01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, March 25, 2011

SERIOUS gossip wives!

Hello beautiful peoples!

Fuh..fuh..asyummm! Ayo tebal habukk bersawang kat belog ni. Kesian la hai kat belog ni. Mentang2 tuan nya dah kawen terus lupa diri menghupdate lagi belognye hah. Huhaha.

Huii. Kali ni dalam sejarah belog Ann, paling lama Ann tak update apa2. Huhu. Maaf ya semua. Ada sebab WHY Ann tak rasa nak update blog. Nak tahu? It's gonna be serious wifey gossips. No no. It's not DESPERATE HOUSEWIVES ok. It's GOSSIP WIVES. LOL Ha, kena baca Ann merepek sampai abes ;p

Before Ann cerita tentang gossip 'berat', amik mood dulu. Cerita bout gossip 'ringan' :p Meh Ann share latest update tentang Ann si Fabuyong ni hah. ahaha. Last 2 weeks, Ann gi travel. Kali ni bukan psl kerja and kat dlm Msia je. Holiday' with 1 family Ash. Ke mana? SABAH y'all! :) Total dlm 40 org! Ramai kan? Rombongan Cik Kiah sah2 kalah la kot ;p It's fun but pening hokeh bila reramai cenggitu. Biasa lah kan. Hahaha. Actually 1 of my BIL kawen dapat org Sabah. Sume wajib kena pergi sebab acara kahwin dia tapi yg beno nye sume lebih ke acara holiday. Ahaha. The interesting part semua perempuan dlm this family including me, PREGNANT ok. SILs + Ann =4 org. Sakan la my MIL this year tambah cucu lagi. EDD dorang bln 6,7,8 and Ann=10. Ann dpt privelege sket la coz 1st time pregnant and baru 2+ mth..hehe Seghonok u bila org2 tua sume care bout me :) Part yg best kat Sabah? Shopping pearl, seafood and definitely ISLANDS! Ada few islands - Gaya, Mamutik, Sapi, Manukan Islands etc. My BIL bawak us to Sapi Islands tapi cancel. Ramai sgt org and guess what sebab apa? Ada WEDDING ya! Sah2 la Ann sorang je nak gi situ. Haha. So we off to Manukan. Subhanallah! Sgt cantik!! Ikan2 dia sangatttttt beautiful! BUT, the sad part - Ann x boleh join any activities like diving, waterskiing, parasailing etc ;( *usap perut*

*erk? see the baby bump?! everybody bet it's a boy sebab perut ke depan + baru 2mth+ baby can't cover her mummy nye belly! haha*
Mak Pak Fabuyong At Jesselton Point, KK ;p 

Ok. Serious talk. Gossip wives. Hee Am PRETTY SURE most of us yang dah kahwin, to be exact 1st timer kahwin + baru kahwin akan face this kind of issue. Ann x sempat lagi jumpe kawan2, relatives since pregnant psl bz + x sihat sangat, so Ann x de chance nak gossipin' wif them. So Ann rasa this precious blog medium yg paling terbaik la kot nak share with all you dear friends, bloggers & silent readers about married life :)
AMARAN : This entry adalah SEMATA2 untuk share INFO about real married life. Tiada sebarang kaitan dengan mana2 pihak etc etc. Some people might think kita tak boleh cerita ngan org luar bila dah kawen, to me, ada benda kita tak boleh cerita. TAPI if benda yg baik, tak salah kita share. You judge!

Since Ann dapat tau Ann pregnant, 1st day both of us SANGAT HAPPY! Tangisan kegembiraan org kata. Ececeh ;p Surprisingly, the next day, Ann dah start rasa lain. Ann x boleh nak describe how feeling tu. Macam2 Ann fikir. Ash too. Masa bercinta, org kata kita cuma fikir diri kita. Tapi to me, masa bercinta, sah2 la dah fikir berdua. Sume benda suka kalau berdua. Gila ko x suka? Haha Kita belajar tentang sharing. Share susah senang bersama untuk test boleh go further tak relationship kita tu. Right? Bila dah plan nak kawen, lagi la kita dah start kukuhkan mental, fizikal & kewangan sebab nak kawen. Paling utama, def DUIT la. Nak kawen tak kan pakai duit game monopoly pulak kan. Hee Ok. So, for couple yg DAH TETAP HATI nak kawen, sure akan start to learn and beza kan antara KEHENDAK atau KEPERLUAN. Suka tak suka, take it or leave it. And kita mesti selalu ingat kan partner kita, 'Nak kawen tanak kawen? Nak kawen,jual 1 keta,1 je kita guna,kita kena sep duit' OR 'Nak kawen tanak kawen? Nak kawen, kalo budget kawen kita 5 angka, pas kawen u tinggal umah flat. Interior u toksah mimpi nak luar mcm setinggan dlm macam kondo ;p , kalo bajet 4 angka, kita dok umah 2 tingkat 2 3 bijik keta muat masuk. U pilih' ETC ETC. You name it. Ini contoh je. Ann pon camtu jugak masa plan nak kawen. Suddenly Ann dapat wake up call. CLICK here. TAPI honestly, after tu both of us x rasa and betul2 faham the diff between keperluan kehendak tu. Maybe sebab Ann the WP, so I know how to balance kan keperluan & kehendak tu.

