01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Sunday, December 20, 2009

Adat Sakinah @ Keluarga Sakinah?

Hye Ladies~

Penat tak makan nasi minyak bulan nih??mesti byk yg di kumpul kan gift2 org kawen?hehe.. Spanjang bulan 12 nih..di samping sibuk sbb kne outstation di-sini, I pon stp minggu ada wedding invitation..1 benda baru yg I learn..adat sakinah or some people would say keluarga sakinah..so far, rasanya kat Johor je la yg ada adat sakinah nih..x tau la saya kalo ada kat negeri lain..hehe..*p/s:to pure johorians outthere,do pls correct me if I am wrong yah :)*

adat sakinah nih actually adat/proses penyerahan anak perempuan yg di pinang/di kahwinkan daripada keluarga perempuan kepada sang lelaki yg masuk meminang / suami kepada anak perempuan..*erk?faham ke?sorry..am terrrible explainer.lol*time sakinanh nih adalah moment yg paling di tunggu sume org sbb??time ni sume guest bsedia kluarkan tisu2 masing2 frm handbag.. sbb?? sedih la..kerana menyentuh hati beb..jap gi I cite..jom layan some pix yg I amik frm 1 of my friend's solemnization at Mutiara Rini's Mosque, JB..


akad nikah b'mula..tok kadi ni sgt funny..alhamdulillah..skali lafaz je.


then, tok kadi ask both pengantin duduk depan dia..bg kata2 nasihat sket..then



pengantin duduk mengadap..si suami baca lafaz taklik..pastuh..tok kadi cakap : OK, sekarang awak (lelaki) serah&bagi la skali sume brg2 yg nak bagi..haha..


mula2 penyerahan mas kahwin


then si suami bg pulak rantai..time nih klaka ok..sume org dok gelak sbb? b4 nak pakaikan rantai tuh, rantai tuh berbelit2..lama org tggu si suami tuh nak betulkan simpulan2 tu*pst..i slalu perasan kalo org bg rantai slalu t'belit2..nervous lebih nih agaknya..huhu..*


pastuh tukar2 cincin pulak..tok kadi cakap lagi : apsal kamu cepat sgt bg brg2?bagi satu,stop jap,senyum2 sikit amik gambar,baru sambung.haha.klaka la tok kadi ni.


pastuh serah wang hantaran pulak..*bila la adat sakinah ni daa..jap2 korang..sket lagi..jgn muntah..tahan jap..scroll lagi..hehe*


after that, si isteri baca lafaz taklik plak..then....


tada!!!~
bermula adat sakinah..bapa kepada anak perempuan akan salam menantu lelakinya and baca la skrip spt di atas..skrip nih rasanya kat mana2 lbey kurg sama kot..tok kadi bg paper yg dah laminate tuh & tinggal baca..sambil di perhatikan oleh pengantin perempuan..ayat2 penyerahan anak perempuan ke si lelaki itu sgt syahdu OK!dalam kes di atas, di sebabkan my fren's father dah passed away then abg dia baca..


then ibu kpd pengantin perempuan pulak salam pengantin pompuan then baca 'skrip' yg di bg oleh tok kadi..part nih yg palingggggggggg sedih OK..slalunya part ibu&anak nih mmg syahdu..ayat2 dia..perghh!makan dalam punya..I pon nangis skali sampai abes tisu sepeket!!! ni baru tgk org kawen..kang kalo kawen mau kne prepare 1 kotak tisu nih..huhu..antara ayat2 yg I ingat..'anakandaku,selama 9 bulan ibu mengandungkanmu & sekiranya selama ibu menjaga anakanda jika ada salah dan silap ibu, halalkan segala makan minum ibu di dunia dan akhirat...bla bla' *OWH..I NAK NANGIS LAGI..*


last skali : tok kadi & guest sume bangun selawat..syahdu gile time nih..sume guest dapat rasa sbb pengantin perempuan & her mom terus bangun & peluk rapat2 nangis x henti2..bila mengenangkan camne seorang ibu yg b'susah payah membesarkan anak2 sorang2 after her husband passed away..& 1 tanggungjawab dia dah lepas bila anak dia kahwin..

Last but not least :

Dear lovely friend, Ryia..moga hubungan yg di bina kekal hingga KE HUJUNG NYAWA..Insya'Allah.. :)

Ooops..sorry entry agak *ke sangat?* detail..hehe..sbb?
Insya'Allah I pon bakal m'imarahkan masjid ini juga..& maybe m'gunakan tok kadi yg sama..coz mmg dia yg tok kadi kawasan itu..owh sukanya!!~*moga pjg la umur tok kadi tu..Insya'Allah.* sebab itu saya mau masuk dlm blog saya..supaya ingat aturcara majlis..hehe

8 comments:

NahWaL said...

wow, siap dah tau sapa tok kadi. hebatlah ann. hehe macam kelakar je dia . nanti u nikah amik video and post tau, nak tengok secara visual. haha

nad nazira said...

ann..nad nikah pukul 9, tok kadi tuh nak kena nikahkan pasangan lain kol 10..so takde session keluarga sakinah..hehe..kalau ade, konfem nad nanges tak berlagu time tuh nanti..now rase lega sket.. :P

BuTtErFlyInFraMe said...

huhuu siyes sedih...i baca part last ibu dan anak, terus menagis , tak samapi sesat, air mata boleh mengalir...kalau lah bedepan , ntah mcm mn la ye i nangis... :)

Nariko said...

oh.. mmg sedih bab sakinah tu.. i pun tau start tgk mawi n ekin kawen.. mmg syahdu mahdu..hari tu tgk cousin kawen kat muar isy2.. confirm banjir

harzharun said...

dear!!...nice knowing u...i dah jd ur follower n dah link u..tp lom sempat khatam ur blog la...
btw, best jugak kan ada adat sakinah ni...ble felin2..br terasa diri btukar pemilik kan..i tgk adat ni ms weding mawi ekin...dlm tv la..hehehe...kat terengganu xde pun bnda alah ni...

.:ANN512:. said...

nahwal : yup..sure..insya'Allah.. :)
nad : ouh..baguslah x de..takyah touch up make-up after tuh..hehe
butterflyinframe : kann??sume guest yg perempuan nangis tau u..sebak&syahdu..huhu..
nariko : tu la..i rasa time i nikah dah bukan takat banjir..karam tros di lautan..ombak besar..haha
harzharun : ouh..thanks dear!~khatam?haha..

Nurulhuda|Adlie said...

ann, hehe, i penah sekali merasa pengalaman keluarga sakinah ni, kat segamat, mmg sedih.. sesedihnya.. hehe.. yang pengantin perempuan dah mcm nak histeria, huhu.. nasib kl takde but u see we still need to talk to our parents, the best is before make-up session, minta maaf sume, nangis puas2 then baru make-up, and bila dah nikah atleast u dah lepas nangis2 minta maaf sume before tu.. thats what i plan to do la.. cos kl takde menda ni..

MyRule said...

Kat melaka ader. Masa nikah aritu kena buat gak. Tapi sebab kitaorg x pakai mic and hujan lebat x dgr sgt. Then my mom macam segan2. End the end semua cool jek. Takder nangis2. Sampai tok kadi cakap "x ujan ek.. saya ingatkan ujan.. ooo..sebab kat luar dah ujan lebat kot..hehhe"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space