01.10.2010

Daisypath Anniversary tickers

Our RR :)

Lilypie Second Birthday tickers

Tuesday, August 16, 2011

Ada apa pada NAMA

As salam & hi all :)

Alhamdulillah. 
After 1 week bertapa & mengumpul kekuatan dalaman, both of us nampaknya berjaya bertahan & strong hingga ke hari ini.
 Terima kasih, teima kasih ya Allah.
Terima kasih juga kepada all silent readers, bloggers, clients, friends & family yang turut sama mendoakan kesihatan kami berdua.
Terima kasih paling tak terhingga semestinya buat husband tersayang, Ash yang sentiasa ada di sisi siang & malam, sama2 berdoa, sama2 berkongsi tangis & gembira.
Rasa mcm nak click LIKE kat FB fanpage 'I LOVE MY HUSBAND'. Ahahaha
Seriously, I learned  & gained lots of experiences about pregnancy & parenthood stuffs sepanjang last week.  Berkongsi pengalaman with mothers yg sama/pernah experience mcm Ann, mdengar & ikut nasihat2 & tips berguna from gynae & mengguna kan stp masa & peluang yang ada utk lebih mengenali & mendekat kan diri kepada yg Esa adalah pengalaman hidup yg sungguh berharga.It's totally priceless experience. :)
  
Since mood happy dah ON, Ann ingat nak start hunting nama anak.
Even dah scan, Ann tetap akan cari both girl & boy name. Senang papehal nanti. Hehe
Sekarang ni, macam2 jenis nama anak kan. 
Kalau google kat forum2 tentang nama anak, huiiii macam2 nama anak. Meriah!!
Nak2 kalo tengok nama2 anak artis, bukan main kretip mak bapak dia bubuh nama. Putera Ahmad Merah (Awie) Pelangi Timor (Ary Malik) Putera Hang Jebat (Dato Jins Sahamsudin) Mohd Hitler (Zami Ismail) etc.
Nama anak Rossa jugak yg ahhkakk suka dek non, Ridzky Langit Ramadhan. RARE giteww.

Mula2 Ann fikir, ala nama je pon. Carik je la dlm buku2 nama islam tu hah. Apa susah?!
Sekali beli punya beli buku2 nama tu, ha kau! Punya lah byk bertimbun buku2 tu, tapi x jumpa yang berkenan. Ahahaha.
Gooogle pon sama. Click punya click, baca sana sini, satu nama haremm pon tak jot down. Ahahaha
Susah rupanya nak carik nama ni. Huhu
Ann tengok org keliling Ann, blom sampai 7mth pon dah siap list macam2 nama utk anak. Tinggal pilih je.Ann yg nak masuk 8mth ni jugakkk yg masih xde nama lagi. Bayang2 nama pon x muncul dlm mimpi. Haha
Maybe kena tengok anak ni depan mata, baru dapat idea. TINGGG!! Ha ni nama plg mabeles awak,baby. Tihhi.

Ann separa jeles ngan couple yg sama2 carik nama anak.
Like Ash, as usual, dia tak kisah sokmo. Ada sekali tu, time ktrg bersantai2, Ann suruh dia carik nama boy yg dia suka, Ann carik nama girl.
Then, Ann baca dia punya list, tau apa dia bubuh?
 Mohd/Ahmad Goku/Gohan/Raiden etc etc kaum2 Dragon Ball tu.
Ok fine. Nak ketawa ke menanges? Ke ronyok2 kertas tu sumbat dlm mulut dia? Bahahaha.
Kot ye pon die hard fan DB tu, agak2 aaa kan. And dia serious ok. Tapi tahan senyum :p
Kalau Ann sakit perut or baby berkick boxing or menegang sampai Ann x leh nafas, Ash will pegang perut Ann and ask baby kesian kan Ann & buat lawak kata baby tgh guna kuasa supersaya la tu. T_______T