After kawen, Ann rasa ok je. Not much different. Maybe sebab both of us in biz line. So everyday sama je.    Cuma dah start saving lebih, and commitment lagi tinggi sebab dah beli Ash&Ann Dream Home To those yang nak/ baru kahwin and nak / dah start bayar rumah, tau la camne perasaan tu. Masa nak beli rumah, buat kira2 and segala proses sepanjang nak beli rumah pon Ann dah naik juling ngan term2 law jadah tu, kang rumah siap double juling la kot sebab nak fikir buat kitchen, grill etc. Ann ingat interior buat style Japan je la kot. Senang. Org dtg sume duk bersila dari depan ke dapur. Sep duit you. Ahahaha. My advise : Nak beli rumah, fahamkan betul2 segala benda2 alah term law bagai tu + kira2 & paling penting, berapa budget paling max y'all boleh byr installment setiap bulan. Ini untuk memudahkan korang nak beli rumah based on keperluan/kehendak.

     Maybe yg different nya, Ann stay with PIL. Thank God, PIL sangatttt baik. I still remember 1 of my entry about stay with PIL. It's a good info for y'all yg stay with PIL :) CLICK here And, Ann dapat bykkkkk feedback, tanya how Ann handle situation, ye la dok umah mertua kan... Cuma yg Ann boleh share, 1 thing Ann learn bila kita tinggal kat rumah mertua :Suka tak suka, kita kena belajar 'masuk' dalam keluarga mereka dlm semua segi. Be it their lifestyle, the way they communicate, their fav foods, hobby etc etc. Even lifestyle kita / family kita tak macam tu. Even kita tak suka food tu etc etc. Kalau kebetulan lifestyle dorang sama je tak beza langsung ngan our family lifestyle,tu kira token la. hehe Sebab tu org tua2 selalu kata, 'nak kahwin,bukan dengan orang tu je ko kawen, dengan2 family dia sekali ko kawen' Ada faham?
   
TAPI, bila dapat tau je pregnant, membuatkan Ann BUKAK MATA HATI LUAS2.
Automatic kita akan fikir jauh lagi ke depan. Dan2 tu la dah tetiba fikir simpanan anak, camne pendidikan dia etc etc. Padahal baby blom kua lagi ni. Haha Kita akan fikir and plan nak bagi semua yang terbaik untuk dia. Ann start t'fikir pasal ni masa the day pergi check up, nampak heart beat n badan cenonet dia.....Ann cry dalam hati ;( I need to do HUGE changes for the sake of my precious baby! Mungkin pada some people especially man, senang to decide keperluan even suka kehendak, tapi pada Ann, women selalu kalah pada kehendak. Ann face this problem like everydayyyyy. I think lagiiii susaaah nak decide bila kita tau kita mampu. BAIK lah tak kurang mampu, sah2 kita takde choice untuk decide.

Now,
Ann betul2 understand and bila buat any decision now, there is no doubt anymore. I know what is KEPERLUAN and what is KEHENDAK. To those yg rasa sama cam Ann rasa, Ann share sket few things yang Ann dah try buat so far :) :(

1. Lifestyle - If b4 preggie, kitrg alwaysss makan kat luar, and tekak tanak kalah nak kedai2 'obersis' je ;p now sejak dah ada restaurant, makan kat kedai & rumah je. If nak makan luar pon kdg2 laa. Save duit. Selera mkn ktrg pon dah kurang sebab sibuk carik duit. Bagus jugak. Haha.

