01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, January 19, 2011

TIPS : Invitation=Card

Salam & hi all :)

Update pantas.

Ann sedang dlm proses pembikinan .........shhh. Ann akan beritahu anda semua dalam masa terdekat :)

Ok. Tis time Ann nak share 1 tips ngan all bride2be. Note: Ini tips version experience si cik puan Ann.hee.
Sejak dah jadik WP ni *ececeh ;p* ramaiiii org mintak quo & datang jumpa Ann, Ann realized 1 benda. Dan Ann rasa Ann perlu educate & share with all bride to be out there. Ini tentang CARD.


KAD KAHWIN ye adek manis :) Macam mana nak tau berapa banyak card nak buat if guest yang uols nak jemput, say 1000pax. Selalunya orang akan calculate camni : ____ pax / 2 . 1000pax / 2 =500 cards. Tapi sebenarnya, SALAH ya. Tak percaya? Percayalah jika tidak anda akan menyesal (*___*)

Tak percaya Ann, takpe. Tanya lah mana2 WP lain, butik pengantin yg ada buat package card, tak pon tanya org yg paling patut korang tanya, which is caterer. Sebab makanan berkait rapat ngan kad jemputan. Tapi jgn lah tanya printing company. Sah2 la korang kena amik 500 card. business maa. ahaha.

Ok. Ini formula picisan si WP Ann ;p. Note: Setiap WP & caterer ada formula masing2. Tapi pusing2 pon sama je jawapannya. Sila ambil pen dan kertas ;p ____pax / 2 - 20% = _____ pcs cards. Why tolak 20%?
20% tu kite kena consider dan ambil kira jika orang2 yang kalo kite invite
bagi card - pastu tak datang, card x sampai kat tgn dia.
invite tru social networks (fb,twitter etc) - maybe attending pastu x dtg, kata attending, tapi tak dtg pon, x attend tapi tiba2 muncul pulak ;p
invite tru phone - call / sms / bbm etc lagi. ada yg tak dapat dtg tapi nanti kang tetiba dtg.
invite tru mouth to mouth x campur lagi. - terjumpa pulak si polan *member* tgh jln, eh alamak terlupa nak invite dia ni. sekali dia tau pulak kita nak kawen. tak kan tak ajak tru mulut time tu. mau kena ayat puaka niang rapik la kot dan2 tu ;p ha,pastu biasa lah kita akan cakap 'eh dtg la.jemput 1 family u datang' ha kau.sekali betul dia bawak 1 rombongan family dia.nenek,mak bapak,anak buah semua turun.silap2 boleh buat family day ;p kita pengantin suka la, ramai2 orang datang, meriah!

TAPI

pernah tak korang fikir FOOD korang order kat caterer tu CUKUP?
Common senario: keluarga pengantin order food 1000pax. guest yang dtg >1000pax.
Betul kita tak boleh expect berapa ramai org datang. Kat sini pentingnya berapa byk card korang keluar. 1 card normally I kira represent 2.5 lebih kurang 3 orang dtg. So korang kira lah. Solution: korang boleh top up sikit pax. say 200pax lagi. Incase kan. biar lebih jangan kurang. Kalau org jawa dorang akan buat bungkus / berkat makanan tu buat family / closest friends yg dtg. So tak kan membazir punya. Berkat lagi ada kita bg makan kat orang :) Normally caterer akan buat lebih sikit food tapi x byk portion dia. Dia akan buat ngam untuk 1000pax. That's why Ann kata order lebih. If korang taknak lebihkan food,kurangkan card & balance kan jemputan tru cards,mulut,hp,fb. Ada faham?hehe :) Bukan apa. Ann selalu perasan, kalo food x cukup selalu kita akan terus pointing fingers kat caterer/WP dulu. Tanpa check kenapa x cukup. Guest kita yg dtg ni approximate berapa org. Berapa kali top up food. Kite cuma tau food orang dtg kata sedap.food cukup.dah.

Guess what? Ann take risk untuk tengok betul ke tak my formula. Sebab selama ni Ann calculate based on client's wedding. So Ann experiment kat my own wedding. KL&JB reception: target 1500 guest. For JB ok cukup.card & food ngam. For KL-x balance. Yg dtg >2000! Our contacts sangat ramai + ada yg tak di invite pon ramai yg dtg + ramai jugak yg stay sebab amik2 gambar with deco2, amik pix ngan kitorg *SUKA!* but down side- food tak cukup! imagine food top up >5 kali ok. Normal selalu org 2-3 kali top up food. Tu pon tak cukup *Menangis*  My western catering team *our chef,kitchen crews almost pitam ye uols* But we glad, people LOVES our western food.

