01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Monday, January 13, 2014

I LOVE you JO Frost!

Ok Ann.
Ko standby la sesiap malam kang Ash balik hempuk ko.
Sikit sikit Jo ya. *sinsing lengan mulut ketap ;p*

Heh.
Ann?
 Siap tunggu depan pintu, tunggu Ash balik,
siap ajak sama2 Ash jumpa Jo weh.
Ash cool jek.
Ada ko pernah jumpa laki bini sporting camtu?
Agagaga *Mati lah iols statement panassss*

Mommy's crashhhhhh
RR, please jadi handsome dan kacak seperti Ryan Guzman ni ok!
Or at least, u can dance like him. 
Or badan 6 pack ketak macam dia
Hihi

Ok tu bukan Jo. Haha
Ini dia kekasih gelap eh terang Ann sebab terang2 Ash tau. LOL

JO FROST !!!!!
 Ok pic ni nampak cam pelesu fake beno. 

Ok.
Ni more real Jo.
I lap u Jo.

Ahahaha.
Jo ni pompuan kekdahnya ok.

Siapa Jo Frost ni? 
For those, especially parents yang tak tau tak kenal Jo ni,
Jo ni actually asal nya nanny kat Britain & US, 22yrs experience beb dalam dunia childcare ni.
Ha 1 benda yang interesting tentang Jo, 
dia & her partner *not sure now dah married ke tak* tak ada anak.
Ann selalu perasan, orang yang selalunya belum ada rezeki di kurnia kan anak especially married women, 
orang nya memang sangat penyayang & kalau dengan baby/toddlers, 
SERIUS macam ada chemistry gitu. Superb pandai handle kids. 
And kadang, jauh lebih pandai dari parents yang punya anak.

JO.
Start famous ngan her television series, Supernanny. 
Pastu ada terbit kan few books and my personal favourite tv show,
Jo Frost : Extreme Parental Guidance.
More info psl Jo > Jo Frost wiki

Honestly,
Ann sebagai 1st time parents, ada banyakkkkk benda baru yang Ann kena belajar.
Yes. Thanks to RR.
Setiap hari Ann belajar benda baru tentang parenthood.
Sometimes terkial jugak. 
Ok tipu.
Selalu terkial jugak kalau benda2 pelik jadik. HAHAHA

Sebab seingat Ann, Ann takde experience jaga budak2 sangat.
Sepanjang masa kecik, ada lah jaga adik2 but most of the times, bibik yang jaga.
Macam2 jenis perangai bibik ni.
Seingat Ann ada la belas2 bibik bertuko tuko jaga kitorang.
Bila bibik lari/buat hal, sementara nak tunggu bibik baru datang, ha Ann jaga lah adik2.

Sumpah Ann dulu garang gila macam singa. AHAHA
Jenis semua benda nak teratur & disiplin. 
Cth: dah makan, ok beratur ya adik2, bawak pinggan gi sinki, Ann ajar basuh. 
Jangan sedap nak taruk je, nak Ann yang basuh kan. Hahaha 
Kalau sume ok, dengar kata, petang Ann upah beli kan eskrim ke gula2 ke sambil tengok cite 
Suria perkasa hitam ke cite Kluang Man ke Doraemon ke etc.
Tak pon baca buku Kawan, Doraemon, Ujang, komik siri penyiasat etc.
Tak pon kita main cikgu2 ke, polis2 ke, masak2 ke, game lubang tikus ke,
polis sentri one to jaga ke main kad old maid. HAHA *vintage sangat!*

Tapi kalau ngan budak2 yang start pandai cakap, Ann ingat Ann memang suka melayan.
Kalau bab BERTANYA, *kids baya camtu kan suka sangat ngan mcm2 soklan*
Lagi budak tu tanya macam2 question, lagi Ann pandai nak jawab balik.
Ha lagi merepek tahap kena makan siku, kakak Ann bagi jawapan Ahahaha
 Nasib ko la dik HAHA

Sometimes Ann jeles sangat ngan kakak2,abanag2 yang pandai, ada je idea2 best bila bab melayan kids especially toddlers. Hihi 
Kadang idea tu simple je, sampai Ann tak terfikir, eh budak ni, benda ni pon boleh suka? 
Contoh: koyak kertas, budak tu ketawa macam rak. Haha

TAPI 
part baby, memang Ann surrender awal2.
Memang tak reti hape pon.
Yang Ann ingat, part2 tips/petua simple2 macam baby hiccup letak sikit tisu basah letak kat dahi etc.
Tapi kalau bab cium2 all baby body parts, macam palm, tapak kaki, ketiak baby, serah kat Ann.
Huii sedap betul bau dia.
Bau syurga kann Hihihi

