01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Sunday, November 15, 2009

ALAHAI Pameran Pengantin!!! :(


Taken frm Google


Owh..sungguh penat...mcm2 tempat kami pergi hari ini..huhu..

Btw tentang Pameran Pengantin 2009 (PP) kat PWTC tadi..setelah banyak kali kami pergi pameran2 pengantin nih..dengan ini kami isytiharkan PP kali ini sbg PENUTUP kpd PP dan sgala cucu cicit & keturunannya di mana kami dtg sbg VISITOR..*mood:sakit hati* abes kalo x sbg visitor, sbg ape? sbg EXHIIBITOR, saya nak!aggagaga*ada hati kan???haha*

**Special Announcement : Entry kali ini ber-ring tone a.k.a ber nada KECEWA.Harap maklum :)**

Kenapa kecewa?
Antara sebab :

1) Ntah..EVERYTHING kot..from the vendors-crowd-booth-organizer bla bla..ok.fine.btol.. sape lah aku nak comment bagai kan..nama pon visitor..x suka..blah la ah kan??x yah nak amik dr vendor2 yg ada kat situ..cuma i nak luahkan & bg pandangan or buah fikiran i yg mungkin x sbrape best kpd org2 yg b'kenaan supaya dorg tau la ape yg kita rasa & info ape yg kita nak as a potential future client dorang..

- Venue : punyelah sempit..& crowd dah la ramai..bersesak2 macam kat pasar malam...& sgt x sistematik..some of the visitors need to register..& some (like us) x tau pon kena register..selalunya x payah pon..lainlah exhibition for business people..standard la register & bawak biz card..skali tgk exhibition nih mcm x de proper floor plan..bersimpang siur..rasanya organizer nih dah byk kali sgt dah buat PP nih..ish mls nak ckp la..nih yg rasa nak koje event balik neh. *wo zhen bu ming pai!!?* @$@!$%$^

- Vendors : Vendors2 yg join PP2 nih mostly mereka yg baru nak naik dlm wedding/bridal industry nih..cuma segelintir je la vendors yg dah ada nama join PP nih..tuh pon cuma beberapa kali je..*From my lil experiences yg pnah gi prev PPs la..* So, pd endapat I,dr segi bisnes, time nih la dorang kena bagi yg terbaik dr segi marketing..ALL OUT! I think most of them should learn how to improve their marketing skills! jgn la fikir skali dua dah letak Ad FPFC (advert term: full page full colour) dlm Mag pesona pengantin / ratu sehari etc org sume dah kenal u..& u x payah nak sibuk2 buat promo..confirm orang dtg cari u..(ni psl ada satu vendor ni siap mention kat i, dia dah t'kenal..*dia kata lah* dah pnah masuk mag, x pnah tau ke?then?x nak cite detail la apa yg i nak tau?i nak dia buat quotation nih..ada aku kisah ko masuk mag ke x?)sakit hati ok.nak je I terangkan kat org tuh detail pasal avertising line kat dia..b'lagak pulak..

PR..am so sorry I have to say this..most of vendors..dari segi PR dorang..S*c**!I paling2 sakit hati benda nih..teruk!!!!I boleh faham..3 days straight ada exhibition nih..but still..hey! we talk about business man..u nak cari Client..kita nak cari vendor..u penat camne pon u have to give the best attitude & u shud have good communication to client..kebanyakan dorang muka suma macam !@$^%^&..senyum pon tidak..bg brochure2 cam nak x nak..& bile org dah t'jenguk2 kat booth tuh buat2 cam x nampak..sampai I tengok byk org yg sampai mintak sendiri brochure2 kat tangan dorang tuh..ada pulak booth yg x cukup crew..nak jimat punya psl..org tuh yg terangkan-orag tuh jugak la yg buat marketing, sibuk tarik org-org tuh jugak la yg lari jap amik new brochure coz brochure dah abes..then, ada jugak yg vendor2 nih nak jimat kos panggil anak2 / budak2 sekolah (agaknya) utk buat marketing..bila dah tarik customer..x tau nak explain camner..sikit2 pergi lari cari owner tanya..kan ke senang owner tuh direct dtg kat customer explain kejap?! if ramai org faham la jugak..ini x de pon nampak entertain customer..tak pun..amik la part timer then buatlah briefing sblom serah bulat2 budak tuh soh buat marketing..adeh.sedih la.