2. Cars - Ok. Ni paling sedih. SANGAT SUSAH  coz both of us gila kereta. Ash sold his '2nd wife'. Bagus pon jual coz Banyak Makan Wang maaa itu keleta. Tapi '3rd wife' dia x sampai ati nak jual. Fine. Then last 2 weeks, I sold my GTI 3D pink car! Pg kaler lain ptg kaler lain,mlm kaler lain. Kemain x? Dulu berabes duit kat keta tu. Mcam2 Ann bubuh. TERBAIK! Those yg kenal Ann sume tau history kereta tu + berapa tahun dah dia ngan Ann. Masa pregnant, sakit hati dengo bunyi turbo pom pom + lowered plak tu keta. Ceh. Padahal dulu suka gila. Masa plan nak jual, Ann ckp kat myself, I need a family car. 4 doors, standard. No more sporty type. Kesian baby nanti mana nak letak brg2 & bucket seat dia if guna keta 2 seater. Huhu
For the 1st time, Ann tau nak decide beli kereta baru apa based on KEPERLUAN not KEHENDAK. Yeay Bravo Ann!!!

3. Shopaholic - Demmit. Nih paling susah! Ann plan nak stop shopping starting next month. Last shopping for this month, last week. Ann order kat my fren, dia gi holiday kat UK & Paris. Now tgh ada sale kat sana. Ann order xx LE handbag + few baby stuff. Kalo ikut kehendak, Ann nak order stroller english vintage kat dia. Gila cool! No no no. No more branded stuff atm. Dulu both of us kaki shopping. Nak beli ape je, beli. Now, ktrg remind each other by saying this : Daddy/ Mummy..ingat baby kita nak membesar *sambil tunjuk perut* Hahaha.
TIPS kurang kan godaan bab sopping nih : TOKSAH LA PERGI SHOPPING MALL! JGN TGK / DENGAR / BACA MANA2 SALE! OR buat budgeting, max 1 bulan if nak sopping berapa RM terbang..

Sama2 lah kita share info mana2 part yg BAGUS dlm entry kali ni & indeed,
I still need Ash & my mom to help me everyday utk ingat kan everything kita decide skrg, everything yg kita sacrifice sekarang sume nya for the sake of our future children :)

Salam sayang,
Cik.Puan.Mummy Ann
   

21 comments:

Kirr_rule said...

speechless..its open my eyes too..even though i blum kawen lg hahahah full of advice

LisaLisut said...

long time no update eh :)
ngahaha.i agree.perit la jugak nk byr rumah tp sbb memikirkan better to have own place after married so gigih aje la bayar ;p (u r lucky bole tgk dgn PIL smntra tgu rumah siap etc so takyah byr sewa umah kot kan hehe).

and lucky me i am not a shopaholic or cpt tergoda tgk sale. bole dikatakan i bole bezakan kehendak dan keperluan la jugak(wah statement puji diri sndri hihi) and sbb i tau duit ciput.nk kawin ni pun semput2 je.haha.

siorkeedcokelat said...

babe, u due ble?

"cikkin" said...

hohho..merry crismas..huhu...thanks ann for the gooodd entry..huhu..mmg sgt berguna..as cikkin akan melangkah ke alam itu..akan duduk ngn PIL juge..& akan cube bezakan keperluan & kehendahk itu..huhu..=)

shafiza jai azali said...

good tips ann :) yup yup Jai agree, since dah nak jadi mak pak ni kena fikri carefully sama ada keperluan ke kehendak.. we are in the same boat bebeh!

rose said...

lme menunggu update mak buyung sorong ni..hehe..

i pn nnt ddk dgn PIL..mula2 tu xmo gk..tp pk2 smla ade jgk bek nyer.. =)

memang kita takkan lari dari keperluan dan kehendak sjk kita kecik2 lg..bezanyer cme bila kita akan tol2 phm mksd 2 perkataan tu..and luckily sbb kita sedar sebelum terlambat.. =)

NahWaL said...

i think its such a big responsibilty when ure married.even for a man ,who have wives who work,they have to start thinking about their family.ive always admired ur way of striving hard to find money.ive only been in the
scene for a few months (tu pon juling mata
nak reno kedai) and its so hard at times u feel like giving up.we should meet up ann!banyak gila i nak tanya u

much love

cik senah said...

Salam Ann..

Ghindunya nak baca entry terbaru Ann.. :) Hurmm..apa yg Ann dok gebang panjang2 tue.. mmg ada benaqnyaa.. :)

Samada kita tgh plan nk kawen ataupun nak tambah ahli keluarga..semuanya memerlukan kita dan pasangan pikiaq habih2 apa itu kehendak..apa itu keperluan.. dan ianya bkn kehendak dan keperluan individu..