So bila baby RR keluar je, Ann totally blurrrr.
Banyak benda Ann tak tau.
Ha surprisingly, Ash sangat banyak membantu.
Kalau ingat balik, OMG OMG Ash superb pandai gila handle baby.
*Salute!*
I know I know.
Ni memang kes terbalik. 
Selalu mak yang ajo bapak camne nak handle baby. HIHI
He knows everything psl baby. 
Maybe sebab masa dia kecik, selalu jaga anak buah dia kot. Hehe
Kalau tengok dia handle, macam tak caya. 
Sebab dia very manly type, stok kerja hari2 dalam environment automotive,
bukan stok yang pegang pen kat ofis. Tulisan pon kalah doktor HAHA *ampunnnn dy!;p*
Ann ingat lagi, masa discharged hospital, 1st day balik rumah, from hospital to rumah, 
Ash terlupa bawak baby car seat, dia x bagi Ann pegang baby, sebelah tangan dia drive sebelah tangan lagi dia pegang baby. 
Scary mula2 tengok, but dia pegang dengan very confident & bawak keta pon slow.
Ash lah yang ajar nak mandi kan baby, nak bedung baby, nak tidur kan baby, tips tu la tips ni lah.
Hehe
Petua/tips hal pompuan pantang je dia tak tau. Hihi
So bila Ash busy, Ann akan tanya families, mak & mak mertua lah of coz, anything yang Ann tak tau pasal baby. 
And as usual, Cik Google always always membantu.

Bila baby RR dah jadi toddler ni,
stage bebudak nak explore macam2 benda baru, 
sometimes Ann & Ash clueless. 
Contoh : Bila dia cranky/tantrum,
Kita cuba anything,everything untuk calm down kan dia.
At one point,
Tak tau apa dia nak.
Tak faham apa dia cuba sampai kan.
  So Ann selalu jugak google.
But sometimes, blur jugak nak search key word apa.
Kadang nak cepat, camne pulekk nak cari how to solve kan problem yang sebijik sepotong camtu.
Kadang, lembab jugak nak faham kan ape yang cuba di sampai kan tru words ni. HAHA

SO, 
bila Ann terjumpa channel tv Jo ni, 
memang sangat sangat mebantu la.
At least, to me, to Ash. To us, a first time parents :)
And real kan depan mata camne Jo solve kan problem tu.
Tak payah nak maham kan all words dalam google, 
tak payah nak baca dalam buku tebal,
ops.
Bukan lah maksud Ann tak payah gali ilmu tru pembacaan,
perlu jugak membaca buat ilmu kita jugak as parents,
cuma, macam situation Ann, 
Ann belum dapat lagi curi masa untuk baca buku tentang parenthood, selalu nya buku yang baca Ann. AGAGAGA

So, macam2 ilmu Ann dapat from cite Extreme Parental Guidance ni.
Ada sekali tu, REAL 1 problem Jo solve kan tu SEBIJIK kes macam RR.
Ann macam tengok seolah2 Ann & RR dalam problem tu.
That boy ada problem temper tantrum.
Tapi that boy extreme sikit la tantrum dia. HAHA
Ann follow macam Jo bagi tips kat mak that boy.
Antara nya yang boleh Ann share & ingat,
Bila budak tgh tantrum, kita yang calm down dulu, tarik deep breath,
control voice nak keluar, DON'T ever ever shouting/ tinggi kan suara kat dia,
duduk separas/selevel ngan budak tu berdiri, 
eye contact, tengok biji mata dia straight depan kita, 
guna slow voice and try to hug budak tu dengan ikhlas & kasih sayang then baru psycho dia.

WHICH honestly I TELL U,
SUSAH GILA Ann nak practice nak buat for the 1ST TIME.
Ahahaha
Maybe sebab Ann bukan penyabar orang nya. 
Wedding planner selalu nya memang camtu. Sume benda nak cepat. HAHA 
Alhamdulillah it works!

Sejak tu, Ann follow cite ni. 
Ha ada satu lagi episode yang Ann ingat till now.
Jo buat 1 real session nak kaji behaviour bebudak ni psl game.
Jenis2 game yang akan effect to kids behaviour.  
Dia divide 50 boys to 2 group. 
Group 1 - 25 boys main football game.
Group 2 - 25 boys main war game.