So far, this year punye PPs yg i gi..i rasa kat PP kat Mid Valley yg paling OK..sumwhere in July..& kat Ampang Point..can't remember when..huhu *Nyesal I tak book Lynda Rahim time tuh..sgt cantik baju2 dia!huhu*yg kat MV tuh..if x silap 90% chinese vendors but their marketing skills & PR terbaeeeekkk!~ I x b'maksud nak compare2 etc..NEVER!am talking about business..we should learn how they make money & camne dorang close/tackle client..x caya korang gi la sendiri PP yg org kita buat & dorang buat.then maybe korang akan faham ape yg i cuba sampaikan.

Banyak lagi yg I nampak & nak luahkan tapi cukuplah..byk sgt dah ni..nanti org kata over & nak muntah pulak kan..huhu..

Cuma tu lah..Wedding industry kat M'sia nih kecik jer..sepatutnya vendors yg baru nak 'up' ni..time ni la.. dorang kena buat sehabis baik..dari segi marketing-PR-quality of work-etc..dari situ la u build ur reputation..kang kalo dah setaraf ngan vendord2 yg dah famous..ha, x payah susah2..confirm2 la customer dtg cari u..x kisah la bapa u charge..org msti cari punya..bcoz of ur reputation..tuh baru betul!

Kesimpulan : Only 5.12%(nak jugak 512 kan?haha) from all wed vendors yg kitorang masukkan dlm our short listed..

*Disclaimer : Segala isi perut dlm entry kali ini tiada kena mengena dgn yg hidup / mati secara langsung / x etc..minta maaf jika ada yg terasa.ini hanyalah luahan perasaan dari seorg PP's visitor..huhu..harap maaf entry kali ini bahasa cacamarba.sbb da pening lalat-ngantuk-bengang.sy mau tido skrg.*

Love u all!

7 comments:

.:ANN512:. said...

btw..razlan kristal nye PA System..quite cheap la..my friend yg buat prog JTL cakap ok la diorang punye PA System..if sape2 tgh cari PA System myb leh try dia. :)

AmyMizzunderstood said...

hahaha...babe u pergi ke?i pun singgah kejap since tak de buat apa that day..betul2..this time diorang tak bg brochure pun!kita kena amik sendiri..dah nampak kita kat depan booth dia leh buat bodo aje...space sangat sempit dan tak berapa teratur..since that day ada graduation day plak..huhhh

.:ANN512:. said...

dear amy..huhu..betul3x..sakit hati i..

eh tapi kan dear..if u join PP 1 day nanti,i sure msti datang bg support punye..dun worry..hehe..

Durruz Azam said...

ann. btol2...i pon kene. tang yg vendor dah keluar mag tu. *dono if we talk about the same person* but mmg berlagak. i tny dia, mntak die explen. bole plak die ckp baca la quotation tu.. oh plis la..lgsg xreti nk wat marketing ok..pastu assistant yg cam tah pepe.. org tny 1 jwb 1..ape kes...mmg out!

emo plak.hehe

.:ANN512:. said...

haha..kan kan??mmg emo OK kua2 je tempat yg sempit itu..kitorang kan tros x de mood OK nak discuss psl kawen.hangin 1 badan!

i pon dah rasa TAWAR HATI nak pilih mana2 vendors frm PP lagi. Ash too.huhu.

Sabby said...

oh me too..i think pwtc is my last wedding fair..selalunya pun i get nothing out of it....mostly info i get from bloggers je...and its much better...

Flowerie said...

hi.. ;)
act i pon ade pergi..bleh tk satu kedai jual door gift ni..i da dok tercegat kat situ...then minah yg jg tu bukan nk pass pamplet ke brochure ke ape..main2 sms..main tel..dia ni nk meniaga ke nk lepak?tk phm la..last2 i blah je...mls la ngan org yg tk serius nih...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space