01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, July 1, 2011

Breastfeed Talk Mcm #%^^ + Takde Newborn Checklist?!

As-salam & hello faboulous peoples!~

Seperti yg telah di janji kan,
Ann nak share experience join breastfeed talk kat Klinik Kesihatan Seksyen 7, Shah Alam.

Ann join talk tu hari Jumaat lepas x silap. Suppose talk start 2.45pm tapi biasalah, Friday kan. So start about 3pm.
Total ibu2 hamil yg join adalah dlm 30 org.
To those yg nak join, make sure bawak buku pink tu sebab dia mintak. 
Tapi Ann check buku tu, dia x sign / put note etc ponnnn.... 
ann curious... dah tu, ape motif nurse mintak buku pink tu?.........................

Dlm seminar room

Ada 3 nurse / pegawai kesihatan / i dont know ape title dorg, bagi talk. 
My 1st reaction was........... : Macam ni ke talk dia??? 
Awal2 Ann dah frust sebab my expectation was beyond that.
Ann expect dapat FULL & detail info about breastfeeding stuff, esp for those 1st time mommy like me.
Ann tak la expect talk tu cakap English berabuk & secara professional, coz I know it's govt punye talk.
*you got what i mean,rite?*
Ape yg Ann expect, nurse2 tu akan menerangkan secara detail & cara explaination tu lebih dekat dengan kita esp Malay dari segi bahasa & experience dorang handle lots of cases yg melibatkan breastfeed stuffs.
Ye la, like everyday kot dorg dealing with macam2 jenis kes yg melibatkan penyusuan ibu ni, ada mak dia yg problem, ada anak yg problem..so how to solve the problem, petua2 ke bla bla.
 
Sebab sepanjang Ann buat monthly check up kat pvt (DEMC) & govt (KK,S7) ada pro & cons nya.
In terms of info, govt lagi detail check up dia even kena tunggu lama. Which yg Ann suka coz mcm Ann, Ann 1st time pregnant, Ann anak 1st yg pregnant, so seriously kita x tau apa2 pon nak tanya dari segi pemakanan ke health kite ke etc etc. 
If kat pvt, service mmg tip top la. But sometimes if nak details from gynae, kite yg kena tanya kat gyna itu ini which rugi if x tanya since stp kali check up, kite di charge consultation fees.
Kite selalu expect gynae / doctor / nurse bgtau kite or advice kite anything about pregnancy stuff dari segi saintific la. 
I mean selain daripada kite buat rujukan sendiri tru internet/ books/ petua2 org lama/experience org2 keliling kite la.

Tapi, masa breastfeed talk tu, segala harapan Ann punah.........Tsk tsk
Awal2, dah tersangkut2 nurse2 tu nak bg talk.
As if dorang tak pernah baca slaid tu / x prepare langsung for the talk.
Kalau setakat baca je slaid tu, baca sebijik2 plak tu, without any extra explaination,
baik dorg photostat je sume slaid tu, pass kat sume ibu2 hamil then soh balik.
Habis cite........
Tak ke kite yg 1st time preggie ni terkebil2 terbangang2 kat situ, ape benda nya info yg kite dapat ni? 
Nurse asyik cakap, if x faham ape2, tanya. Apa jadahnya nak tanya ape kalo dah info kat slaid very2 basic, without explaination plak tu, cth :
Faedah untuk ibu (penyusuan ibu)
1. Mengecutkan rahim.
Ini sume org tau. (mostly) Tapi nak tau la jugak, why? ape reason dia secara logik? secara basic pon ok la. no need keluar term saintific bagai pon. Educate la sikit ibu2 hamil ni. Ini contoh je. Ada yg lagi klakar note dia, tapi Ann x ingat.
Mana tak nya, dah la laju je proceed to next slide.

Pastu, 
bila ada kat slide menggunakan term saintific, terus nurse diam.....senyap.*Ann agak, they don't know how to pronounce it ;p* Dah x tau ape kebende tu, then translate la ape benda alah tu dlm bahasa n benda yg di fahami oleh ibu2 hamil kat situ. Cth : Jaundice. X tau sebut, cakap la sakit kuning. Kan senang? Ni, x tau sebut, yg ibu2 hamil sume sah2 blurr ape benda term tu, sudah nya.....suasana dlm bilik tu sunyi sepi, tiba2 terus next slide.
Byk lagi la..
Pastu sesi soal jawab, sah2 la kan 1st time mommy byk soalan nak tanya, even soalan tu super basic sampai malu nak tanya,
so soalan2 byk from ibu2 yg dah 2nd/3rd time pregnant. INTERESTING questions.
Answer? Sangat x convincing & firm.
Cth : Ada sorang ibu ni tanya, apa beza jaundice & breastmilk jaundice?
Coa her 1st child kena jaundice, kejap je dlm 1-3days, which is considered normal,
but her 2nd child jaundice dia prolong so doc detect dia kena breastmilk jaundice,so dia kena stop sekejap   breastfeed anak dia which dia x nak camtu,
so dia mtk advice how dia nak prevent anak yg ke3 ni nanti?
coz dia plan nak BF anak dia secara exclusive.
Nurse said : Ermmmm...rare case tu. Oh kita x pernah ada kes mcm tu kat sini.
So mmg takde. Pelik sebab mmg kita kat sini takde kes mcm tu.........
Takde rasanya mcm tu.selalu jaundice x sampai seminggu. Kes awak maybe 1 dlm berapa je.. bla bla
Cube tanya n rujuk pakar.
Suppose, jawab lah secara professional.
Org tu nak advice. Oh mungkin puan punye kes macam ni macam tu, tapi so far kite kat sini, alhamduliillah kes yg biasa2 je, mungkin puan boleh rujuk kepada pakar, dorg mungkin boleh bagi jawapan yg lebih tepat lah, sebab kite kat sini cuma klinik kesihatan.
Cuba try to be humble, tak tau cakap tak tau. Pengisian tu biar lebih padat & jelas.
Last2 habis x sampai 1 jam pon.
Kesimpulannya, baik carik info sendiri tru internet, forum2, buku2 tentang BF.

