01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, December 15, 2009

Oh JB Reception Halls...

wahai kawan2 lovely bloggers...

saya sgt S.T.R.E.S.SSSSSS skrg nih.. :( :( :( :(

stress dgn pemilihan tempat..stress sbb saya x familiar ngan JB & gi memana depends on my GPS..stress dgn org2 lain yg interfere' skali dr celah mana..stress ngan JB vendors..stress ngan org2 yg konon tau everything psl vendor2 nih & kata contact sume baikkk punya tapi bila kita btol2 nak deal..asyik kata 'nanti2'..last2 kita yg gi settle sndiri..stress ngan vendor2 yg kita dah b'kenan tapi acuh x acuh bila kita tanya details..stress sbb mostly brg2 & vendor2 kat JB mahal & mcm x worth dr KL..arghh!! saya stresssss!!!!!!!

saya dah mula rase regret sbb nak buat kat JB..kalo tau buat kat KL.. :(

release tension jap..*tarik nafas pjg2..kembang kempis dadaku..lalala*

btw, memandangkan few friends of mine nak I post bout this & to JBrians out there here I wanna share wif u guys some of JB reception halls yg I survey & pergi check sendiri *sebab bengang ngan org2 yg ckp tau sume tapi bile tanya btol2 cakap x sure/tau plak!pftttt!*

1. Taman Universiti Sports & Recreation Club
- Person In Charge (PIC) : Kak Norizan / As 07-520 5555... to me, akak yg entertain I tuh x brapa nak peramah la.. & lagak cam poyo..pakcik india guard kat depan tuh lagi peramah & terangkan detail kat I..camno tuh??!haha.
- Package (RM) : RM700++ sewa tempat..utk LOBBY shj!!kira kosong la..wtf??I really thought ada hall kat situ tetapi rupanya sewa lobby shj??! PA System di kira lain, kerusi meja lain bla bla..x de standard quotation..based on kita punya guest dulu & etc baru boss dia buat quo..??
- Parking space (P) : Ample parking space..tapi nama pon sport club...kalo wedding on weekend + ramai gak org2 dtg nak bersukan di situ..paham2la.harap maklum.
- 1st impression on the hall (I) : sgt terkejut sbb sewa lobby ke?haha.klaka.baik buat kat ghumah dari lobby tuh..& kalo tempat tuh cam kat golf club ke x pe la jugak..view pon cantik..
- Result (R) : lupakan!

2. Dewan NPC
Dewan nih my dad cakap besar & cantik..siap ada rumah tetamu..tetapi dah x boleh sewa utk wedding..huhu.. :(

3. Kompleks Tan Sri Mohamed Rahmat
- PIC : Complex Manager En.Shahzali 016-748 8847..dia sgt peramah OK! baik la..siap bgtau & suruh I amik package dia yg mana patut je..x yah mahal2..org duduk pon skjap je & bukan tgk kiri kanan..m'bazir..kalo nak mahal pon tpulang..sy jugak yg untung..haha.
- RM : RM3100 basic..plus minus total RM4000 (Deposit RM500 je + PA System with DJ *compulsory..suka ke tak mmg dapat skali si DJ tuh..haha* + round table with skirting + banquet chair with cover..ribbon x de..1 colour je,white + hall x de aircond)
- P : OK la..dlm complex tuh x byk parking.. tapi luar ada banyak la..
- I : Besar gila..lagi besar dari banquet MBSA kat S.A tuh tapi x de air-cond??!sadis..agaga! stage dia masyaAllah..besar amat!!! haruslah dah start kena imagine kan camne pelaminku nanti..jangan 'pelamin anganku musnah' sudah...haha.btw dewan ini UMNO yg punya..jadi kpd yg sensitip bab2 politik nih sila lah tepuk dada tanya selera..kpd org2 atas pagar spt sy boleh la buat di mana2 :p
- R : En.Shahzali kata next year dah ada air-cond..Suka!!Top list :)

4. Dewan Azalea Jln Gertak Merah
- PIC : Kak Shahidah 07-224 7243.. shez very coool..peramah..
- RM : Dorang ada standard quo..good! [Deposit RM250.00/Sewa dewan RM1000 with aircond,rm700 w/out air-cond/PA System rm500/bayaran pekerja rm100/bilik rehat VIP RM100/plastic chair rm0.60pc/round table with skirting rm15pc/banquet chair rm3pc/square table rm3pc] my quo total : RM1675 -1500 guest
- P : Cam agak susah..coz dewan tu tepi jalan besar + ada bungalow2 besar di area itu..mau menyirap owner2 bungalow coz park keta depan umah dorang.
- I : Agak susah mau jumpe dewan ala dewan sekolah yg ada fully air-cond cam dewan ni..huhu..ok la..not bad.
- R : Masuk dlm list :)

