01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, April 6, 2011

Bila Ann MENGIDAM ...........

Hello beautiful peoples! :)

Sihat?
Rindu GILA ngan korang yg sudi dtg bergosip kat 'banglo blog' Ann ni. Ahaha.
Sekarang, kalo nak bukak blog2 & hupdate blog, Ann terpaksa curik2 masa & siap slot kan time dlm schedule. Ahaha. Ko hade? Tak bley blah. Bz ngalah kan PM katanya. Ado lahhhh. Bahahaha.

Entry kali ni Ann nak cite pasal MENGIDAM.
Sape baca newspaper Metro minggu lepas ada cerita pasal suami BELASAH isteri sebab mengidam BUAH KELUR/ MUNGGAI. *Apo kobondo lah munggai bagai ni? Ann x pernah dengo pon ;p* 

Isteri dia ngandung sulung. Pastu start pregnant mintak benda2 pelik yg susah nak carik kat KL. Then 1 mlm suami tu balik rumah after kerja penat agaknya, si isteri mintak beli kan buah kelur tu & lempuk durian. Si isteri suruh cari sampai dapat, kata selagi x jumpa dia kata tak boleh tidur. Then suami bengang, aagaknya dah tak boleh tahan dia belasah sepak terajang isteri dia tu. 
Ok. INTERESTING STORY.
Ape pendapat korang?
Ann honestly tak menyebelah mana2 pihak2. Baik isteri or suami. Masing2 ada salah dan ada yg betulnya.

Macam Ann. Sejak pregnant, antara soalan STANDARD konpem org tanya, 'Ann, u ada ngidam apa2?' Ann jawab 'Hmmmm..Entah ekk. Ada tak Ann ngidam pape?' *Konpius ngan diri sendiri. Dah kenape aku tanya org balik? Ni aku ke dia yg ngidam nih? ahahaha* 
Sepanjang Ann ingat so far 3 mth+ ni, takde pulak benda pelik2 Ann nak makan. Kalo TERINGIN nak something tu di kira mengidam tak? *Konpius lagik. Tak boleh buat ape dah uols. Mak konsepnya asek konpius ngan diri sendiri tak kira masa. Hahahaha* 
Pastu pulak soalan2 org tanya Ann ngidam nak itu ini tu kdg2 nyakit kan hati, sebab merepek2 & jadik bahan gelak ramai2. Dengar mcm2 story orang ngidam apa masa pregnant, sumpah kelakar. Ahahaha.

So far, yang Ann perasan, kalau dulu masa b4 pregnant, Ann suka makanan2 mat saleh & cina, sikalang wa suka makanan2 back to basic. Ala2 kampung gitew. Kata VINTAGE. Hahaha. Meh Ann wujud kan KONSEP/ TEMA untuk makanan ibu mengandung. AHAHAHA.  
Tema Ann : KLASIK ok *gaya tangan usop willcha pls ;p* Bagus konsep ini ya puan2. Konsep besederhana SANGAT. Murah. Senang. Suka Ash. Ahahaha. 
Ado ko tau hari tu mak teringin nak makan dan2 tu, ubi rebus panas2 cicah ngan sambal kicap? Nak makan goreng pisang pon nak ngan sambal kicap? *Johor sangat :)* Mano nak carik hah? Nak buat kat rumah x sempat. Dah kojo sendiri gini lah. Pagi ptg siang mlm sibuk. Nasib jumpa! Siap org sekarang ada jual botol sambal kicap lagik! Home made lagi ko. HARUSSS Ann promote abg tu kat blog. Hehe     
Bagus anak mummy ni, kang sok kua, moga2 jadik anak yg zuhud, besederhana je dalam sume segi. Mintak pon benda2 keperluan je. Tak pandang kehendak. Ahahaha. Sekali kua kang, beso sikit mintak bday present jaket sequin MJ ori, 1 je dalam dunia, super vintage katanya, meraung la mummy gamaknya. HAHAHA.

Cuma 1 je benda pelik, Ann tak boleh bau DURIAN
Bukan nak muntah, LAGI NAK makan! Haha. Rasa2 kalo takde org2 terdekat nak POK tangan Ann, mau habis sebakul 'liulian' tu Ann makan. Gila tak? Kalo ada durian depan mata Ann ni, konpem Ann tak gi keje. Dok ngadap, isi dia leh makan gitu je, leh buat tempoyak durian, buat serawa durian makan ngan pulut tak pon makan ngan roti, HUIIIIIIIIIII! NIKMATTTTTTTTTTT dowh!      
TAPI!
tapi sayanggg *mode saleem* T_____________T
Ann punya tahan diri taknak makan sampai siap masuk dlm mimpi.
Siap complete ngan bau2 durian sekali. Ini baru betul kata P Ramlee amik bau je. Hahahaha.

Pendapat Ann, 
kita kalo nak mengidam apa2 sekali pon, tak boleh lah kita guna ANY alasan seperti
'selagi abang tak dapat durian B512, Ann tak boleh tidur mlm ni. Abang pergi la carik. Mlm ni jugak Ann nak'
'selagi abang tak jumpa durian gemuk isi dlm dia sume type kucing tidur, abang jgn balik rumah'
'ann ngidam buah durian isi dia oren sume and mesti lemak manis, takde tupai tebuk, abang carik, kat muar je org kata ada' 

TAK KE NYUSAH KAN suami korang or org2 terdekat korang nak carik? 
Tak kesian ke suami kite yg sama2 penat kerja carik duit, mlm nak rehat, nak kena pulak carik benda yg SAH2 dia pon tak tau nak carik kat mana benda alah tu. 