Nama2 girl, toksah cakap. Dah siap list. Hehe Bersepah2 nama yg cantik2, maksud yg baik2. Comel2! 
Nama2 boy.. agak limited. Nama2 yg best, balik2 nama tuuuuu jugak yg di ulang pakai.
Ann taknak nama2 yg TERLALU common sebab? SUSAH nanti. Ann experience benda yg sama because of my real name.
 Masa sekolah dulu, punya lah ramai nama sama ngan Ann. 1 batch ada lah 4/5 org. Nasib nama bapak lain. Tak psl2 kena ada kan nick name nak membeza kan 4/5 org tu, sebab takut malu sorg panggil, sume pandang. Masa kat U pulak. Ann ingat lagi, masa tu saja2 la apply PTPTN. Pastu gi la kat board beso tgk nama2 sape yg dapat. Dah la manusia punye la ramai ya ampun! Ko byg kan 1 U punya list student yg dapat ptptn. Tak ke ramai ribu2? Nama sama Ann? Toksah cakap la. Ramai gila beb! Berpino mata check. Dah la kecik2 tulisan. Siap ada nama bapak sama pon ada! HAHAHA. Dah 1 keje lain nak check faculty & course ape.
Whatever it is, Ann tetap berterima kasih kepada parents Ann yg bg nama Ann sempena nama perenang negara glemer masa tahun 1980an tu. Even anak dia x pandai swim pon. AT ALL. Ahahaha. Tapi kalo Ann pandai swim pon, Ann akan buat2 x pandai. Nama pon ada abg life saver encem. CPR halal lagik. BAHAHAHA.

Ok lah. This week Ann nak carik nama2 boy pulak. Sape2 ada idea boley lah bagi. Hehe
Or if korang nak share nama2 anak/family/anak murid yg best2 etc boleh lah share kat sini. Hee
Teringat last weekend, masa Ann buka puasa with uni friends, ada sorg kawan Ann ni dia jadik cikgu now. And Ann gurau2 asked him to carik kan nama best2 based on nama & attitude anak2 murid dia.
 And he said 'Ala Ann, ko jgn risau. Nama untuk dia sebenarnya dah ada Allah bagi. Kang dia kua sok, 
otomatik ko terus ada nama utk dia.' Huhu

Ok. Enough said. 
Ann tunggu je la baby kua nanti. Ehehe
Happy fasting & selamat berbuka today y all! ^____^

Love,
Ann

15 comments:

Leonora Halim said...

saya vote Raiden! *tetiber* aaahhahah... :) jgn risau Ann... Leo dulu pun ala2 minggu ke-39 baru jumpa nama baby yg berkenan dihati.. :)

roeza said...

good to hear dat u dah oke!:)

MyRule said...

Happy u dah ok ann..

Heheh..cute la lawak Ash tu.

Kitaorg dulu memang x der standby nama baby tau. Bila baby dah lahir..lahir plak awal sebulan..amik ko..berterabur cari nama baby. Tapi dapat gak nama sesuai di pagi subuh beberapa jam after baby lahir.. :P

Anonymous said...

mohd goku san,ahmad benzita,rahmat super saiya,majin boo,encik satan?...lalalala
just kidding.
Ann,take care ok.

Jan@Afzan said...

hehehe..peminat DB upenya Ash. Suami Jan lak, suka ngan Naruto! tak dapat bayangkan nama anak nanti Naruto (p/s : I bukan tahu pun naruto/anime ni sgt..hehe)

Takpe, Ann..pelan2 kayuh. Insya Allah, nama itu akan muncul bila baby lahir....

