secara baik and said, if tak nak buat czer kat situ x pe. Kitorg boleh keluar and buat/check kat hospital lain. If nak kat GH, dia buatkan reference letter.

After sembahyang Asar, Ash & Ann discuss and amik keputusan, for the sake of our baby, kite proceed je kat situ. I don't want buang masa nak disharge UMRA then nak gi hospital lain. Benda sama je. And I said, operate je tros mlm ni, Ann tanak tunggu till esok pagi. 
Ann siap bg 'warning manja' kat Dr Rafi & Dr Niraj : I trust both of you. Pls do the best for me & baby.
Doc suruh Ann start 'puasa' and relax. Nurse dtg check Ann & 'baby' every 1 hour. 

Tuesday malam 20.09.2011
Family Ann sume dah sampai & bg support before Ann tukar baju bedah. After maghrib, 10 min before kena tolak ke operation theater, Ann try to chill. Take deep breath. Bual2 non stop & buat lawak. Amik gambar.
*Ceh. Padahal time ni perut & tut tut dah sakit lain mcm. huhu*
*with 1 bff ,also mak buyong who came visit and bagi support*

Masa duduk kat wheelchair, otw ke OT, Ann x putus2 baca doa Nabi Yunus dlm hati. 
Sampai depan OT, nampak midwives dah ready. *gulp*
Ann mintak maaf kat semua and tanpa sedar I grip my mom's hand, tak nak lepas.huhu
Masuk2, SEJUK gila macam kat kat antartika tu hah. Bilik beso gila yang amat, katil ada satu je kat tengah2 bilik tu,ngam2 badan je.Keras plak tu. Lampu2 beso bulat suluh katil tu.Sebijik cam dalam movie2 seram tu uols. *Maaplah mak jakun 1st time masuk OT ;p*
Duduk je terus nampak pakar bius dah ready nak inject bagi badan kebas from pinggang ke kaki.
Time tu, Ann baru teringat, eh Ann x sempat hug Ash & mintak maaf lagi,ntah buat kali ke berapa.huhu
Jantung toksah cakap. Macam nak tercabut. CUAK baii.
Ann zikir doa nabi yunus non stop dari masuk sampai keluar OT sambil menggeletar kesejukan.
Operation start. 2 doktor pakar & 1 pakar bius.
Ann kan sedar sbb half bius, so Ann TERpandang lampu2 kat atas kepala and I cuma ingat nampak BLOOD byk gila and terus pejam mata tak berani nak tgk.huhu
Yang Ann ingat, nurse letak kain hijau penghadang depan mata Ann. Pastu ntah ape doctors tu borak2, pastu Ann macam rasa perut goyang2, pastu tiba2....bau mcm terbakar. Laser kot yg belah perut tu..Haha. Ko bayang kan 7 lapis perut kita ni kena belah.. Pastu mcm ada benda dorang ikat. Agaknya bila dah belah, dia nak kasi bukak perut tu. Ntah la ek. *Mati lah kena GELAK kaw2 ngan doctors yg baca imaginasi Ann ni.haha*

Then, Dr Ummul diri kat belakang kepala Ann, and kata,
'Ok puan. Saya nak tolak baby ye.' Bagus dia, siap baca doa sume. Then, dia masuk tangan lalu kain hijau tu, pastu Ann rasa perut and badan goyang2 kiri kanan, pastu Ann cam dengar bunyi air kocak2, pastu
KUANG..KUANG..KUANG.3 kali
serentak all doctors said, ALHAMDULILLAH! 
Dr Ummul said, 'it's a BOY puan. Masya Allah comel nya'
Dr Rafi said, 'He cried perfectly. Itu yg kita nak dengar tu'
Dr bius said, 'Eh, quite big jugak eh baby ni even premature'
Ann?
Bila dengar je suara baby, Ann on the spot CRIED. LEGA. SYUKUR. X SANGKA. 1001 perasaan la.
Then, Ann dah mcm mamai2. I can't remember Ann tgk ke tak baby masa dia keluar2 tu.
Then Ann macam dengar doctors cam cakap2 pastu........

'Syg, awak OK tak?' I saw 1 makhluk pakai baju biru bedah tu. Nampak mata je lain covered.
'Sape ni?'Ann tanya. 'Ni saya la' Rupanya Ash.*FYI, UMRA policy stated dat labour partner x boleh masuk OT* 'Eh,mcm mana awk boleh masuk sini? Baby kita mana?' Ann mcm lemah and mamai2. I asked him kenapa mcm masih operate lagi? Bila nak setel? Ash said kejap lagi Ann keluar. Then Ann cam 'hilang' sekejap.