Tp, keperluan berdua (bersama pasangan) ..dalam hal nie.. dua2 tak buleh ketegaq piang.... hat mana patut beralah..beralah..baghu leh idup bahagia dan tak sakit pala..

p.s : Ann.. check dak emel drp akak.. ?? :( bad news lah Ann.. :( i'm so sorry..(for wasting your precious time.. - somewhere in December last year)

::Me.Myself.I:: said...

hi ann..nice meeting u!

such an interesting topic.

for me,i do believe masing2 ade rezeki masing2.cuma kita xtau bile kite dpt rezeki dan bila rezeki akan ditarik dari kite.

as myself,i dh 1 year & 3 month kawen.sebelum kawen dlu mmg rasa sempit gile..sbb tempoh antara kenal asben to kawen dgn dia adalah sgt2 singkat..lbh kurang 8 bulan je everytg setel.risik,tunang & kawen.that's we call jodoh kan?:).so mmg "isi poket" utk kawen mmg x ready langsung.but u know la..pompuan kalo nk kawen,everytg jadi keperluan.

so,mine was vice versa from u.i realized psl KEPERLUAN & KEHENDAK before kawen.after kawen alhamdulillah..melimpah ruah rezeki kami.cuma lum ada rezeki anak lg.mungkin Allah nk bg kami prepare mental,fizikal & kewangan secukup nya dulu before Dia bg kurniakan kami zuriat.

but trust me..sume dugaan nih mengajar kite.supaya b'fikir lbh matang!:)

ketentuan Dia..we never know!

Reen Tart Nenas said...

baca entry ann nie baru teringat boleh share experience dgn b2b yg lain

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

fuh.. macam ni rupenye feel jadi wive. kena tahan mental dan fizikal dan same-same cari duit. u are bravo sis. seriously. saye salut akak tau.

.:Cik Puan Ann:. said...

kirr rule: owh really? kawen cepat kang ghase la. hee

lisa: selamat la sikit x bayar sewa.hee but still, ktrg kua duit api air & belanja dapur. segan lah, tak bagi apa2 kan.. owh good u x cepat tergoda! oh how i wish ann camtu..hehe

siorkeed : hey zaza! i due bln 10. edd 13/10.. tapi org kata selalu anak 1st awal sket dari due date tu, x tau la ann.hee

cikkin : yeah.. u shud! owh nanti duduk ampang la eh.. oh 1 tips : kena bykkkk sabar ok :)

jai : kan? kan? haa. ann now hari2 remind myself..kena beringat dari skrg. sume untuk baby jugak nanti :)

.:Cik Puan Ann:. said...

rose: hmmm. masa kecik2 mmg takkkk la nak paham pe benda jadah keperluan kehendak..parents ada. mintak je la. if dorg bagi,dapat,oh ok. dorg x bagi, x dapat, merajuk paling2 pon nangis. act depends on people jugak. part BILA tu yes. kdg2 ada jugak org tak paham2 jugak, bila dah terjerat, dah terkena batang hidung sendiri baru tau and start take action. tapi kita pon x leh judge jugak org camtu. maybe dia jenis yg kena diri sendiri baru dia tau & take action. masing2 la kan.. yup, thank God in my case, i tersedar b4 anything bad happen. alhamdulillah :)

nawal: yes. that's true! now kita dah dlm stage nak bina OUR OWN family. so responsibilty tu dah bertambah and we learn everyday something new about married life, which akan matangkan kita :) oh btw, r u talking about BUSINESS? u dah in what biz now? sure darl. come jumpa ann. kita chit chat :) ann balik jb this april for 3 days. call me anytime k!

cik senah: i just read ur e-mail..sokay. mungkin ada hikmah di sebaliknya dlm ur case ni. whatever it is, dont worry, ann ok and all the best yah :)

aurinh said...

hi babe... i really feel the same... *rasa nangis tgk blogshops... pasal duit dah habis kat house renovation n dapur kabinet... tak leh nak beli sesuka hati macam dulu... ni belum ada baby lagi...

rasa sengkek berhari.. sedey... takper nanti bila baby dah ada rumah dah ada.. mesti rasa everything were worth it

.:Cik Puan Ann:. said...