Klu Jan suka nama yang simple, satu perkataan je. Contohnya, "Khadija" atau "Mikhail"..

hehe

farhanna said...

same.. sdg hunt nama baby.. huhuhuhu berbelit2 lidah sebut nama2

.:Cik Puan Ann:. said...

leo : ahahaha. btol tu btol tu. ann ingat, biar word tu keluar dari fikiran after tgk muka baby nanti.hehe

roeza : alhamdulillah. i hv to b strong for the sake of baby. nampaknya dia pon strong jugak :) thanks roeza!

myrule : oh so suwittttt :) sesuaiii sgt nama ammar kat ur baby. hehe yeah. ann nanti pon hopefully camtu jugak.hehe

anony : HAHAHAHAHA. *gelak guling2* ash x boleh tgk ni. haha. meaning ann cici la?! ehehe

jan : hey!me too! ann mana tau ape2 psl DB. ann cuma tau rambut goku ke gohan tu hah. terpacak2. haha. oh i like ur taste. comel! senang nak sebut. cam nama anak sofea jane :) guess what? kebetulan nama mikhael mmg dlm 1 of my list! hehe

farhana : oh ye ke? hehe sama2 lah kita.hehe yg penting kite kena carik nama yang ada makna.hehe

amElyn said...

its fun hunting names for babies!
we both dah standby nama since kitaorang couple lagi.. HAHA semangat tak semangat lah!!
tapi until now nama2 tu kerap bertukar.. now dah decide specially for him.. insyaAllah.. =)
happy hunting to you!!

kak ziah said...

beberapa tips (as a teacher)
- bagi nama yang tak pelik2 sangat. takut jadi ejekan pada masa akan datang.
- bagi nama yang elok disebut dan bila dah bagi nama tu, make sure jangan ditimang nama tu.. baru maksud nama seiring dengan nama, k....
contoh : anak kak ziah bagi nama farah...bermaksud : kegembiraanku..mmg sentiasa gembira jer... then, panggil gak farah..jangan panggil len.. happy hunting!

Anonymous said...

mohd hitler?! ooh mintak dijauhkan nama macam gitu. it's good to search for good names and when the baby comes, ur good heart will eventually feel for the best name for him/her. doa that u give shild the best names that will bring him/her goodness in this world and the hereafter. btw wat's mummy n daddy's name? hehe i m new here..

choclairissa @ intan said...

alhamdulillah ann dh beransur sihat..

saye xde pengalaman tapi kalau boleh nanti ann letak nama baby jangan susah nk eja eh..hehe sian die nanti cikgu selalu silap eja..lagi2 kat atas sijil ke kan.. contoh name susah cm byk huruf e ke i cmni.. hafeiz meekael ke kan? heehe...tu contoh ye..tak tau wujud ke x name baby cmtu yg ade maknenye dalam islam..

Asyura Kadier Sahib said...

Alhamdulillah u & ur baby ok..
Nak cari nama baby memang sgt banyak, siap dgn maksud yg elok2..hope ann & ash cari nama yg ada maksud yg elok & senang nak sebut, i hv some examples for u, dari nama anak2 saudara i, Dayana Batrisyia & Mohd Mikael..if nama Aysha pun ok, that's my aunty's name..i doakan semuanya akan ok & selamat..amin..

rose said...

alhamdulillah ann dah ok..kuatkan semangat tau..

pd sy kalau nk plh nma baby, cari nama yang x boleh disingkatkan smpi xde maksud..tip plg senang, ann cr nama ade 2 suku kata..macam hafiz,rizqi,danish n etc..

kalau nak cr idea myb ann boleh tgk web ni..http://name.crazyartzone.com/index.asp?cat=Gabungan%20Nama%20Terpilih

Mrs Kecik said...

dulu konon plan nk letak nama2 klasik, mcm fatima, aisyah, yusof, ali camtu.. skali dpt jodoh..my sisters n brother in law semua nama2 tu. abis dh out of stock. haha.. kena cari blk la nampaknya.

ULtradya said...

akk ann plz elakkan nama susah nak eja example raffael ,aieman, zhain, ierdahayu n yg menyukarkan ejaan tp sebutan nya sama dgn ejaan asal.. sebab pengalaman saya yg key in nama student setiap kali pendaftaran ke apa...mesti tergeliat mata nih nk menaip..hihihi..dh la skg nih trend letak nama atleast 3 patah perkataan...panjangggggg2 skali panggilan manja..boboi..baby.. hihi..jz sharing opinion ajerr

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com - Sponsored by Free Web Space