Guess what?!
Rupa2 nya, masa tengah2 operate tu Dr Rafi discovered Ann ada cyst!
Imagine selama 9mth check up kat KK, DEMC & UMRA, scan mcm biasa, x pernah tau pon ada cyst.
Doctor pon x de kata apa2. Mcm biasa je. X nampak kot.
Ash said, masa tgh operate, tetiba 1 doctor (pakar bius) carik dia kat luar OT, kata Dr Rafi panggil dia masuk OT, ada emergency thing nak bgtau.
U know what?! Ash dapat tengok LIVE perut Ann tgh belah, dia tengok segala isi perut Ann OK! And 2 midmives pegang tangan dia takut2 dia pitam but he said hez fine,no need pegang dia. Dia just terkejut sebab tak percaya tgk wife sendiri punya perut kot.
Doc explain yg dia discovered Ann ada cyst and asked him whether nak buang or tak? If tak nak buang then dia tutup balik. But Ash said, PROCEED. Dah alang2 tgh operate tu terus je buang. Buat ape nak 2 kali operate.
Btw, lagi rasa cam sebak dan terharu, Ash said cyst tu betul2 sebelah kaki si tomey RR! Tergantung2 size macam anak tekak. *Gulp*
Padan lah tetibe breech di saat akhir. Seolah2 RR nak bgtau, nak tunjuk cyst tu kat situ.
SUBHANALLAH.
Mungkin ini hikmahnya di sebalik all drama, and why Ann kena czer.
Kalau Ann bersalin normal, mesti tak tau ada cyst.
Sesungguhnya Allah itu lebih mengetahui.

Masa keluar2 dari OT, masa tu antara sedar dengan tidak, midwife tunjuk baby dlm incubator and Ann ckp eh comel baby tu. Merahnya dia, anak sape la tu. Rupa2 nya anak sendiri. Bley? Ash lagi la. 'Eh,merah nya dia. Mcm anak tikus baru lahir. Haha

Malam tu, Ann x dpt tengok or pegang RR. Hari esoknya, hari kedua baru Ann dapat pegang dia. Because of dia premature, dia kena masuk incubator. Nasib 1 day je. Tapi kesian la dia masuk drip sume.huu. Malam tu, Ann asyik suruh Ash pergi nursery room, amik kan pix RR sebab Ann nak tgk tapi x dapat.

Tgh2 mlm ada 1 nurse ni baik hati snap kan pix close up RR gune her hp and bagi Ann tgk.
Baru lah Ann dpt tido. :)
Ape2 pon, ALHAMDULILLAH..semuanya selamat.
Even RR lahir awal sebulan, dia sgt healthy, so far dia normal mcm baby lain, berat pon cukup eh terlebih cukup. haha. In fact doc said, bagus jugak awal,if minggu depan sure 4 something kg. *gulp*
Day 2
Cak aunties! *kenyit mata*
Latest RR. Pix taken - last week *Baru recovered from prolonged jaundice,alhamdulillah*

Tengok RR, tampo pipi sendiri laju2.
Isk, kdg2 cam x caya. Dah jadik omak den ni.
Hihi

Love,
Cik.Puan.Mummy Ann
Next entry - TIPS, rahsia dan  petua utk back in shape y'all!

36 comments:

LisaLisut said...

oh my god.exciting gila baca experience u.funny ade scary pn ade(part kene belah seluk bagai tu)
ur baby mmg putih merah :D

post u buat i nk buat research about pregnancy,labor tips etc (wpn tak pregnant lg) tapi baiklah i mula dr skrg.phew!take care mummy Ann and baby :)

Luv like this.... said...

kt pon czer di umra..salu je dgr desas desus umra mmg suke potong perut org tapi for me okey je umra tu...:)

bb RR sgt shomell

Wan Sajidah Ahmad Saburi said...

ann comelnya dia!!!!!

afiewithayie said...

mula2 bace sengieh..ble part '3 doc said' tue sebak rsenye..sob..sob..
syukur alhamdulillah smuanya dh selamat..ada hikmah dsebalik smua y berlaku kn..
RR kiut..!! tke cre yea ann & slmt berpantang..

liyana aidid said...