Ok. No more bengang. Takde pekdah ;p
Weekend ni ingat nak start hunting for Ash&Ann Jr stuffs!~
But, Ann x tau how, where to start.
Punya lah byk newborn checklist Ann print from internet,
sampai x tau mana satu priority. Haha
Kat mana nak carik newborn stuff tu pon 1 hal.
Ada suggestion x korang kat mana tempat brg2 baby, esp newborn stuff yg best2?
Tak kisah kat mana, butik ke, blog ke, mall2 ke.
Tetiba Ann rasa nak cancel 3d/4d scan this mth. x nak tau boy ke girl.
Nak surprise!!
hehe

Till then,
Happy weekends peeps!
Bunda Ann ;p 

14 comments:

Cik Puan Fara said...

onebabyworld.com
complete sume ade

.:Cik Puan Ann:. said...

Fara - OBW. ann tau. ann dah check few items there. ada yg ann bkenan.heee dia siap ada butik kan? u pernah beli / pergi situ x? anyway tq dear :)

~YUN~ said...

mm..btul tu one baby world ader sale,and byk kedai baby tgh sale,sbb mega sales kan..pastu ader my dear warehouse sale jugak!cekidaut k.. =)

ettyzukhair said...

obw best...gi sume de...hehe..siap ajar nak gune breastpump..babe...nak best blajar pasal breatfeeding attend antenatal class..mcm etty gi PPUKM punya class mmg part penyusuan tu complete dia ajar...nak tanya ape pon bleh..

♥ balkidz_hunny ♥ said...

hye dear ann,
maybe boleh try KPJ. so far KPJ kajang i dengar the best.
ohh, PPUKM /PPUM pun ok jugak. siap ade practical lagi.

ohh, i dah stop beli baby's stuff. gilo mak nengok brg baby comel2. u boleh try gi OneBabyWorld kat area Giant Taman Permata. situ kinda one stop centre la for baby's stuff. lain2, Fabulous mom ok jugak. mothercare pun tgh sale.

happy hunting dear!

.:Cik Puan Ann:. said...

yun - oh my dear pon ada sale ke? hmmm.sounds interesting!hehe

etty - i know psl antenatal class tu. tapi kat shah alam ada 2 je. kat kpj & demc.malas nak gi jejauh.hehe next mth ann join kat demc kot. anyway tq tau for ur info :)

balkidz - ahahaha. mesti meroyan kan tgk brg baby comel2.hikhik. ok! noted! ann gi weekend ni jugak!hehe

LisaLisut said...

selepas baca kefrust'an u ni i rs kalau i pregnant nt i nk decide check up kt gomen tp bila class2 ni g private.supaya puas hati sbb kite byr so kene dpt full info.so sad la gov pye service kdg2..hmmm..thanks for sharing ann :)

jihan said...

kt majalah pa& ma setiap keluaran ada jual barang2 baby n mommy skali tgkla kt ctu ann..;)

Ainul said...

ainul xp pun talk tu.lagi bgs ms p antenatal class kt DEMC.
share my list :)
http://www.facebook.com/note.php?note_id=173258372696304

cik senah said...

Hurmm.. kesimpulan drp entry Ann (yg chek dapat).. kalau nak pi check perot..p check kat klinik/hospital kerajaan..manakala kalau nak tau info selanjutnya..kelas praktikal utk ibu mengandung..sila ke hospital swasta.. :) okeh! noted! :)

ps. : tq for sharing Cik Puan Ann :) dan Happy shopping for your junior.. :)

Mrs. Masykur said...

Hi Ann,

Just want to share, kalau nak dptkan info yg bagus tentang bf, u boleh refer to blog Kak Farah >>> http://www.sarakids.com/blog/

Kak Farah ni kaunselor laktasi...talk dia sgt bbest and dekat di hati... :)

waheda said...

Sedih gak baca entri kak huda pasal brestfeed talk ni...kalo sy pon frust...hik3...btw congrate for become a mummy. Akk still maintain cute dari sekolah dulu...pregnant pon masih comel..huhuhu..

.:Cik Puan Ann:. said...

lisa - ha tu la pasal. ann pon frust coz ann expect gomen punye lg detail :( entah la. ann rasa govt & pvt, masing2 ada pro & cons nya. kite yg kena pandai & decide which one is the best for our baby.hee

jihan - aah. ann pon refer to kat situ.hee

ainul - x boleh bukak pon dear?!hukhuk

cik senah - hmmm. ikut lah amana yg akak suka..hehe

mrs masykur - oh eh? ok2. noted! tq dear! :)

waheda - junior ke? heehe sorry dear, akak x ingat la yang awak yg mana 1. byk mkn semut ni.huhu comel pebendanya. bulat btol nih..hehe take care dear! :)

nurul said...

salam Ann.. cube u try search info kat www.nutrition.moh.gov.my

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space