Me myself and i:
hi dear :) ok. interesting comment.

talking about REZEKI. betul as u said. kita x tau bila dapat & bila di tarik rezeki kita di tarik..itu sume kerja tuhan. we never know. BUT, it is important to us to understand that rezeki TIDAK DTG BERGOLEK..kita mesti USAHA, dah usaha TAWAKAL, then berserah kepada Allah tentang rezeki tu. coz I met this 1 couple
putus asa n x puas hati ngan life skrg tapi x usaha pon utk buat apa2 utk majukan family tu. setakat kata, x pe lah dah takde rezeki nak buat camne..ha salah tu.

so mcm ur case, plan kawen x smpai setahun, yes itu jodoh :) to me, REZEKI utk u & partner utk b'kahwin dah sampai. alhamdulillah la..ada org nak kahwin sgt2, duit sume cukup tapi ada penghalang lain..sambung belajar kat overseas la, parent x suka ngan jodoh kita etc etc. pada Ann, rezeki tu Allah bagi tidak semestinya on DUIT. ada macam2 jenis cuma kita sedar atau tak itu rezeki dari Dia.

Juga REZEKI tentang anak. i still remember, ada sorg my biz fren said, hari2 dia doa byk2, usaha moga rezeki lebih murah utk dia n husband after kahwin. then tetiba dia dpt news dia dapat tau dia pregnant which is UNEXPECTED. dorang x plan pon nak haaving a baby. 1 week after tu dia dtg jumpa Ann & said, mungkin Allah bagi rezeki kat ktrg dengan rezeki anak ni dtg dulu. kewangan dorg x berapa kukuh lagi ni time tu. BUT after je anak dia lahir, alhamdulillah, REZEKI DORG SANGATTTT MURAHHHHH. see? Allah bagi kita rezeki dlm pelbagai bentuk and cara.

Tentang keperluan / kehendak in this case mungkin x berapa berkait dengan soal rezeki. Keperluan atau kehendak itu sebenarnya dtg DARI DIRI KITA SENDIRI. Tanya hati org kata. Kita sendiri yg decide, kita yg tentu kan. Lebih kedapa lifestyle kita. Cth : ada org rezeki nya sgt murah, org kata nak beli apa, beli je. tapi if dia sedar kalo roda itu kejap boleh berada di atas kejap di bawah, dia akan pilih lifestyle lebih kepada KEPERLUAN bukan KEHENDAK.

Wallahualam.

.:Cik Puan Ann:. said...

reen : emm. itu depends actually. to me, ann rasa tak salah. that's y ann kata, you judge. pada pendapat ann, benda2 camni sebenarnya semua org yg baru kahwin rasa, cuma admit tak admit, share with relative/siblings/parents etc ke tak. or admit tapi x cerita langsung to anybody, then makan diri sendiri sebab stress,pendam dlm hati lama sgt. to me, as i said selagi ann rasa x salah to share, xpe. lain lah cite dlm kain nak share ngan public..TU SALAH! tu sah2 la kena REJAM ngan husband sendiri kalo cite kan.. ;P

osh: tq dear :)

aurinh: yeah.. insyaAllah..nanti ada baby every single penny akan rasa worth it :)

Jan@Afzan said...

as salam ann

fuhh..akhirnya ada entry yang sgt delicious dari Ann..dan jan setuju dengan apa ann cakap. Keperluan dan kehendak, memang susah nak adjust tapi kena gak pandai adjust. Mcm jan, rezeki utk bby belum lagi..Insya Allah.

Tp, kami gabra pasal melengkapi rumah baru. Wpun dah dok sebelum raya, tapi rumah masih belum 100% complete...sebab bila ada duit lebey sket baru lah terhegeh2 nak buat tembok lah, etc. Plus, jan ada kucing2 yang perlu jan bina bungalow utk mereka...

Memang kadang2 ter"bazir" lak..ter"shopping" lebey...aisey.godaan banyak...tapi sib baik ada nasihat dari ann..Akan cuba untuk buat tak tergoda mcm Ann

thanks ann

Jan@Afzan said...

btw, ann.. family car mcmana jadi pilihan? hehe

Leonora Halim said...

Hi Ann.. hope pregnancy is doing you good so far... :) great to know that you are planning well financially... in case u didn't notice my post back in jan... i wrote something about insurance utk itu bdk kecik lam piwut.. :) it's also a savings/ education fund... just to give you more choices for future ya... xoxo

http://leonorahalim.blogspot.com/2011/01/insurance-for-jr.html

linziana said...

nice one ann.. :)

.:Cik Puan Ann:. said...

jan: it's not family car. more to utk biz. haha. 2 in 1. and ash said, no that's not our car. dat's yours. sabo je lah. hahaha. ann tgh tunggu ni. x sampai lagi. suppose tis week. keta biasa je jan. hehe.

leo: GREAT! love it to the bit! i'll propose kat ash mlm ni jugak! ann & ash mmg amik prudential dah lama dah. x tau pulak ada yg leo ckp ni. agent ktrg x cakap pape pon.. thanks leo!

lin: hehe :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space