Boleh share x berapa cost...sy pun intend nak buat di umra sahaja. Sbb sgt dekat dgn rumah

hidayah hiddensity said...

tahniah. menangis baca entry ni.. :')

FadMN said...

congrates ann..bb sgt cute.ann,boleh x u kongsi kos bersalin kt umra tu ? & how's staffs kt sana semua..cepat2 update time pantang u ye. :)

FaRaLySsA said...

subhanallah ann...beby u comey sgt3..!!
alhmdulillah sume slamat..
mmg CYST xleh perasan ke mase scan??..huhu
tkut plak rase...

Anonymous said...

sebak baca entry nie.. ;(

veesakura said...

subhanallah! scary jugak i baca experience u nih.syukur la semuanya slamat.RR cute sangat! congrats!

nia said...

walaupun dia keluar tak cukup bulan. tapi berat baby RR awesome habes! syukur kan. berbaloi baloi mengandung baby yang comel momel macam rr ni ^^ * erghh geram kat pp dia!*

farhanna said...

so berdebar la ann ni.. ye ALLAH lebih mngetahui.. caesar settle, nmpak cyst..kalau x .. congrats Pn ann

cik yaya said...

takpe ann, c-sect or normal yg penting both of you sihat.

baby comel sgt!

Jan@Afzan said...

huhu. mcm2 ek cite dalam Operation Room.. Jan lak dok imagine setiap patah yg ann cite...erkkkk, takut pun ada! belum pengalaman sendiri lagi...

a healthy & handsome baby boy he is...muah2x

Anonymous said...

wpun u bercerita ala2 lucu..tapi i nangis ok..al-maklumlah ni dah 36 weeks..dan baby tiba2 dok melintang u..tau lah i dulu lahir sonsang..ni hari2 kena gi spital check BP..tatak ok kalu mau operate jugak..haruslah mak sebak baca entry u ni..ada2 nak kena hadap benda yg sma..

cik puan fafa

jihan said...

tahniah ann...baby sgt healty n comel!!...seronokkan jd mummy kan..;)

Leonora Halim said...

Alhamdulillah... juga menjadi peringatan buat kita bila dah 'tua2' nanti... bila pakar dah bgtau kena czer tu, adalah sebabnya... yg bukan2 pakar tu senyap! ahahhaha... *hugging Ann!*

Mrs.Farhana said...

i smpi nanges bc story u ann..seram sejuk i dibuatnye..ya betul, Allah Maha Mengetahui..czer or normal yg penting baby n u selamat semuanye..Alhamdulillah, syukran2..peluk ceom kat baby RR keh!

Nadia Havez said...

scaryyyy!!!!!!!!!!!!! memang menakutkan pngalaman akak ni..

urghh RR dun b notty kayh! ur mom had sacrifice her life!

Gee said...

Scaryyy lar Ann, tapi alhamdulillah ann n RR selamat...

skg gee pulak takut coz td search cyst tu mcm mane & gee tgk satu pic tu, cyst kat pergelangan tangan & gee rase cam bonjol tu ade jugak kat tgn kanan gee
gee pun baru 1mth perasan ade bonjol tu, tp tak tau punca ape so ignore je, tp skg dah takuttttt

aan aka nurul said...

syukur....
bnyk ALLAH tolong kita...
yg sedih nye... kdg2 org yg "terlebih alim" ni,suke kate padan muke kt kite yg konon nye jahil sgt...(sbb freehair...)
yg penting kite2 n baby3 kite selamat...

alhamdulillah... alhamdulillah...

ENEF with ♥ said...

so cute la RR ni!

CNK said...

Hi Ann.. Salam...

Selama ni jd silent reader ann je. Siap letak ur link on my blog. Xpe kan? Sebab i tgh cari ilham for my hari bhgia. hihi. ;]

Tersentuh gile bace ur entry ni. Betul tu, setiap yang berlaku pasti ada hikmah nye. for sure, hb ann mesti lagi-lagi sayng dgn Ann. Selepas tgh susah payah wife die deliver bb. :) Anyhow Ann, muga u sihat2 selalu... :) Comel gile kot bb u tu.

♥ dak pink said...

Congrats Ann & Ash dan welcome to the club!

Bahagian masing-masing kan, ada yang susah, ada yang senang. Apapun, syukur, semua dah selamat.