Ann rasa Ann boleh faham perasaan mngidam tu. Org pregnant je yg faham. Tak dapat mmg teringat2 beb. TAPI, consider lah org yg kena carik tu. If tak dapat hari tu, cuba PUJUK diri, takpe ESOK ada. Suruh org tu carik lagi esok. Suami pulak, time ni lah dorang ni KENA BANYAK SABAR. Sape nak test suami sabar ke tak, try la test time ni. Jgn kena lepuk sudah. Hee. If tak dapat carik/ jumpa hari ni, cakap elok2, lemah lembut, amik hati isteri faham kan dia, kata try cari esok lagi. Usaha tanya kawan2 ke sedara mara ke sesape kat mana nak carik benda alah tu hah.

Tapi jgn pulak mintak benda2 yg TAK MASUK AKAL / MUNASABAH. 
Kang ada pulak kang isteri ngidam makan daging DUGONG, sapo nak jawab? Kalo jumpa dugong, mau suami baling dugong kat muka isteri tu kang. Memang mendapat la jawabnya.
Renung2 kan & selamat BERISTIGHFAR byk2 if tetiba mengidam benda2 pelik ok.
Ape story korang pasal mengidam?

Love,
Cik.Puan.Mummy Ann
Semuga sa-hingga ke 9 bulan, bonda Ann akan terus meng-idam makanan yang ta' susah di-chari. Amin :)     
Today nak carik : pengat pisang ^_^ 

18 comments:

lovelyadibah said...

alolo~..comel sgt!:)HAHa..moga baby nyer xla demand mana t bila dh kuar:)hehe

MyRule said...

lamanyer x baca coleteh ann..:p

Nasib baik ann ngidam makanan yang senang nak cari..:p

choclairissa @ intan said...

hahaha kalo x pregnant tapi mengidam tu sape nk jawap ye? :)

tapikan mengidam kalo over sangat tu kene pk2 la sketkn..hubby pun balik keje mintak bukan2..si husband tu pun kalo la marah pun..jgnla sampai pukul2..

yours truely of LoveFaithBelieve said...

hi ann..
best nye being preggy..takpe.. just eat all you can ann.. nanti during confinement.. baru kene pantang betul-betul.. *follow advise from doc & bonda tercinta* =) ~aiza~

hana yoriee said...

hahaha..kelakar lah ann ni..bagus ann ni. tak lah pening suami nak carik kot ngidam ape2..hehe

e k i n ♥ y u s r i said...

kat umah sy ade pokok kelor nie
huhuhu

Squarecut Ring said...

comel la ann ni ngidam. hahaha XD

Jan@Afzan said...

alhamdulillah, baby Ann paham mummy nya bz..memahami tul!! hehehe

harapnya kekal sederhana & tak menyusahkan mummy & daddy nak gi cari mende2 mengidam..

I like tema Ngidam ann...hehehe..vintage!! perghhh

Girls Like Me said...

ala, cutenye ann ngidam durian..hehe, teringin nya nak merasa ngidam, bila la agaknya kan ..mm...

naddynad said...

cik puan bila la kite nk jumpa..hehe sementara rumah masing2 masih dekat..u kt 18 lg kan Ann?

Lieya said...

iskkk liulian panas ann.. ehehe ade baby dlm perot melonjak2 kepanasan mintak aircon. eheheheee

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

wah.. very the classic. bagus baby ni. behave dan memahami.

.:Cik Puan Ann:. said...

adibah - ehehe.yeah.hope so :)

myrule - kan? kan? lama jugak x dengar cite awak..hehe ha tu lah, senang sikit nak carik..ehehe

intan - ha tu lah, tapi kite pon x berada di tempat si suami tu..kita pon tak tau. mmg dia salah sebab dia belasah.. tapi isteri pon salah jugak, sape soh perangai cam gitu. kena faham la masing2 kan..

aiza - x boleh. hukhuk ash x bagi ann makan durian. waaaa!!

.:Cik Puan Ann:. said...

hana - haha. alhamdulillah sangat. ann pon x sangka ngidam makanan melayu trasional nih.ewah hihi

ekin - oh really? cemana ghupanye kelor tu yang?

liyana - ehehehe. bukan comel kot ann rasa comot kot kalo jumpe makanan2 tu tro ngap x pandang kiri kanan dah.haha

jan - ahahahaha. amin.. :) btol2! baby, dengar aunty jan cakap hokeh. kalo tak nanti dia babab. hehe

.:Cik Puan Ann:. said...

girls like me - ann pon x plan nak ngidam bagai.. ada org x ngidam pape masa pregnant. macam ne leh ada rasa ngidam ek? ann pon x tau lah.hehe

nad - nad!!!! bila nak jumpe nih? ann pon nak cium baby u. let's! i'll call once keta i kua.heee

lieya - tau dear. tu psl ann x makan even teringat2.. kesian kat baby.. psg aircond pon x jalan,panas sgt ;p

osh - very the bagus kan? ahahaha baby, say tq to anuty osh for the compliment. ;)

`BaHa` said...

dasyatnye laki dia huhuhu anyway walaupun dah pregnant, tak rase mengidam ape2 pun mase tu. semua mak sental ;p

[ Hanie ] said...

heheh bagusla mcm tu ann.
mcm hanie dulu, nak kate ngidam pun terkonpius mcm ann,samada ngidam atau teringin sbenarnye (ke same je istilah tu? hehe)
alhamdulillah takde yg pelik2. tp mmg pantang jumpe, semuanye nak ngap, tu yg membelon jadinye kan haha (skrang pening nak kuruskan badan mcmmane huhu) :P

Reen Tart Nenas said...

rasanyer tak perlu la kan nak ugut suami kalau xdpt beli ini itu, xleh tido kat umah. ishkkk tak boleh ikut sgt ngidam tu kan? maksudnyer kalau yg pelik2 la... hehehe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space