Ada orang jenis tak kisah if food x cukup sebab 'nak buat camne.dah ramai org dtg,bagus la org dtg daripada org x datang' katanya. Ada orang kisah. 'Nanti food x cukup orang dok mengata kata dtg kenduri kita x dpt makan' bla bla. So overall, terpulang kepada keluarga pengantin utk solve kan this problem.

Renung2 kan dan selamat mengira kad kahwin. All the best :)
Shooot!Ann dah lambat! ok bai.

Ann

16 comments:

LittleSunshine said...

thanks for info ann..
masih terpikir2 nk buat brp pcs kad kawen.

K.I.N.A said...

a very good tips ann..;)..tp memang KL akn rmi org dtg sebab rmi dok kat KL..;)

'Cikgu Padi' said...

tq atas peringatan...kene blaja ni, ni kang pape jadi bahaya,,,,,

ninie said...

thanks for ur info..sgt2 penting utk b2b cam i..heee =)

gorgeous ♥ said...

sangat setuju dgn Ann...haritu jumpa caterer, they told the same thing..jemputan i seribu org...jd diorg nasihatkan buat kad 400 jek...cukupkan kad tu dgn nama2 org yg pnting dulu..insyaallah sumanya akn ok =)

si kecil said...

ann..-20% tu camne? blur pulak. means contohnya kalo 1500. 1500/2=750 kan? 20% tu drp 750 or 1500?

LisaLisut said...

saya suka dpt free tips dr WP Annnn hehe.tq Annn!

cik senah said...

Macihh kerana berkongsi tips berkenaan kad dan jugak jumlah tetamu yg ingin dijemput.. :)

Bila baca ttg tips yg Ann bg nie.. mula rasa seriau lakk (bkn seriau apa.. seriau mknan tetamu tak cukup arr..).. Hermm...sib baik nak jumpak potential caterer bln 3 niee...(tips nie amat membantu..)

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

a.ah btul dgn si kecil. tak faham part -20%.

Renee Meow said...

puan Ann ur d best!! great tip for b2b..! thanks so much for sharing dear.. yeay for puan ann... :)


meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

Mawar misswateva said...

thanx for sharing ann.=)
yup2..klu org jawa dorang salu bg berkat.so x rugi klu order lebih.hee.

.:Cik Puan Ann:. said...

little sunshine: fikir jgn x fikir ;p

kina: sape? urs ke? then lebihkan kl side.

padi: betul tu :)

nine: u r welcome dear :)

gorgeous: see? mmg betul..jgn sampai terlebih jemputan nanti food x balance.nanti u yg pening.hee

si kecil: 1500 / 2 - 20% = 600cards clear? all the best :)

lisa: good to knw u suka :)

cik senah: good luck kak senah! :)

osh: tgk si kecil.ann dah explain. :)

renee: thanks renee! :)

mawar: kan kan? ann dulu x paham..then now paham dah.hee ann peraan org jawa bagus dari segi sentiasa utamakn & rai kan tetamu dgn meriah. meriah dari segi food biasanya. awesome!

"cikkin" said...

yeahh..da paham da..=)
takut nye if x cukup..huhu..sedang menahan diri dari menjemput mouth to mouth..hihihi..=)

F.A.R.A.H.W.A.H.E.D.A said...

thanks ann... a very useful info...farah appreciate sangat sebab ann sudi kongsi info and formula ni... now boleylah start calculating... heee... ;)... sebabkan nak share gak ngan orang lain...i posted link at my blog list kat my blog... <3

Nadya Zahid said...

Ann,kalau yg wedding dinner..kene rsvp..let say guest dlm 500 guest je...nak kene wat card bape pulak eh?coz kalau yg rsvp ni dieorg ckp xleh dtg,then nak kene bagi card kt org lain jugak kan?need ur advise... :)

Alan Wang said...

OAK LED Co ,Limited is one of the top level China high power LED flood light manufacturers and suppliers with one of the famous high power LED flood light brands, as a professional company, we have our own factory, which is able to produce high quality products with reliable quality high power led flood light

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space