Sekarang ni, ramai yang kena cyst. Yang dah kahwin kahwin pun kena, yang belum kahwin pun tak terlepas juga.

Pada yang period sakit lain macam, atau ada sakit perut yang pelik-pelik, eloklah pergi jumpa pakar dan buat pemeriksaan sebab takut ada cyst. Cyst ni kadang-kadang effect kat bahagian kesuburan juga so eloklah dapatkan rawatan cepat.

.:Cik Puan Ann:. said...

lisa - ha baguslah.buatlah persedian sebaik mungkin.but kadang2 ada benda yg kite tak terjangka terjadi,so kite akan learn from experience. ape2 pon, good luck to both of u!hee

luv - i pon rasa ok je umra. so far, alhamdulillah. takde yg bad happened to ann & baby.

wan - tq dear ;)

afie - ann da abes pantang la dear.hee tu lah. ada hikmah di sebalik semuanya. ape2 pon alhamdulillah semuanya selamat.

liyana - email me k :)

hidayah - ann pon join cry jugak.hee.tq dear.

fad - cost czer start rm2999 onwards. staff sume baik2 n very friendly n helpful. nanti ann post 1 entry khas psl umra k.

faralyssa - entah la u,ann pon x tau la.my fren said,shez doc, kdg2 baby tu tutup/lindung cyst tu.dats y x nampak masa scan. entah la.kalo tanya ann, ann jawab ni sume kerja tuhan. ann terima seadanya.alhamdulillah,doc said it's normal cyst,bukan cancer etc :)

~YUN~ said...

alhamdulillah..ader hikmahnya czer kan,kalau smapai bile xtau ann ader cyst..take care mommy! =)

ReYNa said...

Subhanallah.bila baca entry u ni i jd berdebar2 siap takut time baca yg kocak2 tu...tp baby u sgt comel n looks healthy even premature.congrats dear!

::Aja:: said...

ngeri nye ann bace u punye entry..boleh lak maen seluk2..huhu..anyway..congratz..baby ann comel sangat2 plus tyme die botak tu..comelnye mate die!hihi

Deanna Aziz said...

CONGRATULATIONS SIS,

IF U WANT TO KNOW ABOUT EARLY EDUCATION...CALL ME OR PM ME .....FEEL FREE GO TO MY BLOG www.deannaaziz.blogspot.com...

choclairissa @ intan said...

congrats dear...cam cite seram pun ade jugak..tibe2 terbayang cite u terus jadi seram sejuk..tapi alhamdulillah semua selamat kan :)

Reen Tart Nenas said...

terasa perut ku diseluk2. hadoiiiiiiiiiii ngeri kot siap sedar bagai. am i ready to be a mother? hermmm takut!

annakamal said...

Ann, exp u sama mcm i. I pon emergency czer and time operate, jupe cyst. De 2 lg. kanan n kiri. But spjg checkup 9bln, doc scan xpnh nmpk ape2. Yup, btul. Itula hikmah d sebalik kite kne czer

serene said...

gd to share ur experience. true in times of emergency we just have to tawakkal. even tho ur frens meant well by giving advices but the best advice is of cos to pray for the best.
u so cool choose to be awake during op.
i wouldnt dare and i too had to go thru emergency czer but chose to not feel and see the whole procedure. when they remove ur cyst, u were awake too? the whole experience really just made us more thankful and the memories of the delivery of RR beautiful and colourful.
ur tummy looked really big and u didnt go full term. Next entry. Must read. really need it - TIPS, rahsia dan petua utk back in shape!

cinta03 said...

mesti husband skung lebih hargai diri Ann kan??hihihiih...mana tak nya, tengok perut wife kena bedah....ngeri tau...saya pun bersalin operate...ketiga2 anak...dah skung asyik sakit belakang jer....

harzharun said...

Hi anne....i ni reader tetap ur blog...tp sjk lps bsalin, which is on 13 sept 2011, i dah lost track dgn blog kwn2..dah x go tru bloglist tuk blog walking...sbb tu i creat i group kt fb..im a mommy, im a blogger..tiap kali mommy update blog, mention kat group tu, br i singgah blog dia...tp mlm ni tetiba i tringat kat u...trus cr blk ur blog...ni khtam baca la ni mn yg ttinggal...heee

ayu yahya said...

comey jew crite2 nie....hehehehe... jom singgah blog ayu... qaysaasupplement.blogspot.com harap kite boleh tukar2 link.....

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space