5. Dewan Jubli Perak Bandar Baru Uda
- PIC : 07-238 8166/07-238 4024/ En.Rasis 017-701 2113..act dewan nih under Masjid Jamek BBU's management..I call je arituh..sbb ujan..malas nak masuk.
- RM : RM 1600 sewa dewan shj..tapi guest x boleh ramai masuk..max would be 160 guest.
- P : Ample parking space.No worries.
- I : Kecik kot..
- R : x berkenan..

6. Taman Merdeka - JB Catering
- PIC : Kak Ita 017-722 7710..baik orangnya..ok la.menjawab sume soalan saya yg nak super detail ni hah.haha.
- RM : Dia kira package..[Food per pax RM12.90*food dia banyakkkk OK*/sewa tempat rm1500/pa system 350/pentas rm1000/1 set meja-kerusi banquet & meja rm40/red carpet rm200/makan berdamai@beradap utk 12 org rm2000/kompang rm450] all in dia quote I dalam RM26000++
- P : Ample parking space..tapi jalan sikit la..car park kat belakang restaurant..
- I : actually tempat nih floating restaurant..keliling tasik & view dia veryyyy nice!!dekat ngan taman istana jb..something different la kat jb nih..kalau ada wedding..dia akan tutup restaurant tuh..cam senang jugak..x payah la pening2 nak hire byk vendors..sume ada kat situ..all in..utk pelamin & deco : owner tu cakap NGI slalu buat kat situ..if nak dia akan deal kan..slalunya utk pelamin shj kat stage dia tuh dlm RM20K..kecik tuh RM20k??*gulp?!* plus comments from jbrians kata food dia sedap..i rasa cam OK...suka! :)
- R : Ok.cam suka..can't wait to go there on 21st wif ash..nak food test! food test dia akan bagi free for 2 person.. :)

7. Rumah Limas Danga Bay
- PIC : Sampai2..orang yg in-charge..dua2 x de..cuti Krismas kot..hehe..ada la satu abang nih *erk?!x ingat nama..* dia kata dia handle event gak tapi yg kecik2 la..kalau wedding tuh di kira besar + dia x tau brp owner quote..so kena direct deal ngan owner..then tanya sape owner?>>>>Owner Tan Khai Ling 012-787 3378, Secretary Ai Ling 012-702 6263..I terkesima sebentar!hahaha..owh cina ke??I thought malay..haha.sebab?? setiap rumah limas tuh siap bertulis nama jawi such as rumah batu pahat, rumah pontian bla bla..
- RM : Sorry girls..memandangkan I tak rasa nak buat kat situ + mood swing2 nih maka..silalah contact no2 di atas ye.. ;p p/s:1 of my friend buat wedding kat situ, all in dorang quote dia RM40K++ la..'hall' dia tuh rupanya kat Rumah Utama sahaja..ingatkan sume rumah2 lain pon leh di guna skali..if guest >300 then depan rumah utama kena pasang canopy..
- P : ample parking space..x payah risau..besar gile kot Danga Bay tu..hehe
- I : ok..mmg SUPERB la buat kat situ..sbb? cam kira package la..package datang kawen orang tuh + free trip jln2 & shopping di danga bay..haha..macam2 ada..ada hotel..dekat ngan laut..leh naik cruise, leh lepak tgk live band, leh gi funfair, leh shopping..eh jap2..kang kalo kite kawen kat situ..org dtg x sampai 5 min..1 jam kat danga bay..hahahahha~
- R : tak nak kot..kalo hujan mau lebat gila..kalo panas mau sun burn pengantin disitu..kalo panas berangin ok lagi la..kalo panas terik x brangin??mau tanggal baju pengantin time2 tu jugak..panas!!tepi laut kan..haha.

8. Dewan Jubli Intan
As I mentioned in prev entry..fully booked till end of next year! :( tapi rasanya x regret sbb parking sgtttttt limited..