Tengah bebudak tu syok main game kat PC, Jo&his friend, akan panggil setiap seorang budak laki tu untuk di interview.
Interview nya sama je. Simple je.
The interviewer, konon nak tanya soalan pasal game yang dorang main, 
pastu masa interviewer nak amik pen dalam bekas pen atas meja, bekas tu terjatuh.
So pen2 sume pon terjatuh berterabur.
Dia nak tengok, the boy akan terus bangun TOLONG ambik kan pen2 tu ke 
OR
buat bodoh buat tak tau je.

So, overall 80% boys yang main football game, belum sempat dia nak jawab question interviewer, automatic dia terus bangun tak perlu di beritahu, dia sendiri ambil tolong kutip pen2 tu.
sadly
only 40% boys yang main war game willing to help kutip all pen2 tu, 60% lagi buat bodoh tak tau je, siap ada tu boy tu tengok pen2 tu jatuh, pastu sambung excited cerita game2 war yang dia suka main. Ada sorang tu, lagi annoying, siap bila nampak pen2 tu jatuh, buat face expresssion macam 'oops,sorry,not my fault,so what?' AHAHAHA
p/s: Exact % tu tak ingat sangat, tapi camtu lah lebih kurang hihi
 
So yes.
Ann perasan dulu RR suka tengok Upin Ipin. 
And sekali pon dia tak pernah buat aksi hiyah hiyah ke nak debik Ann ke.
Pastu, dia pernah tengok Bola Kampung, and Ann tak sure dia tau & tengok kat mana, 
Ok je. Main football dalam rumah.
Kalau tengok disney / any english channels, macam Jake& Neverland Pirates etc ok je.
 Dia suka dance2. Tak de pon pukul2 ke apa2.
Tapi sejak2 ni dia suka Boboi boy, dia sendiri yang nampak kat iklan and nak tengok,
pastu tak pasal Ann tetiba kena jadi bad guy bukan Yaya ke Ying ke dlm Boboi Boy hahaha  
Bila Ann try slow2 kurang kan cerita boboboi, 
alhamdulillah dia dah kurang sgt la gusti kan mak dia ni hah. HAHA

Same jugak episode psl gadjet.
Tu betul2 terkena batang hidung sendiri.
Mak bapak balik rumah after keja, sibuk ngan handphone.
Tv bukak, tapi sume leka ngan hp.
Anak2 di bagi jugak ngan gadjet macam Ipad/Tab etc.
So anak takde communication ngan parents & bila budak dah pandai cakap, dia rebel la ikut cara dia.
So Ann & Ash follow her tips.
Simpan / letak hp & segala gadjet jauh2 from the kids, jangan bagi dia nampak. 
Kalau boleh bila kat rumah, no need gadjet etc supaya kita ada bonding time as a family.
Kitorang letak phone kat tangga supaya tak berapa nak dengar, sayup2 je dengo bunyi. HAHA
And tengok TV sama2. Main sama2. Baca buku sama2. Tulis2 sama.
Tapi tu lah. Orang bekerja sendiri mcm kami, kerja pon 24 jam.
So bila ada phone call, nak tak nak kena lah angkat. 
But we tried our best la utk luangkan masa ngan RR :)

So, guys, parents & single parents sekalian.
Jom kite tengok Jo Frost sesama secara berjemaah. Hihi

Jo Frost : Extreme Parental Guidance
Channel Lifetime 709 Astro
Wednesday 8pm
Ulangan : Thursday 10am / 2pm
Saturday 5pm

Nak lagi senang, ha subscribe je terus kat youtube. 
Habis cite haha

Last kopek,
Nak jugakkk tepek gambo semalam.
1st family photo 2014 gituu hakhak *puiiih*

At RR's cousin birthday party
Denim Blue Theme :)
RR, kalau dapat 1 pix dia pose diam, hui memang epic la weh! HAHA
Mau mummy daddy frame beso gambo dia posing. Haha

Ok bai.
 

6 comments:

Farah Waheda Wahid said...

wah menarik ni ann...thanks for sharing...

Anonymous said...

sooo true. tgk tak the part time jo frost n team kaji effects of tido lambat n cepat..how budak2 punya fokus greatly improved if they have 10-11 hours of sleep.Xpayah nak hantar tusyen mahal2 :) Nita

love4love said...

best bace blog ann ni...thank you for sharing :)...wish you all the best!

.:Cik Puan Ann:. said...

farah : hehe sure2. tengok tau si jp ni :)

.:Cik Puan Ann:. said...

anonymous : hye nita. bila punya episode eh dear? ann x ingat. hehe kan? x pyh nak anto gi tuisyen sana sini hehe

.:Cik Puan Ann:. said...

love4love : sure2. you are welcome. tq dear :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space