9. Dewan Alumni UTM
Parents I taknak..plus my sis yg MPP di UTM pon tak recommend & promote tempat tuh..dorang cakap kecik bla bla..I pon tatau..x leh imagine..hehe..tapi bile I tanya..dah fully booked pon next year..

10. Kompleks Mawar
I went there with my mum..tapi my mum cam x suka..sbb tgh ada major construction depan jln tuh..jalan teruk!!takut sampai tahun depan x siap2 lagi..

11. Kompleks Tabung Haji
Act tempat nih sbelah je ngan dewan jubli intan..again..car park problem..mmg susah gile parking kat sini..takmo..kang org tension carik parking last2 balik x jumpe pon pengantin..hehe.

12. Dewan Tarum Jln Abd Samad
Owh..saya t'lupa nak gi..hehe..byk sgt tempat sampai lupa nak gi tempat ni..maaflah ye :p

13. Dewanraya2 under Majlis Perbandaran Johor Bahru Tengah (MPJBT)
Ok. Ada lebih kurang 18 dewan under MPJBT..murah!to those yg berkenan sila lah check this website: dewan MPJBT ..detail sume ada di situ :)

14. JB Golf Clubs
Ada banyak..Pulai Spring Resort, Jb Royal Golf Club etc..I malas nak check..byk sgt tempat dah gi..rasa nak muntah dah..haha..

Cukuplah tuh..i pon nak muntah darah dah menulis nih..haha.

Btw I heart these :

1. No 6
Owh bestnye..after majlis habis.. boleh tros je gi tasik sebelah tuh utk outdoor photoshoot..x payah susah2 cari port lain..haha!~

2. No 3
Suka jugak~ cuma x brapa nak best la view depan kompleks..ada flyover la pulok..huhu

3. No 4
Comel gak tempat nih..hehe

Result : I'll let u guys know once I come back frm S'pore on 24th..hehe :)

Till then girls!~
Muah2.. :)

12 comments:

.:ANN512:. said...

oh..I x sabar nak book..oh cpatla Ash dtg..*kang melepas plak dewan kite nih kang cik abg oi..*hehe

ctfza said...

ha.. hamek readers.. list pjg betul .. detail giler.. syabas dan tahniah atas research anda.. huu..

Cik Belle said...

ann, semua tempat ni u call or jumpe terus person in charge? bagus nyer ur research on venue ni..

NahWaL said...

Rajin ann letak kat sini semua, senang kan, tak payah susah2. dulu ada jugak pergi tanya dekat rumah limas (tunang keje jb tapi orang bangi, saja gatal pergi tanya. ahha). tapi kalau buat malam kat situ kan lawa kan? haha gediq.

hidden.wing said...

my bff getting married in jb too..
yeay, can bagi this link to her!

.:ANN512:. said...

ctfza : ha..tau x pe..i nak muntah darah menulis..haha..3 hari ok i gi check tempat nih..skrg i x mau dengar langsung psl2 dewan kat jb..nak muntah jap..muahaha..

cik belle : i ada tulis kat atas..
"btw, memandangkan few friends of mine nak I post bout this & to JBrians out there here I wanna share wif u guys some of JB reception halls yg I survey & pergi check sendiri *sebab bengang ngan org2 yg ckp tau sume tapi bile tanya btol2 cakap x sure/tau plak!pftttt!*"

.:ANN512:. said...

nahwal : hehe.ikutkan hati i,malas nak tulis list maha pjg camnih..but my JB friends yg request entry nih..sng katanya nak buat reference..haha..hope entry ni membantu la JBrians out there yg tgh stuck' cari2 dewan ni.. :)

YES!AGREED!!~ Owh..sgt cantik kalo buat mlm di rumah limas tuh..tapi mlm max 300 guest je..seating :(

hidden wing : o ye ke?..sila2..harap menbantu a entry i yg x sbrapa nih..hehe

[ Hanie ] said...

heee, byknye pilihan! :D harap dpt la yg impikan

BuTtErFlyInFraMe said...

gila rajin okeh!! heheheh..

bahus bagus...

Syahirah Wahidah said...

salam..bole bg no phone kompleks mawar 2 ta?

Unknown said...

Ada dewan mini baru. Dekat restoran amma jb

Alan Wang said...

OAK LED Co ,Limited is one of the top level China LED street lighting manufacturers and suppliers with one of the famous LED street lighting brands, as a professional company, we have our own factory, which is able to produce high quality products with reliable quality led street lighting

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space